Tuesday, December 7, 2010

Η μετάβαση..

 Το 1964 ο Σοβιετικός αστρονόμος Nikolai kardashev δημιούργησε την "κλίμακα καρντάσιεβ" ως ένα μέσο μέτρησης του τεχνολογικού πολιτισμού του ανθρώπινου είδους αλλά και του πολιτισμού οποιονδήποτε άλλων "λογικών όντων" που θεωρητικά μπορεί να υπάρχουν στα 300 εξεκατομμύρια αστέρια ( 3 × 1023) του ορατού σύμπαντος. Τα 300 εξεκατομμύρια για να γίνουν πιο κατανοητά ως αριθμός επίσης μεταφράζονται και ως 3τρισεκατομμύρια100δισεκατομμύρια. Και να φανταστείτε πως αυτός είναι ο αριθμός μονάχα από το ορατό σύμπαν, αυτού που μπορούμε δηλαδή να παρατηρήσουμε σήμερα με τα τηλεσκόπια μας.

Ο Καρντάσιεβ λοιπόν στηριζόμενος στο υποθετικό σενάριο να υπάρχουν και άλλου είδους εξωγήινα νοήμον όντα, δημιούργησε αυτή τη κλίμακα με σκοπό να ορίσει τα επίπεδα πολιτισμού που δυνητικά θα μπορούσαν να φτάσουν αυτοί οι πολιτισμοί σε βάθος πολλών εκατομμυρίων χρόνων αν δεν αυτοκαταστρέφονταν. Εχετε κατα νου πως το ανθρώπινο είδος θεωρείται ηλικιακά μονάχα 200 χιλιάδων χρόνων και η γνώση για την καταγεγραμμένη ιστορία μας πάει πίσω το πολύ μονάχα μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια αν βάλει κανείς μέσα ακόμη και τους μύθους και τις δοξασίες.

Ο Καντάρσιεβ όρισε πως μπορεί να υπάρξουν στο σύμπαν τρία επίπεδα πολιτισμένων όντων

Το τύπου 1, 2 και 3

Οι πολιτισμοί τύπου 1 είναι αυτοί οι οποίοι θεωρητικά έχουν αναπτύξει την τεχνολογία να εκμεταλλεύονται την ενέργεια ενός ολόκληρου πλανήτη

Οι πολιτισμοί τύπου 2 αυτοί έχουν αναπτύξει τέτοια τεχνολογία που να μπορούν να εκμεταλλεύονται πλήρως την ενέργεια ενός ηλιακού συστήματος και εν τέλει ενός άστρου

Και τέλος οι πολιτισμοί τύπου 3  είναι αυτοί που έχουν την τεχνολογία να εκμεταλλεύονται και να κατοικούν ολόκληρο τον γαλαξία τους.Ερωτηθείς για το που κατατάσσει την ανθρωπότητα ο Καντάρσιεβ απάντησε προκλητικά: "Στη κλίμακα 0" είμαστε πολιτισμός τύπου 0 από τη στιγμή που υπάρχουν ακόμη πολέμοι δεν είμαστε πολιτισμένοι ακόμη. Η ανθρωπότητα δεν έχει εξελιχθεί αρκετά για να μπορεί να θεωρηθεί καν πολιτισμός πόσο μάλλον τεχνολογικός πολιτισμός τύπου 1. Διότι η ανθρωπότητα στην ουσία δεν εκμεταλλεύεται ακόμη την πραγματική ενέργεια του πλανήτη αλλά την ενέργεια νεκρών φυτών * (δηλαδή πετρέλαιο). Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί πολιτισμός Τύπου1 διότι τα ορυκτά καύσιμα αν και προέρχονται από τον πλανήτη δεν είναι ουράνιο σώμα και πραγματεύονται άλλα μεγέθη καθότι είναι μονάχα το ένα θραύσμα της πραγματικής ενέργειας ενός πλανήτη και εξάλλου μόλις αυτά εξαντληθούν ο πολιτισμός αυτόματα παύει να υπάρχει. Ο τεχνολογικά ανεπτυγμένος πολιτισμός δηλαδή σύμφωνα με τον Καρντάσιεβ είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την αξιοποίηση της υπάρχουσας ενέργειας συμπαντικών σωμάτων όχι την παρασιτική κατανάλωση πόρων. Για να μας δώσει να καταλάβουμε τη πρωιμότητα του τεχνολογικού μας πολιτισμού παρομοίασε την σημερινή εποχή με την εποχή πριν ο άνθρωπος ανακαλύψει την αγροκαλλιέργεια και την κτηνοτροφία. Ακόμη δηλαδή τρεφόμαστε ενεργειακά κυνηγώντας  και όχι καλλιεργώντας Η πραγματική τεχνολογική ανάπτυξη και η ένταξη του πολιτισμού μας στη κατηγορία ένα προϋποθέτει μία σειρά απο παραστάσεις τις οποίες ο υπάρχων πολιτισμός μας δεν διαθέτει ακόμη.

Οπως δηλαδή: Ο πολιτισμός τύπου 1 ακόμη και στα πρώιμα στάδια του αξιοποιεί για τις ανάγκες του την ενέργεια που παράγεται αυτόματα από την ύπαρξη του πλανήτη διότι η ενέργεια ενός ουράνιου σώματος (πλανήτης/άστρο/γαλαξίας) σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την ενέργεια που παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων. Ο πλανήτης με την δραστηριότητα του παράγει ή καλύτερα ανακυκλώνει συνεχώς ενέργεια και ο ρόλος της τεχνολογίας είναι να βρει τους τρόπους να μετατρέψει αυτού του είδους τις διεργασίες σε ηλεκτρική ενέργεια. Προς το παρόν 100 χρόνια μετά την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού χρησιμοποιούμε στην ουσία ακόμη την πιο πρωτόλεια μορφή παραγωγής ηλεκτρισμού: τη φωτιά. Αν και παρότι πάμπολλες μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχουν επιστημονικοί τρόποι ο άνθρωπος να εκμεταλλευτεί τις αυτοανανεώσιμες πηγές ενέργειας του πλανήτη εν τούτοις η υλοποίηση τους εμποδίζεται λόγω του υψηλού χρηματικού τους κόστους.

Για παράδειγμα η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών κυττάρων σε ένα μόνο μέρος της έρημου της Σαχάρας μπορεί να τροφοδοτήσει  τις ανάγκες ολόκληρης της ανθρωπότητας, και πέραν αυτών των συμβατικών δυνατοτήτων ηλιακής αιολικής υδροηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχει και η άσβεστη πηγή της γεωθερμικής ενέργειας. Της ενέργειας δηλαδή που παράγεται αέναα και σε απέραντη αφθονία από την γεωθερμική δραστηριότητα ενός πλανήτη. Οι επιστήμονες θεωρούν πως ένας πλήρως ανεπτυγμένος πολιτισμός τύπου 1 στα τελικά του στάδια μπορεί να αναπτύξει τέτοια τεχνολογία που να μπορέσει τελικά να επιβιώνει χωρίς την ύπαρξη του άστρου του (που μοιραία κάποτε θα εκλείψει) μετατρέποντας ολόκληρο τον πλανήτη του σε ένα τεράστιο διαστημόπλοιο που θα μπορεί να τον οδηγήσει σε ένα άλλο πλανήτη ή ακόμη σε ένα άλλο άστρο.
Πολιτισμοί τύπου 1 στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας ήταν π.χ. ο Πλανίτης του Superman Κρύπτον ο οποίος θεωρητικά μετά από δισεκατομμύρια χρόνια ύπαρξης και εξάντλησης όλων των φυσικών  του πόρων και χωρίς ενεργό άστρο είχε φτάσει πλέον στα τελικά στάδια ύπαρξης. Οι άνθρωποι του πλανήτη παρήγαγαν τεχνητά ατμόσφαιρα για να τους συντηρήσει μιας και ο πλανήτης ήταν ανίκανος να συντηρήσει βλάστηση χρησιμοποιώντας μέχρι και την τελευταία ρανίδα ενέργειας του εσωτερικού πυρήνα. Τελικά ο πλανήτης καταστρέφεται και μαζί  του πεθαίνουν και οι εναπομείναντες κάτοικοι μιας και απέτυχαν να φτάσουν στη κατηγορία 2.

Πολιτισμός κατηγορίας 2 είναι ο πολιτισμός που έχει αναπτύξει τέτοια τεχνολογία που μπορεί να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ενέργεια που παράγει ένα ηλιακό σύστημα και εν τέλει ένα αστέρι. Κατασκευάζοντας σταδιακά ένα διαστημικό πλέγμα γύρω από το άστρο   Στη ταινία Star Trek: The Next Generation Οι πρωταγωνιστές συναντάνε ένα τέτοιο εγκαταλελειμμένο αστέρι από ένα πολιτισμό που θεωρητικά δεν κατάφερε να φτάσει στη κατηγορία 3

Κατηγορία 3

Είναι ο πολιτισμός που έχει αναπτύξει τέτοια τεχνολογία που μπορεί να ταξιδεύει με ευκολία σε όλους τους πλανήτες και τα άστρα του γαλαξία του δαμάζοντας την ενέργεια τους. Αυτός ο πολιτισμός είναι οι εξωγήινοι στη ταινία Stargate που θεωρητικά σύμφωνα με την ταινία είχαν έρθει και στο δικό μας πλανήτη κτίζοντας τις πυραμίδες. Οπως καταλαβαίνετε μιλάμε για πολύ θεωρητική επιστημονική φαντασία. Ομως καλό είναι να αφήνουμε το μυαλό μας να ταξιδεύει στα άστρα που και που, οι άνθρωποι εξάλλου για χιλιάδες χρόνια κοίταζαν τα άστρα όχι το χαζοκούτι.

Επανερχόμαστε στη κλίμακα Καρντάσιεβ  στην οποία αργότερα οι Αμερικανοί αστρονόμοι δημιούργησαν υποδιαιρέσεις για να εντάξουν σε αυτή με το ζόρι το ανθρώπινο είδος και ταυτόχρονα την ματαιοδοξία τους. Ο ανθρώπινος πολιτισμός λοιπόν έχει κατηγοριοποιηθεί ως πολιτισμός επιπέδου/τύπου 0.7 σύμφωνα πάντα με την ενεργειακή  μας κατανάλωση και όχι τις υπόλοιπες ειδικές παραμέτρους του Καρντάσιεβ.

Τι σημαίνει ο Πολιτισμός τύπου 0.7;
 
Θεωρητικά σημαίνει πως μπορεί να προβλέψουμε το πότε ακριβώς θα μπορέσουμε να γίνουμε πολιτισμός τύπου 1. Και αυτό σύμφωνα με την κλίμακα μπορεί να γίνει μέσα στα επόμενα 50-100 χρόνια. Αν όμως δεν καταφέρουμε να κάνουμε τη μετάβαση τότε σύμφωνα με το παράδοξο του Fermi πολύ απλά θα αυτοκαταστραφούμε.

Η μεγάλη μετάβαση και το παράδοξο του Fermi

Το παράδοξο του Fermi προκύπτει διότι παρόλο που μαθηματικά θα έπρεπε να υπάρχουν χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια άλλου τύπου προηγμένοι πολιτισμοί στο σύμπαν/ ακόμη και στο γαλαξία μας εν τούτοις δεν συναντήσαμε ποτέ κανένα! Ούτε ένα ραδιοκύμμα, ούτε ένα απτό αποδεικτικό στοιχείο άλλης νοήμουσας ζωής στο σύμπαν, επομένως κάτι πρέπει να υπάρχει που να μειώνει δραματικά τις πιθανότητες ενός οργανισμού να αναπτυχθεί σε τέτοιο σημείο που να μπορέσει να παράξει πολιτισμό Τύπου 1 , 2 ή 3.  Εκτός και αν υποθέσουμε πως η απουσία τους είναι φαινομενική επειδή  δεν έχουμε αναπτύξει ακόμη την τεχνολογία να τους κατανοήσουμε. Μία τέτοια κλασσική σκηνή επαφής πολιτισμού τύπου 3 με υποδιαίστερες μορφές ζωής είναι η εναρκτήρια σκηνή στην Οδύσσεια του Διαστήματος του Stanley Cubrick:
Ενα άλλο παράδειγμα είναι η τελική σκηνή στη ταινία The Box που παρουσιάζει ένα ανώτερο πολιτισμό τύπου 3 να παρατηρεί τη συμπεριφορά και την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων με σκοπό να κρίνει αν το είδος μας θα αποτελέσει κίνδυνο στο δικό τους είδος στο απώτερο μέλλον. Για να κρίνουν έδιναν ένα κουτί στους ανθρώπους και έθεταν το δίλημμα: 1.000.000 δολάρια για να πατηθεί το κουμπάκι μέσα στο κουτί το οποίο θα προκαλούσε αυτόματα τον θάνατο ενός ανθρώπου τον οποίο ούτε τον ξέρατε ούτε θα τον γνωρίζατε ποτέ. Ενα εκατομμύριο δηλαδή για να πατήσετε ένα κουμπάκι που θα σκοτώσει ένα άγνωστο.

Εσείς θα το πατούσατε;

Ο σκοπός αυτού του υποθετικού πειράματος ή αυτού του ηθικού διλήμματος αν θέλετε είναι φυσικά να παρατηρηθεί η πραγματική φύση του ανθρώπινου  είδους ή  να διακριθεί η αίσθηση της ηθικής του μέσα σε αυτό το περιβάλλον και τους κανόνες που όρισε έφτιαξε/επέλεξε για να ζει. Αν δηλαδή  τελικά ιεραρχούμε υψηλότερα την δική μας καλοπέραση από τη ζωή του συνανθρώπου μας. Αν θεωρούμε πιο σημαντική την ανθρώπινη ζωή ή τα υλικά αγαθά. Αν τελικά έχουμε ως άνθρωποι αλτρουιστικά αισθήματα μέσα μας ή αν είμαστε ανίκανοι να αναπτύξουμε πραγματικό πολιτισμό.

Η ταινία για όσους ενδιαφέρονται έχει χαρούμενο τέλος, έτσι για να κοιμάστε ήσυχοι τα βράδια χωρίς την ανάγκη να αλλάξετε τίποτε στη κοινωνία.

Ενα άλλο είδος επαφής ανώτερου πολιτισμού με τον δικό μας θα μπορούσε να πει κανείς (με λίγη φαντασία) πως περιγράφεται στη Καινή Διαθήκη με την Ιστορία του Ιησού Χριστού. Ενα ανώτερο ον που ήρθε σε εμάς/ κατέβηκε από τους ουρανούς για να κηρύξει τις σωστές ηθικές γραμμές που θα μας οδηγήσουν στο "παράδεισο" ή στη κόλαση αναλόγως πως θα μας βρει όταν θα επιστρέψει ξανά στη δευτέρα παρουσία ως κριτής.

"είναι πιο εύκολο να περάσει καμήλα από τη βελόνα της κλωστής παρά πλούσιος στη βασιλεία του θεού"
Το αν τηρούμε τις διδαχές του Χριστού αυτό είναι μια άλλη ιστορία όμως παραδόξως το ίδιο ισχύει και με την ιστορία μας..

Ο τεχνολογικός πολιτισμός τύπου 1 για να υπάρξει πρέπει να αξιοποιεί την ενέργεια του πλανήτη στο έπακρον. Οπως είδαμε όμως πριν κάτι τέτοιο παρόλο που σήμερα είναι επιστημονικά εφικτό είναι πρακτικά ανέφικτο λόγω του αστρονομικού χρηματικού κόστους. Επομένως με την ύπαρξη του χρήματος έχουμε όσες πιθανότητες έχει η καμήλα να περάσει από το κεφάλι της βελόνας. Ενα άλλο ενδιαφέρον παράδοξο είναι το γεγονός πως η έννοια παράδεισος όπως περιγράφεται σε όλες τις θρησκείες του πλανήτη είναι ένα μέρος όπου δεν υπάρχει χρήμα τα πάντα υπάρχουν σε αφθονία και έτσι όλοι αγαπούν ο ένας τον άλλον. Οπως δηλαδή θα συνέβαινε και ένα είδος που έχει αναπτύξει την τεχνολογία που θα μπορεί να του παρέχει άφθονη και αέναη ενέργεια μέχρι το τέλος του πλανήτη και θα έχει λύσει το ενεργειακό του πρόβλημα, επομένως θα έχει αναπτύξει και την τεχνολογία να παρέχει τα βασικά αγαθά (τροφή/στέγη/μόρφωση/περίθαλψη) σε αφθονία για όλο του το είδος. Οπως ακριβώς και στο παράδεισο που περιγράφεται στα Ιερά κείμενα όλων των θρησκειών. Γιατί να πράξει αυτό; Διότι ο πολιτισμένος άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως ένα ενιαίο σώμα το οποίο πρέπει να φροντίζει οργανικά. Αλλιώς θα πεθάνει ο ίδιος.

Βλέπετε ο Φέρμι είχε επισημάνει πως το πιο δύσκολο και κομβικό σημείο για την επιβίωση ενός πολιτισμού και την πολιτιστική ανέλιξη του είναι οι τελευταίες στιγμές πριν τη μετάβαση.

Οι μεταβάσεις δηλαδή από το 0 στο 1 από το 1 στο 2 και από το 2 στο 3.
είναι μια διαδικασία τόσο εξαιρετικά δύσκολη που περιορίζει στο ελάχιστο τις πιθανότητες ενός πολιτισμού να επιβιώσει. Διότι αν δεν έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία που θα μπορεί να υλοποιήσει αυτή την μετάβαση το είδος αυτό οδηγείται σε αυτοκαταστροφή και εξαφάνιση.

Ετσι εξηγείται από τον Φέρμι η απουσία επαφής μας με τεχνολογικά αναπτυγμένους εξωγήινους πολιτισμούς.

Η έλλειψη τεχνολογίας οδηγεί σε έλλειψη αγαθών, η έλλειψη αγαθών οδηγεί σε μάχη για επιβίωση και εν τέλει σε πόλεμο. Στο κρίσιμο κομβικό σημείο δηλαδή η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφή. Ετσι μοιραία και ο άνθρωπος αφού δεν πληρεί ούτε τις τεχνολογικές ούτε της ιδεολογικές προϋποθέσεις  θα αναγκασθεί  να οδηγηθεί είτε στην σύγκρουση και την ολική αυτοκαταστροφή είτε θα αναγκασθεί να περιορίσει τον πληθυσμό του σε ένα αριθμό που ο πλανήτης θα μπορεί να υποστηρίξει ως ότου γίνει η μετάβαση. Και για να αποφευχθεί αυτό θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές. Πρώτη και μεγαλύτερη αλλαγή είναι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η παραγωγή των σημερινών ποσών ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές. Ηδη η Κίνα φαίνεται να έχει αντιληφθεί την μεγάλη εικόνα και έχει γίνει η μεγαλύτερη παραγωγός ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ως γνωστό περιορίζει και τον πληθυσμό της. Το ίδιο και η Ιαπωνία και η Ινδία. Το επόμενο στάδιο είναι η εξάλειψη των συγκρούσεων και των πολέμων. Πολιτισμός και πόλεμος είναι δύο λέξεις που δεν χωράνε στην ίδια πρόταση και απεγκλωβισμός μπορεί να γίνει μόνο με την πνευματική μετάβαση στο χαρακτήρα των ανθρώπων που θα αντιλαμβάνονται τον πλανήτη και το ανθρώπινο είδος ως ένα ενιαίο σώμα που δεν θα μπορέσει να επιβιώσει για πολύ αν συνεχίσει να κ βρίσκετε σε πόλεμο με τον εαυτό του. 

 Επιστήμονες όμως όπως ο Αμερικανός Michio Kaku θεωρούν πως τα αίτια που οδηγούν στην αυτοκαταστροφή είναι πολιτικά, θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει μία παγκόσμια κυβέρνηση, μία παγκόσμια οικονομία και όλοι οι άνθρωποι με το ζόρι θα πρέπει να το αποδεχθούν και να το συνυπάρξουν. Βλέπει την Αμερικανική ένωση: (Καναδά ΗΠΑ Λατινικής Αμερικής) την Αφρικανική ένωση την Ασιατική ένωση και την Ευρωπαϊκή ένωση ως ενδιάμεσα στάδια που θα οδηγήσουν τα ενιαία τους νομίσματα σε ένα παγκόσμιο ενιαίο νόμισμα και μια ενιαία αγορά. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φανταστούν ένα εναλλακτικό μέλλον για την ανθρωπότητα..

Πολύ φοβάμαι πως είναι ξεκάθαρο πως οδηγούμαστε σιγά σιγά σε ακραίες  και σκοτεινές καταστάσεις που φλερτάρουν με τα όρια του φασισμού, το αμέσως επόμενο στάδιο θα είναι η σύγκρουση και ο πόλεμος ή όπως είπε και ο Αϊνστάιν επιστροφή στις πέτρες και τα ξύλα.


Λένε πως τα παρακμάζουσα πολιτικά οικοδομήματα λίγα στάδια πριν την ολική τους κατάρρευση καταφεύγουν στο φασισμό και την τυραννία σε μια απέλπιδη προσπάθεια να υπερασπίσουν τον εαυτό τους. Το τελικό στάδιο πριν την ταφόπλακα της τυραννίας λένε πως είναι η εκτέλεση ενός δημοσιογράφου για έσχατη προδοσία. Σήμερα το απόγευμα ως γνωστό συνελήφθη στην Αγγλία ο δημιουργός των wiki leaks julian Assange με κατηγορίες για βιασμό. Ολοι γνωρίζουν πως τα πραγματικά κίνητρα ήταν πολιτικά εξάλλου στις Η.Π.Α εκκρεμεί εδώ και χρόνια ένταλμα σύλληψης του για διαρροή απόρρητων εγγράφων και τρομοκρατία όπως επίσης φιλοδοξούν να τον δικάσουν και για έσχατη προδοσία, μια ποινή που τιμωρείται με θάνατο. Εδώ και καιρό είχαν ακυρώσει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και χάκερ κάνουν απανωτές επιθέσεις στην ιστοσελίδα με σκοπό να την κατεβάσουν.
Λίγο πολύ όμως αυτά όλοι τα γνωρίζουμε εκείνο που έχει σημασία μετά από αυτό και έχοντας κατα νου το πιο πάνω είναι να αρχίσουμε να συγκρίνουμε λίγο τις μέρες μας με τις πρώιμες ή και όψιμες στιγμές αυταρχικών καθεστώτων για να δούμε τελικά που βαδίζουμε. Η τραγική αλήθεια είναι πως ό,τι αντι-δημοκρατική νομοθεσία στο όνομα της Τρομοκρατίας έχει περάσει από το Αμερικανικό κογκρέσο έχει εγκριθεί ταυτόχρονα και από την "δημοκρατικά εκλεγμένη μας" Ευρωβουλή, και ενσωματώθηκε αυτόματα στο ευρωσύνταγμα και μετά την συνθήκη της Λισσαβόνας αυτές οι πρόνοιες ενσωματώθηκαν και στα δικά μας συντάγματα. Χωρίς ψηφοφορία. Χωρίς δημοψήφισμα. Χωρίς δημοκρατία δηλαδή αντικαταστήσαμε τα συνταγματικά μας δικαιώματα με αυτά που επέβαλαν οι Η.Π.Α

Είναι αυτά που λέω υπερβολές;

Ας ξεσκονίσουμε λοιπόν τις σημειώσεις του Γκέμπελς του Στάλιν και του Μουσολίνι και ας εξετάσουμε τις δέκα "μεταρρυθμίσεις" που επιβλήθηκαν ιστορικά σε όλα τα δικτατορικά καθεστώτα που γνώρισε ο πλανήτης.

1. Επικάλεσμα/δημιουργία μιας τρομακτικής εσωτερικής και εξωτερικής απειλής αν δεν υπάρχει εχθρός δημιούργησε τον. Διότι λαός χωρίς εχθρό θα δει ως εχθρό την κυβέρνηση σου.

2. Δημιουργήσε ένα γκουλάγκ / ένα χώρο δηλαδή που θα μπορείς να απελάσεις μια συγκεκριμένη ανεπιθύμητη μερίδα πληθυσμού. (Γκουαντάναμο, Μακρόνησος κτλ.) Στη σημερινή πολιτισμένη και δημοκρατική Ευρώπη Η Ελλάδα με όλες τις νομικές μεταρρυθμίσεις και τη συμπεριφορά κράτους-αστυνομίας έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο Γκουλάγκ "λαθρομεταναστών" αλλά και Ελλήνων.

3. Δημιούργησε κρατικές- παρακρατικές ομάδες καταστολής και επιβολής με "δικαίωμα" άσκησης βίας

4. Δημιουργήσε ένα εσωτερικό σύστημα παρακολούθησης (φακέλωμα)

5. Παρενόχλησε όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις και κάντες να οδηγηθούν στη βία.

6. Δημιούργησε αυτόφωρο με διαδικασίες γρήγορης και άμεσης καταδίκης και δημιούργησε σταδιακά λίστα με τα ονόματα των συλληφθέντων την οποία θα διοχετεύσεις στους εργοδότες τους με οδηγίες.

7. Στόχευσε συγκεκριμένα ή τυχαία άτομα και φυλάκισε τους/ βασάνισε τους/ κάνε τους να χάσουν τη δουλειά τους/ κατέστρεψε τους ούτως ώστε να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι

8. Έλεγξε τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης.

9. Διαφωνία ισοδυναμεί με προδοσία. Χαρακτήρισε ως προδότες όσους έχουν αντίθετη άποψη με την κυβέρνηση.

10. Θέσε περιστασιακά τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.


Δεν ξέρω σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα.. ή αν είναι πολύ αργά
Κάποιοι όμως λένε πως τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σαν την άμμο, αν χαλαρώσεις τη γροθιά και σου ξεφύγουν από το χέρι μετά είναι πολύ δύσκολο να τα μαζέψεις όλα πίσω..

8 comments:

the Idiot Mouflon said...

Αχχχχ,,, η σκηνή του 2001.

Σημείωση 1η: Πριν από καλλιέργεια ή κυνήγι υπάρχουν τα foraging / gathering.

Αν κατανοήσεις σωστά τις ενέργειες του πλανήτη ίσως να μην χρειάζεται "καλλιέργεια" των δυνάμεων αυτών αλλά απλά "μάζεμα" τους... εκτός αν εννοείς τη μαζική συλλογή ως "τεχνολογία καλλιέργειας".

Σημείωση 2η: Για πολιτισμούς 1/2/3... εξού η θέση (και) του Sagan ότι πρέπει να γίνουμε είδος που ταξιδεύει τα άστρα αν θέλουμε να επιβιώσουμε (και βεβαίως ΑΝ δεν αυτοκαταστραφούμε πρώτα ή στη προσπάθεια).

kyriakos said...

και το τέλος του 2001 εν δαιμονικό..

η υπόλοιπη ταινία δεν βλέπετε φυσικά αλλά.. τούτον εν άλλου αγρινού ιστορία..


σημείωση 1 με την παρομοίωση της καλλιέργειας νομίζω εννοείται η τεχνογνωσία της καλλιέργειας που παρομοιάζεται με την τεχνολογία και την τεχνογνωσία που θα αξιοποιήσει τις υπάρχουσες αέναες ενεργειακές διαδικασίες του πλανήτη. Με τον ίδιο τρόπο που η αγροκαλλιέργεια αξιοποιεί της αέναες δυνάμεις παραγωγής τροφής του πλανήτη.

Ετσι ήθελε να πει ο ποιητής αλλά ίσως να χάνει κάπως στη μετάφραση.

Εννοείται πως ο segan αυτό οραματιζόταν, αλλά σήμερα επιστήμονες σαν τον segan δεν υπάρχουν πλέον Η τουλάχιστο δεν τους λούζει το φως της tv..

Ο segan ήταν τυχερός που έζησε σε μια εποχή που οι Ηπα πάσχιζαν να διαφημίσουν τις δυνατότητες της ελεύθερης αγοράς ταυτίζοντας τες με τις δυνατότητες της ανθρώπινης ιδιοφυΐας και τεχνολογικής ανάπτυξης..

πλέον τώρα που δεν υπάρχει αντίπαλο δέος και το όνειρο είναι καρανεκρό, ψόφιο, γελοιοποιημένο και δαιμονοποιημένο. Δεν υπάρχει γη να τους κρατήσει..


τσπ..

ας επενδύσουμε στο Ασημί λοιπόν..
έχει το 1/16 της αξίας του Χρυσού και φαίνεται να λιγοστεύει και η εξόρυξη του.. ή Ασήμι ή Κινέζικα νομίσματα για τα επόμενα 2 χρόνια, αλλά αγορές μονάχα από αξιόπιστες πηγές.

..Αν δεν μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο βγάλε κανένα ρευστό στη πορεία..

Μακρυά από χρυσό.

the Idiot Mouflon said...

Κατάλαβα τι ήθελες να πεις αλλά και εγώ με το "καλλιέργεια" vs "συλλογή / συγκομιδή" ... εννοώ πως άλλο το να συλλέγεις σε φυσιολογικούς ρυθμούς ότι χρειάζεσαι και άλλο να το συλλέγεις ή να το "καλλιεργείς" μαζικά.

Σκέφτου π.χ. ένα μηχανισμό που να συλλέγει βροχώπτωση σε επίπεδο οικίας ή συνοικίας... και σκέφτου ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης ή ένα φράγμα που μαζεύει μεν... αφαιρεί από τους γύρω φυσικούς υδάτινους πόρους ΚΑΙ δρόμους δε.

Όσο για το διάστημα... νομίζω ακόμα εν ο μόνος τόπος όπου απαγορεύεται να κάμνεις πυρηνικές δοκιμές.... δλδ. εκόψαν ένα τρόπο προώθησης για long scale / long term διαστημικά ταξίδια.

Ξέρεις... δεν είναι μόνο το θέμα θρησκείας και η υπαρξιακή αναστάτωση του κόσμου... είναι και ο τρόμος για το τι γίνεται σε πολιτικά συστήματα όταν πλέον δεν μπορούν να λειτουργούν ως κλειστά.

Σκέφτου στο μέλλον να μπορούν ιδιώτες να μαζεύκουν ότι έβρουν τζιαι... φτου παπούτσι που δαμέ!

(Σχετικά διάβασε το "Agent of Chaos" toy Norman Spinrad, μυθιστ. επιστ. φαντασίας)

Anonymous said...

Areskei mou pou 3ekinises pou to diastima Kai ta oneiraKai ekatali3es sth gh k ta skata

Περιστασιακός στοχαστής said...

Πρίν 1000 χρόνια γίνονταν πόλεμοι, πόλεμοι, πόλεμοι. Από τότε η ανθρωπότητα δεν προχώρησε και πολύ. Όσο κι' αν βελτίωσε τα "ωφέλιμα" της εργαλεία, άλλο τόσο βελτίωσε και τα "βλαβερά" της. Γι' αυτό εκείνοι που προβλέπουν ότι θα φτάσουμε στον πολιτισμό τύπου 1 σε 50, 100, 500, 2000 χρόνια, κατά τη γνώμη μου είναι πολύ ρομαντικοί.
Θα έχουμε ένα μεγάλο πισωγύρισμα μέχρι να υιοθετηθεί πλήρως η όποια καινούργια πηγή ενέργειας βρεθεί, γιατί στην αρχή θα είναι παντελώς ανεπαρκής να συντηρήσει το σημερινό στάτους, θα έχουμε νέους πολέμους στη βάση νέων ισορροπιών και νέων συμφερόντων, και άλλα πολλά απρόβλεπτα και ούτω καθ' εξής. Όλα αυτά θα ανανεώνονται για χρόνια και χρόνια.

Πάλι κατά τη γνώμη μου, τέτοιος πολιτισμός δεν θα έρθει ποτέ, ούτε έγινε αυτό πουθενά αλλού, ούτε είναι δυνατόν να γίνει.

Aceras Anthropophorum said...

Χρόνια πολλά τζιαι όρεξη να ανακουτρέφκεις τον κόσμο σου εύχομαι

the Idiot Mouflon said...

Όλα καλά;

Έφυες για τ' άστρα;

kyriakos said...

@περιστασιακός σχολιαστής

Ακριβώς, και ειδικότερα πολιτισμοί που δεν έχουν ιδέα για την τεράστια δυσκολία που υπάρχει στη μετάβαση.
Χαρακτηριστικό δείγμα της τραγικότητας μας είναι οι
"Αυτάρεσκοι" επιστήμονες όπως ο κύριος Kaku, που υποτίθεται είναι και αυθεντίες στη ψευδοεπιστήμη της κβαντοφυσικής και έχουν την εντύπωση πως οι "ταλιμπάν" και οι "τέρροριστ" είναι αυτοί που εμποδίζουν τη μετάβαση και οδηγούν στην αυτοκαταστροφή..

ευχαριστώ για το σχόλιο σου.