Thursday, December 2, 2010

Τα χαμένα παιδιά..


Το εξής παράδοξο συμβαίνει σήμερα στο κόσμο που ζούμε, η πολυτιμότητα έχει συνδεθεί με την σπανιότητα των αγαθών. Ως εκ τούτου η σπανιότητα ενός πόρου καθορίζει και την αξία του. Κάνουμε πολέμους, κινούμε δικαστικές αγωγές, απαιτούμε αποζημιώσεις, κλέβουμε ο ένας από τον άλλο, ζηλεύουμε και γινόμαστε κτητικοί. Ακριβώς λόγω αυτής της πλασματικής αξίας που προσδίδουμε στα πράγματα.  Ο αέρας, το οξυγόνο αν και απαραίτητο για την ύπαρξη όλης της ζωής είναι ένα αντικείμενο χωρίς χρηματική αξία κανένας πόλεμος δεν έγινε ποτέ για τον αέρα, κανένα έγκλημα καμία κλοπή τίποτα! Και όμως χωρίς οξυγόνο μέσα σε 5 λεπτά όλη η ανθρωπότητα θα είχε εξαφανισθεί από προσώπου γης, οι ωκεανοί θα μετατρέπονταν σε υδρογόνο και μέσα σε μερικές στιγμές όλη η ζωή στον πλανήτη θα είχε εξαφανισθεί. Αν το καλοσκεφτούμε δεν υπάρχει πιο πολύτιμο αγαθό από το οξυγόνο. Και όμως αυτό το αγαθό δεν έχει καμία απολύτως χρηματική αξία.

Γιατί;

Μα φυσικά επειδή είναι άφθονο.


Ολα τα υπόλοιπα αντικείμενα πήραν την αξία που πήραν λόγω μοναχά της σπανιότητας τους και εξωθούν τους ανθρώπους σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε σήμερα ως ανθρώπινη συμπεριφορά: κτητικότητα, ανταγωνισμό, βία, έγκλημα. Δεν είναι τυχαίο που όσο το μεγαλύτερο το οικονομικό χάσμα των ανθρώπων σε μία κοινωνία τόσο μεγαλύτερος ο αριθμός των φυλακών. Στις φυλακές θα συναντήσουμε ως επι το πλείστον ανθρώπους απο χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα όχι πλούσιους.
Αν θεωρητικά όλα τα αντικείμενα που πραγματικά χρειαζόμασταν ήταν άφθονα και δωρεάν, αυτό που ορίζουμε ως ανθρώπινη συμπεριφορά ίσως να ήταν κάτι πολύ διαφορετικό.

Το πρόβλημα όμως με τη σημερινή κοινωνία είναι το εξής, όλα είναι προσδεδεμένα με το χρήμα και την προσφορά και την ζήτηση, και ως εκ τούτου οσο μεγαλύτερη η σπανιότητα ενός αγαθού τόσο το μεγαλύτερο το κέρδος. Αρα προκύπτει το εξής ανώμαλο: Αφθονία = μηδέν κέρδος αν κάποιος μπορούσε να ελέγξει με κάποιο τρόπο την αφθονία θα έλεγχε το κέρδος του άρα γιατί να παράξει αφθονία και να ρίξει το κέρδος του; 

Ετσι βλέπουμε παραγωγούς να πετάνε σταφύλια σε χωματερές, να κρύβουν σοδειές να καταστρέφουν επίτηδες εμπορεύματα, για να διασφαλίσουν τις τιμές σε κερδοφόρα για αυτούς επίπεδα, Το πιο περίτρανο παράδειγμα όλων είναι η περίπτωση του ΟΠΕΚ με το πετρέλαιο όπου μετά την κατάρρευση της οικονομίας το 2008 και την ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου, αποφασίσθηκε από ολες τις πετρελαιοβιομηχανίες όπως μειωθεί η παραγωγή για να ξανα ανέβει η τιμή. Οπως και έγινε εξάλλου.

Επιπλέον βλέπουμε συνεχώς μανιωδώς ιδιωτικοποιήσεις  της  ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της παιδείας από διεφθαρμένους πολιτικούς που υπόσχονται καλύτερες μέρες με τις ιδιωτικοποιήσεις των δήθεν χρεοκοπημένων κρατικών παροχών επειδή ξανά πολύ απλά  Αφθονία και δωρεάν παροχή = μηδέν κέρδος. Καλύτερες μέρες που μας υποσχέθηκαν ως δια μαγείας τελικά δεν ήρθαν, τα κράτη χρεοκοπούν το ένα μετά το άλλο και έχοντας μηδενικά έσοδα πλέον, αφού τα πάντα ιδιωτικοποιήθηκαν, καταφεύγουν σε αβάσταχτους φόρους έναντι του λαού και τον δανεισμό. Αυτά όμως τα αναλύσαμε και παλαιότερα για όσους θέλουν να διαβάσουν περισσότερα ας ρίξουν μια ματιά ΕΔΩ και σε πολλά άλλα κείμενα σε αυτό το μπόγκ.

Με λίγα λόγια το συμπέρασμα είναι απλό: Στη σημερινή κοινωνία είναι μαθηματικά και πρακτικά αδύνατον να παραχθεί αφθονία για να αντιμετωπίσουμε τα τρομακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο άνθρωπος έστω και αν υπήρχε η τεχνογνωσία και η δυνατότητα να παραχθεί αφθονία. Είναι αδύνατον μέσα στο σημερινό οικοδόμημα να δοθεί τέλος στο πρόβλημα της πείνας ακόμη και αν ήταν τεχνικά εφικτό. Είναι αδύνατον να καταπολεμηθεί η έννοια της ενεργείας, είναι αδύνατον να παραχθεί ένα καλύτερο μέλλον. Ηδη οι επιστήμονες παραδέχονται πως με τα σημερινά τεχνολογικά μέσα και τις γνώσεις που έχουμε σήμερα το πρόβλημα της πείνας δεν είναι πρόβλημα παραγωγής είναι πρόβλημα πρόσβασης! Στο Ντοκιμαντέρ πιο πάνω εξάλλου όπως είδαμε οι πολυεθνικές έχουν πλέον κατοχυρώσει "πατέντες" σε είδη καλαμποκιού και αναγκάζουν τους παραγωγούς να καταστρέψουν τις σοδειές τους και τα αποθέματα σπόρων τους λόγω πνευματικών δικαιωμάτων!! Με τους ρυθμούς που βαδίζει η κοινωνία μας θα είναι παράνομο να καλλιεργήσουμε ελεύθερα τη γή. (ήδη είναι παράνομο για κάποιους σε μερικά χρόνια θα γίνει για όλους μας).Με βάση αυτή τη λογική, για μια στιγμή ας αφήσουμε το μυαλό μας να ταξιδέψει για λίγο..

Δεν μπορεί να υπάρξει ένας διαφορετικός τρόπος θεώρησης των πραγμάτων, δεν μπορούμε ως άνθρωποι να δούμε τα πράγματα από ένα διαφορετικό πρίσμα και να αναθεωρήσουμε συθέμελα το σημερινό μας οικοδόμημα για κάτι καλύτερο; Είμαστε γενετικά προκατειλημμένοι καπιταλιστές ή όλα αυτά που βιώνουμε σήμερα τελικά δεν είναι τίποτε άλλο από μια ψεύτικη ιστορία που μας την είπανε μικροί και απλώς την πιστέψαμε;

Οχι πως υπάρχει ανώτερη συνωμοσία, απλώς το ανθρώπινο μυαλό έχει την τάση να θεωρεί σωστή τη συμπεριφορά των πολλών έστω και αν αυτή είναι ηθικά λανθασμένη. (π.χ.: η σκλαβιά εθεωρείτο κάποτε φυσιολογικό από όλους το ίδιο και πάρα πολλά άλλα πράγματα)

Γιατί;

Θα σας πω μια ιστορία.. Μια ιστορία για την "ανθρώπινη φύση" για το τι είναι αυτό που παίρνουμε ως δεδομένο ως ανθρώπινη συμπεριφορά πραγματικά δεδομένο


Η ιστορία των "χαμένων παιδιών"

Χαμένα παιδιά (Feral childs) στην Ιατρική επιστήμη είναι μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση παιδιών τα οποία αν και αποσυνδέθηκαν από τους γονείς τους σε βρεφική ηλικία και όμως κατάφεραν να επιβιώσουν στην άγρια φύση, είτε από μόνα τους είτε με τη βοήθεια ζώων.
Εν ολίγοις είναι το "απαγορευμένο πείραμα" που όλοι οι ψυχολόγοι και φιλόσοφοι θα ήθελαν να θέσουν σε εφαρμογή:

Πως θα είναι ένα παιδί που θα γεννηθεί και θα μεγαλώσει χωρίς να έρθει ποτέ επαφή με τον ανθρώπινο πολιτισμό;

θα είναι σαν εμάς; Πως θα σκέφτεται; Τι γλώσσα θα μιλά; Πως θα περπατάει; Πως θα συμπεριφέρεται; Θα έχει ηθικούς φραγμούς; Θα πιστεύει στο Θεό; Θα αντιλαμβάνεται τον κόσμο όπως τον αντιλαμβανόμαστε εμείς; Θα έχει την ικανότητα να μάθει μετά από κάποια ηλικία;

Με λίγα λόγια τέτοιες περιπτώσεις μας δίνουν μια σαφέστερη εικόνα για την ανθρώπινη φύση τις ανθρώπινες παραστάσεις και για το τι είναι πραγματικά "πολιτισμός".

Εχουν καταγραφεί ιστορικά όλες και όλες μια χούφτα τέτοιων περιπτώσεων

Η πιο διάσημη από αυτές είναι ίσως η περίπτωση του Victor of Aveyron
στην ιστορία του οποίου έχει βασισθεί και η διάσημη ταινία του François Truffaut L'Enfant sauvage "wild child"

Ο Βίκτορ φέρεται να ανεβρέθηκε στα δάση της Γαλλίας από κυνηγούς όπου αιχμαλωτίσθηκε και μεταφέρθηκε στο Παρίσι για να εκτεθεί μετά σε.. δημόσια προβολή ως ότου απέδρασε.
Τότε εξάλλου δεν υπήρχαν κινηματογραφικές αίθουσες και ως γνωστό το εξευμενισμένο ανθρώπινο θηρίο που κατοικεί σε πόλεις έχει ανάγκη το θέαμα, τις ταυρομαχίες, τις αρένες με τους μονομάχους και τα λιοντάρια, το ποδόσφαιρο, την τηλεόραση, το σινεμά.. όλα όψεις του ιδίου νομίσματος. Ακολούθως ο Βίκτορ φέρεται να ζούσε στους δρόμους του Παρισιού και να τρέφεται κυνηγώντας ποντίκια, γάτες κτλ. Μέχρι που ένας νεαρός και φιλόδοξος φοιτητής ιατρικής ο Jean Marc Gaspard Itard ανέλαβε να μελετήσει και να εκπαιδεύσει τον Βίκτορ προσπαθώντας να τον μυήσει στην Γαλλική "πολιτισμένη" κοινωνία έχοντας ως όραμα να αποδείξει στη τότε ακαδημαϊκή κοινή γνώμη, πως η παιδεία είναι κάτι που μπορεί να αλλοιωθεί με την σωστή προσέγγιση και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ μαθητή-παιδαγωγού.
Παρότι στη ταινία το τέλος της ιστορίας είναι κάπως χαρούμενο και εξιδανικευμένο στην πραγματικότητα τα πράγματα έγιναν λίγο πιο διαφορετικά.

Ο Βίκτορ αν και αρχικά είχε επιδείξει σημάδια σημαντικής προόδου και κατανόησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς καταφέρνοντας να μάθει να επικοινωνεί με νοήματα αλλά και να χρησιμοποιεί μερικές βασικές λέξεις όπως γάλα, ψωμί κτλ. Απέτυχε να φτάσει μια κανονική λεκτική ικανότητα επικοινωνίας και έτσι ο Ιταρντ αποφάσισε τελικά να καταθέσει τα όπλα και να τον αφήσει ελεύθερο στους δρόμους του Παρισιού όπου και έζησε για μερικά ακόμη χρόνια. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει στο βιβλίο με τις σημειώσεις του πως τα αυτιά του βίκτορ αν και απολύτως λειτουργικά δεν μπορούσαν να δώσουν ερμηνεία και νόημα σε τίποτε άλλο εκτός από τις ανάγκες της βασικής επιβίωσης. Ο Βίκτορ μπορούσε να αισθανθεί ένα άγριο θηρίο να πλησιάζει απο μακριά, να ακούσει ένα μήλο που έπεσε από τη μηλιά αλλά αδυνατούσε να κατανοήσει ανώτερες σοφιστικές έννοιες.

Ο Ιταρντ απέτυχε στο στόχο που ο ίδιος είχε θέσει όμως θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης νοηματικής γλώσσας, της γλώσσας των κωφάλαλων και τα λεπτομερή σημειώματα του χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα από άλλους νεαρούς φιλόδοξους φοιτητές ιατρικής για να εξετάσουν το "απαγορευμένο πείραμα" μέσα από το δικό τους πρίσμα και να δώσουν την δική τους οπτική στην ιστορία του βίκτορ. Σύγχρονες θεωρίες όπως αυτή της ψυχολόγου Uta Frith παρουσιάζουν τον Βίκτορ ως ένα παιδί με αυτισμό στην αρχαιότητα και επιχειρηματολογούν πως γιαυτό είχε αυτή την αντικοινωνική συμπεριφορά.
Από την άλλη όμως τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει γιατί τότε αν μιλούμε για αυτισμό που είναι απλά μια ασθένεια δεν έχουμε τις ίδιες ποσοτικά περιπτώσεις με αυτές που έχουμε στη σύγχρονη δυτική κοινωνία; Γιατί δεν παρατηρούμε αυτισμό σε άλλου είδους κοινωνίες;
Και γιατί τα κρούσματα του αυτισμού αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο; Σύγχρονες θεωρίες παρουσιάζουν μια πολύ πιο περίπλοκη ιστορία με τον ανθρώπινο εγκέφαλο να θεωρείται ως ένα πολύ εύπλαστο και περίεργο αντικείμενο στα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας όπου το παιδί ορίζει τον κόσμο διαχωρίζοντας τον σε λογικό/παράλογο. Ο σύγχρονος αντικοινωνικός τρόπος ζωής, το πρωτοφανές φαινόμενο της τηλεόρασης, η αποξένωση και μια κοινωνία που οδηγείται ολο και πιο πολύ στη προσομοίωση των νόμων της ζούγκλας αδυνατούν να προσδώσουν στα παιδιά μας τα βασικά σοσιαλιστικά κοινωνικά ένστικτα που όριζαν την κοινωνία μας μέχρι σήμερα. Ετσι ορισμένα παιδιά σε όλη αυτή την ανωμαλία απλώς "την βλέπουν αλλιώς" Ο αυξανόμενος αυτισμός είναι ίσως η τρανότερη απόδειξη πως το σημερινό οικοδόμημα κάθε άλλο παρά συνάδει με την ανθρώπινη φυσιολογία.

Μια σχετικά πρόσφατη περίπτωση "χαμένου παιδιού" ήταν αυτή της μικρής Genie
όπου ανεβρέθηκε το Νοέμβριο του 1970 σε ένα διαμέρισμα σε ηλικία 12 χρονών κλεισμένη και ξεχασμένη σε ένα δωμάτιο χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο. Οταν ανεβρέθηκε φορούσε ακόμη παιδικές πάννες.

Η περίπτωση της Genie συνδέθηκε πάρα πολύ με αυτή του Βίκτορ αφού οι δύο περιπτώσεις παρουσίαζαν περίπου τα ίδια συμπτώματα: απουσία λεκτικής επικοινωνίας, περίεργος τρόπος βαδίσματος και μια ομάδα από νεαρούς αδηφάγους φιλόδοξους επιστήμονες έτοιμους να "αποδείξουν" στον κόσμο τις θεωρίες τους μελετώντας το απαγορευμένο πείραμα που έκανε η φύση. Η περίπτωση της Genie (ψευδώνυμο) έτυχε ευρείας προβολής από τα ΜΜΕ της Αμερικής και παρουσιάστηκε ως η μεγάλη ευκαιρία της Αμερικανικής επιστήμης και τεχνολογίας να δώσεί το ευτυχισμένο τέλος που δεν δόθηκε ποτέ στην ιστορία του μικρού Βίκτορ.
Ολα αυτά στη θεωρεία φυσικά αφού στη πράξη η περίπτωση της μικρής Genie εξελίχθηκε απείρως πιο τραγικά από αυτή του Βίκτορ 200 χρόνια πριν.

Η Genie αν και τέθηκε αρχικά υπό την μελέτη και την προστασία της κρατικής μέριμνας που χρηματοδοτούσε ομάδα επιστημόνων για να βοηθήσουν την Genie να ενταχθεί στη κοινωνία, πολύ σύντομα μετά από σειρά πειραμάτων και εξετάσεων το "κονδύλι" αποσύρθηκε και οι "επιστήμονες" εγκατέλειψαν την μικρή Genie η οποία δόθηκε προς υιοθεσία σε ανάδοχες οικογένειες και δέχθηκε σωρεία βιασμών και κακοποίησης για να την "διεκδικήσει" μετά αργότερα ξανά η "μητέρα" της κινώντας αγωγή στο κράτος ζητώντας  τι άλλο; Χρηματική αποζημίωση. Με λίγα λόγια μία από τα ίδια σενάρια Αμερικανικού ονείρου που έγιναν θρύψαλα στην Αμερικανική πραγματικότητα. Ξανά φυσικά επιστήμονες έσπευσαν να εκδώσουν θεωρίες πως η Genie και ο Βίκτορ είχαν εκ γενετής βιολογικό πρόβλημα και για αυτό είχαν "παρεκκλίνουσα συμπεριφορά". Και αφού φυσικά ποτέ δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε στη πράξη το πείραμα να πάρουμε δηλαδή ένα κανονικό παιδί και να το μεγαλώσουμε σε ένα περιβάλλον έξω από τη κοινωνία για να μάθουμε τη πραγματική αλήθεια της ανθρώπινης φύσης αρκούμαστε στις θεωρίες..
Ο άνθρωπος λοιπόν είναι ένα ζώο κτητικό ανταγωνιστικό και αιμοβόρο  επειδή απλά έτσι μας είπαν και γιαυτό έκτισε μία κοινωνία ανάμεσα σε αυτές τις γραμμές, επειδή απλά έτσι μας είπαν η ανάγκη ιδιοκτησίας είναι έμφυτη  επειδή απλά έτσι μας είπαν, το χρήμα έχει πραγματική αξία επειδή απλά έτσι μας είπαν, όλα είναι θέμα επιβίωσης του δυνατού  επειδή απλά έτσι μας είπαν είμαστε αυτό που μας ορίζουν πως είμαστε επειδή απλά έτσι μας είπαν, Μαυροι. Λευκοί Τούρκοι Ελληνες Χριστιανοί Μουσουλμάνοι επειδή απλά έτσι μας είπαν. Δεν είμαστε ικανοί για συμπόνια αυτού που πεθαίνει από την πείνα αν είναι "παράνομος μετανάστης" επειδή απλά έτσι μας είπαν και αγνοούμε έτσι την πραγματική και μοναδική αλήθεια: Πως είμαστε απλά άνθρωποι, τίποτε παραπάνω τίποτε λιγότερο, ολες οι υπόλοιπες διαχωριστικές διαβαθμίσεις είναι απλώς επίκτητες γνώσεις που  άλλοι τις αποδεχθήκαμε ως φυσιολογικό επειδή έτσι εκπαιδευτήκαμε  και  κάποιοι άλλοι λίγοι την είδανε αλλιώς..

Κάποτε στην αρχαία Ρώμη τα παιδιά γεμάτα εκστασιασμό ρωτούσαν τους πατεράδες τους πότε θα τους πάρει ξανά στο Κολοσσαίο να δουν τους Χριστιανούς να κατασπαράζονται απο πεινασμένα λιοντάρια.. Κάποια παιδιά πανηγύριζαν γρυλίζοντας απο χαρά την ώρα του θανάτου, κάποια άλλα έστρεφαν το βλέμμα τους αλλού και κάποια άλλα  απλώς δεν μπορούσαν να κοιμηθούν τις νύχτες βλέποντας τον τρόμο και το άδικο στη κοινωνία..

11 comments:

the Idiot Mouflon said...

Η θεώρηση του Zeitgeist ότι "δεν υπάρχει ανθρώπινη φύση" είναι κάτι που βρίσκω λανθασμένο και επικίνδυνο.

Σκέψου το απλά:

Αναπνέεις; Ναι.

Άμα με κάποιο τρόπο στερηθείς τον αέρα αντιδράς;

(Με φόβο, φυγή, επιθετικότητα, κλπ).

Ναι.

Επομένως έχεις "φύση".

Αν εξετάσουμε τον πραγματικό πατέρα της ψυχολογίας (το Δαρβίνο) θα δούμε και ποιες οι επιπτώσεις της ανθρώπινης (της ΖΩΗ-κης θα έλεγα) φύσης.

Το πρόβλημα δεν είναι πως μας κοροίδεψαν ότι υπάρχει ανθρώπινη φύση, το πρόβλημα είναι το πως εκμεταλλεύονται αυτή τη φύση οι "Άρχοντες" και οι Εμπόροι τους.

***

Σύντομη σημείωση για το Zeitgeist και Venus Project :

Από όλους τους τόπους διάλεξαν τη Φλώριδα; Γιατί ρε γαμ...

Μου θυμίζει τον Jim Jones που τάχα ήταν κρυφός κομμουνιστής και πήγε να φτιάξει την ουτοπία του που;... Στην Γκαϊάνα. Ντοιγκ.

***

Όσο αφορά την αφθονία... να σου θυμίσω αυτό: http://hlithioagrino.blogspot.com/2008/08/drop-zone.html

Leni said...

Να γίνω λίγο σπασικλάκι τζαι να ζητήσω αν γίνεται να μεν ξεκινούν αυτόματα τα βιδεάκια σου; Έφαα τη ζωή μου 2-3 φορές να ανακαλύψω μες στον reader που ποιο ποστ ξεκινούν τα βίδεα (την πρώτη εν το είχα ανακαλύψει τζαι εσπάσαν τα νεύρα μου). Φενκς.

Bananistanos said...

Είδες την ταινία Chain Reaction? Τίποτε ιδιαίτερο αλλά λέει μια μεγάλη(δυστυχώς) αλήθεια: αν ανακαλυφθεί απεριόριστη δωρεάν ενέργεια (fusion) θα καταρρεύσουν όλες οι οικονομίες του κόσμου. Ίσως κάποιο αναρχικοί να χαρούν αλλά η αλήθεια είναι ότι θα δημιουργηθεί τέτοιο χάος που θα πάρει πολλά χρόνια να ορθοποδήσει ο κόσμος.

Ποιοί μας έμαθαν ότι είμαστε κτητικοί, ανταγωνιστικοί και αιμοβόροι; Μήπως κάποιοι κτητικοί, ανταγωνιστικοί και αιμοβόροι; Δεν είναι και αυτοί άνθρωποι;
Το παράδειγμα με τα παιδιά νομίζω δεν λέει τίποτε. Τα περισσότερα κοινωνικά ζώα αν μεγαλώσουν μακρύά από τους όμοιους τους δεν θα ξέρουν πως να συμπεριφερθούν αν αργότερα βρεθούν με τους όμοιους τους.

Γιατί να είμαστε διαφορετικοί από άλλα ζώα που υπερασπίζονται τη περιοχή τους;

kyriakos said...

@ leni Oκ θα προσπαθήσω.

@ αγρινό

Δεν διαφωνούμε Κανένας, δεν είπε πως δεν υπάρχει ανθρώπινη φύση.

Ισα ίσα ακριβώς επειδή υπάρχει ανθρώπινη φύση και ξέρουμε περι τίνος πρόκειται και ξέρουμε τι την προκαλεί
θα έπρεπε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία που να εστιάζει στην επίλυση αυτών των παραγόντων που προκαλούν ορισμένες συμπεριφορές.

Οπως έγραψα και στο blog του osr οι πραγματικές ηθικές εντολές δεν θα έπρεπε να είναι ΟΥ ΚΛΕΨΕΙΣ αλλά ου δημιουργήσεις την ανάγκη στον συνάνθρωπό σου να επιθυμήσει να σε κλέψει.

Το λάθος του κομουνισμού και της αριστεράς γενικότερα είναι να μην πιστεύει στην ανθρώπινη φύση.

Το ίδιο λάθος κάνει σήμερα και ο καπιταλισμός στο να πιστεύει πως η ανθρώπινη φύση είναι κάτι το συγκεκριμένο προκαθορισμένο και αμετάβλητο.

Η πραγματικότητα λέει πως ναι ο άνθρωπος έχει ζωώδη ένστιχτα και προδιαθέσεις όμως είναι πάντα το περιβάλλον που καθορίζει την τελική εξέλιξη των πραγμάτων.

η ανθρώπινη φύση όπως μας έχει αποδείξει η δαρβινικη βιολογία η γενετική και η σύγχρονη φιλοσοφία δεν είναι ένα πράγμα αυτό κάθε αυτό αλλά αποτέλεσμα του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.

Αυτό εξάλλου φαίνεται και ξεκάθαρα αν εξετάσουμε μικροδιαφορές που αναπτύσσουν οι άνθρωποι αναλόγως του περιβάλλοντος στο οποίο μεγάλωσαν.

Διζυγωτικά δίδυμα τα οποία διαχωρίστηκαν κατα την γέννα και το ένα μεγάλωσε με οικογένεια γιατρών στην Ελβετία ενώ το άλλο σε φτωχή αγροτική οικογένεια δεν είχαν μόνο δραματικές διάφορες στο χαρακτήρα την ιδιοσυγκρασία και τη συμπεριφορά τους είχαν και δραματικές διαφορές στο δείκτη ευφυΐας τους κάτι το οποίο ποτέ δεν παρατηρείται σε διζυγωτικά δίδυμα που μεγαλώνουν στο ίδιο περιβάλλον.


για το ζειτγκαιστ δεν καταλαμβαίνω ακριβώς τι θέλεις να πεις..

Τι Φλόριντα? έχασα επεισόδια μάλλον

είχα δει το πρώτο ντοκιμαντέρ πριν καμπόσα χρόνια, αν θυμάσαι το έκαμα και post στο blog

αλλά να σου πω την αλήθεια δεν το πείρα και πολύ της μετρητοίς, εξάλλου αυτά που λέει δεν είναι τίποτε καινούριο, δεν είναι δηλαδή αυτός που έκαμε την ταινία που ανακάλυψε την τασιηνόπιττα είναι πράγματα τα οποία συζητιούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Πρόσφατα το θυμήθηκα μέσω του osr και το ξαναέψαξα και είδα το Δεύτερο που βγάλαν..

Μην με παρεξηγήσεις κατέχω το άθλημα της οικονομίας trust me ξέρω τα πάντα γύρω από το θέμα. ξέρω πως λέει και ματσαγκάρες μέσα το ντοκιμαντέρ όμως φίλε λέει και κάποια πράματα πολλά σωστά που απλώς δεν μου έκαμαν κλικ ως τώρα. και ούτε την ώρα που το έβλεπα κατάφερα να τα δω που την οπτική που τα είδε τούτος που έκαμε το ντοκιμαντέρ.
έπρεπε να περάσει τουλάχιστο μισός χρόνος να το χωνέψω..

Το βίντεο μέσα δεν λέει ψέματα απλώς βλέπει τα πράγματα από άλλη πλευρά.

αν θες να σου αναλύσω ένα προς ένα το πως βλέπουν τα πράγματα που λέγονται μέσα στο ντοκιμαντέρ και οι δύο πλευρές (πχ το διεθνές νομισματικό ταμείο το δημόσιο χρέος)

Δεν υπάρχει καμία θεωρεία συνωμοσίας πίσω από καμία πλευρά για όλα υπάρχει μια λογική εξήγηση αλλά ΔΕΝ παυει όμως και οι δύο να έχουν ΔΙΚΑΙΟ! και ο κόσμος να οδεύει προς την καταστροφή: είπαμε: 1% κατέχει το 50% και το χάσμα συνεχίζεται.

Και μακάρι να ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα..


To venus project δεν ξέρω καν τι είναι
είδα τον γέρο που εμίλαν αλλά νόμιζα πως μίλαγε θεωρητικά για μια εναλλακτική στο μέλλον

Διαφορετικό είδος κοινωνίας δεν μπορεί να υπάρξει μέσα στο σημερινό πλαίσιο.

@ bananistatos δεν το είδα το ντοκιμαντέρ που λες φίλε,

αλλά θα το ψάξω.

Γενικά δεν ξέρω τι θα γινόταν αν λυνόταν το ενεργειακό ξέρω όμως πως χωρίς την απεξάρτηση από το πετρέλαιο δεν μπορεί να γίνει απεξάρτηση από το σημερινό status quo

Αν ω μη γένοιτο τελειώσει το πετρέλαιο σε 50 χρόνια; και ακόμη δεν βρήκαμε άλλη λύση και ακόμη συναλλαζόμαστε με χρήματα τότε σίγουρα θα καταρρεύσουν ΟΛΑ τα νομίσματα και θα επιστρέψουμε στην εποχή του χρυσού.

Χωρίς πλάκα. Το σημερινό χρήμα έχει αξία μόνο με την ύπαρξη του πετρελαίου και οι λόγοι είναι σύνθετοι αλλά ταυτόχρονα απλοί (ως συνήθως) ;)

πιο μετά ίσως γράψω ένα άρθρο για το θέμα..


δυστυχώς τώρα έχω σιδέρωμα πρέπει να φύγω..

ευχαριστώ για τα σχόλια.

osr said...

στο αλφαβητάρι του αναρχισμού του αλεξάντερ μπέργκμαν γίνεται μια πολύ καλή και απλή ανάλυση του πως λειτουργεί ο καπιταλισμός και πως καθορίζει τις ανθρώπινες συμπεριφορές

ο μπέρκγμαν όπως και πολλοί πρωτοπόροι σύγχρονοι πολιτικοί διανοητές όπως και ο μαλατέστα που βίωσαν το σύγχρονο χρηματοπιστωτικό σύστημα αναφέρονται στον άνθρωπο ως ον κοινωνικά καθορισμένο

Αλεξάντερ Μπέργκμαν -Το αλφαβητάρι του αναρχισμού
http://www.scribd.com/doc/36320823/%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81-%CE%9C%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BA%CE%BC%CE%B1%CE%BD-%CE%A4%CE%BF-%CE%B1%CE%BB%CF%86%CE%B1%CE%B2%CE%B7%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D

Ερρικο Μαλατέστα -Στο καφενείο, συζητήσεις για τον αναρχισμό
http://www.scribd.com/doc/36156520/%CE%95%CF%81%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%9C%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%A3%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C


καλό κείμενο κυριάκο με πολλά σημαντικά στοιχεία

the Idiot Mouflon said...

Το ότι λεν πράγματα σωστά είναι ένα πράγμα, το πως πρέπει να αντιμετωπίζει κανέις την όποια πρόταση / κίνηση που λέει "αυτοί είναι οι κακοί και εμείς οι καλοί... και για να τους αντιμετωπίσουμε πρέπει να κάνουμε Α, Β, Γ,..." είναι άλλη κουβέντα.

Capicci?

kyriakos said...

Muflon

Νομίζω το συγκεκριμένο κίνημα κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λες, μπήκα στο ελληνικό παράρτημα για να δω τι ακριβώς παίζει και όπως φαίνεται, αρχική προϋπόθεση είναι η άρνηση κάθε είδους υιοθέτησης βίας, το σύστημα θα καταρρεύσει από μόνο του (λένε) αυτό που προσπαθούν είναι να αφυπνίσουν τον κόσμο για να γνωρίζει την εναλλακτική οδό που μπορεί να υπάρξει (δαμέ σηκώνει συζήτηση φυσικά). Αν ο κόσμος δεν γνωρίζει τότε απλά θα ΞΑΝΑ οδηγηθούμε σιγά σιγά στο φασισμό (αν δεν οδηγηθήκαμε είδη) και σε γνωστές καταστάσεις που είναι η φυσική εξέλιξη του υπάρχων συστήματος : πόλεμος.

Αν μπεις στο site τους έχει ένα βίντεο με μια διάλεξη για το είδος του ακτιβισμού του κινήματος

http://www.livestream.com/zeitgeistmovementgreece/video?clipId=flv_6363367407182126213

και χαρακτηριστικά μέσα κάποιοι προτείνουν γκράφιτι, καταλήψεις ή να σταμπάρουν τα νομίσματα με τη λέξη zeitgeist και εκείνος που ίδρυσε το κίνημα τους λέει "bullshits"..

οι έννοιες σωστό/ λάθος .. καλό /κακό κτλ
είναι διπολικές θρησκευτικές έννοιες απότοκο της κουλτούρας της ανταγωνιστικότητας. στη κουλτούρα της συνεργασίας και της επιστημονικής αλήθειας είναι σχήμα οξύμορο να γίνεται διαμάχη σωστού/ λάθους..

Δηλαδή αυτό που λες, λένε και αυτοί..

Α,, ρε mufloon αφυπνίστηκες πριν που ούλλους και δεν το πείρες χαμπάρι

;)

Εμένα δεν είναι στο στυλ μου τα κινήματα.

δεν πρόκειται να πάω να κάμω ακτιβισμό δεν πρόκειται να κάμω δωρεές..

γενικώς τέτοιες κουβέντες δεν μου λένε τίποτε..

Το πείρα απόφαση προ πολλού πως ο κόσμος οδεύει στο τζιάος με παράκαμψη πρωταρά..

Αλλά δεν σημαίνει πως θα κριτικάρω αυτούς που προσπαθούν να κάμουν κάτι.

Κριτικάρω τους ανάρχες στα Εξάρχια κριτικάρω τους κουκουέδες κτλ μαζί με το σύστημα διότι αυτοί έκαμαν hijack κάποια πράγματα και με τη συμπεριφορά τους στρέφουν την μεγάλη μερίδα του κόσμου εναντίων τους.

Τωρά για το venus project αν είναι "απάτη" για να φκάλει λεφτά εκείνος ο γέρος..

Δεν ξέρω ρε φίλε.. είναι 95 χρονών..

kyriakos said...

@οσρ. άτε πάλε με τον αναρχισμό..

@ μπανανίστατος

Για τα παιδιά ρε φίλε που ανέφερες, νομίζω δεν κατάλαβες ακριβώς το συλλογισμό μου. Αυτό που αποδεικνύουν αυτά τα παιδιά δεν είναι πως μπορούμε να ζήσουμε έξω στη ζούγκλα χωρίς πολιτισμό..

ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ

Αυτό που αποδεικνύουν είναι πως ο άνθρωπος αν δεν μεγαλώσει στο σωστό περιβάλλον μπορεί να εξελιχθεί ΤΟΣΟ διαφορετικά που η συμπεριφορά του να μην θυμίζει καν άνθρωπο όπως τον αντιλαμβανόμαστε σήμερα στη κοινωνία μας.
δηλαδή:
Απουσία λεκτικής ικανότητας, περπάτημα στα τέσσερα. κτλ.

και αναπτύσσουν άλλες αισθήσεις όπως αντοχή στο κρύο (ο βίκτορ περπατούσε ξυπόλυτος στα χιόνια)

δηλαδή αυτό που θέλω να πω είναι πως αυτό που λέμε ανθρώπινη συμπεριφορά είναι κάτι ΠΑΡΑ πολλά σχετικό και έχει να κάμει με το περιβάλλον που μεγαλώνουμε.

Δηλαδή συμπεριφερόμαστε όπως συμπεριφερόμαστε και λόγω γονιδίων και λόγω ενστίκτων αλλά κυρίως λόγω περιβάλλοντος.

Οι μουτζαχετίν στο ιρακ ιραν πακιστάν κτλ. δεν είναι μουτζαχετίν λόγω γονιδίων είναι λόγω περιβάλλοντος.

Ο βασιλιάς της Αγγλίας δεν είναι βασιλιάς λόγω γονιδίων είναι λόγω περιβάλλοντος.

ίσα ίσα
Τα γονίδια και συγκεκριμένα ο δείκτης ευφυίας των λίγων (0.13%) είναι αυτό που έδωσε τους υπόλοιπους ανθρώπους αυτά που θεωρούμε σήμερα ως δεδομένα.


Ο μέσος άνθρωπος έχει την ευφυΐα να μάθει να χειρίζεται και να χρησιμοποιεί υπάρχων εργαλεία αλλά δεν έχει την ευφυία να δημιουργήσει καινούρια.

Την πρόοδο και την καινοτομία την δημιουργούν αυτό το 0.13% που έχουν την βιολογική ικανότητα να δουν τα πράγματα έξω από το κουτί.

κάτσε τώρα πείσε με λογικά επιχειρήματα ανθρώπους με δείκτη ευφυίας κάτω του 120 πως δεν υπάρχει θεός. Δεν θα τα καταφέρεις ποτέ.

Οπως δεν θα τα κατάφερνες να τους πείσεις εύκολα πως ΥΠΑΡΧΕΙ θεός αν μεγάλωναν πιστεύοντας πως δεν υπάρχει.

είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.

υψηλός δείκτης ευφυίας απλά σημαίνει πως το άτομο έχει τη δυνατότητα να σκέφτεται αλλιώς. Τίποτε παραπάνω. Αν δεν μεγαλώσει στο σωστό περιβάλλον τότε και ο δείκτης ευφυίας του θα είναι και πιο χαμηλός από το τι θα μπορούσε να ήταν και πιθανότατα να πιστεύει και ότι μαλακία του δίδαξαν στα πρώτα 10 χρόνια της ζωής του.

Βλέπεις, ακόμη ένα πράγμα που δείχνουν αυτές οι περιπτώσεις χαμένων παιδιών έιναι πως δεν μπορείς να τους κάνεις μετά να αναθεωρήσουν τον τρόπο που έμαθαν να σκέφτονται.
Δεν μπορείς να τους κάμεις να μάθουν να μιλούν. χρησιμοποιούν την επικοινωνία μόνο για της βασικές τους ανάγκες (συνήθως μονολεκτικά) και δεν ενδιαφέρονται για κοινωνικές συναναστροφές.

Οπως συμβαίνει σήμερα με τα αυτιστικά παιδιά, ο αυτισμός είναι σύγχρονο φαινόμενο και είναι παρενέργεια της σημερινής απρόσωπης κοινωνίας. Τα παιδιά που στα πρώτα κρίσιμα χρόνια χρόνια της ζωής τους δεν έχουν κανονική συναναστροφή με τον έξω κόσμο γίνονται αυτιστικά διότι έτσι αντιλαμβάνονται το ΛΟΓΙΚΟ.

δεν τους φαίνεται λογικό να μάθουν να μιλούν αφού έτσι αναπτύχθηκε ο εγκέφαλος στα πρώτα στάδια της ζωής τους.

ΟΚ δαμέ βάζω ερωτηματικό ο αυτισμός είναι τεράστιο κεφάλαιο, αλλά δεν μπορείς να μου το βγάλεις από το μυαλό πως τόσες χιλιάδες χρόνια πριν ήταν ένα ανύπαρκτο φαινόμενο και σήμερα είναι επιδημία.

για μένα (και για πολλούς άλλους) είναι απότοκο της σημερινής κοινωνίας που έχει δαιμονοποιήσει κάθε είδους σοσιαλιστικά ένστιχτο.

Γονείς που δουλεύουν όλη μέρα, χαζοκούτι , απρόσωπες πόλεις που δεν μπορεί το παιδί να βγει έξω να παίξει με άλλα παιδιά. Μιλάμε για θεμελιώδες αλλαγές στο ανθρώπινο περιβάλλον.

Τι διαφορά έχει ένα παιδί που μεγαλώνει κλεισμένο σε ένα διαμέρισμα χωρίς να βλέπει κανένα από ένα παιδί που μεγαλώνει στη ζούγκλα όπως τον βίκτορ?

και οι δύο θα θεωρήσουν παράλογη την συναναστροφή με τους ανθρώπους όταν ξαφνικά θα έρθουν σε επαφή με την κοινωνία.

Είναι άβυσσος ο ανθρώπινος εγκέφαλος..

osr said...

άτε πάλε με τον αναρχισμό

πρώτα διάβασε πέρκει μάθεις τζαι τίποτε

τζαι αν θέλεις συζητούμεν το

όπως κάμνουμεν εδώ και δύο χρόνια τζαι όπως φαίνεται τζου που τούτα που γράφεις ευτυχώς εκολλήσαν επιτέλους πολλά πράματα

οπότε μεν πετάσσεις κλανιές του στύλ άτε πάλε χωρίς να ξέρεις για ήντα πράμα λαλείς

τζαι τις μαλακιούλες που λαλείς για τους "ανάρχες" στα εξάρχεια

εν τζαι σημαίνει ότι όποιος δηλωνει κάτι σημαίνει τζαι καλά ότι είναι ή ξέρει τι εν τούτη ταπέλα που φορεί

πχ υπάρχουν πολλοί ηλίθιοι που το παίζουν αντιεξουσιαστές αντκρατιστές του κώλου τζαι της κλανιάς αλλά υποστηρίζουν το κράτος και θελουν επανένωση κράτους και λοιπες μαλακιούλες

το ότι θα πεις εσύ πχ ότι είσαι που τον άρη δεν σημαίνει ότι κατανάγκην τζεινο που λαλείς ότι είσαι

the Idiot Mouflon said...

@Kyriakos

ΑΝ είναι απάτη ΜΑΚΑΡΙ να είναι για τα λεφτά και όχι κάτι χειρότερο. Μη μας προκύψει ακόμα ένας Jim Jones ή κάτι που οι "Έχοντες και Κατέχοντες" θα χρησιμοποιήσουν για να πετύχουν τα αντίθετα από όσα δηλώνει ως στόχο το άνωθεν κίνημα.


Για τα οικονομικά, μια παρατήρηση:

Θυμάμαι σε ένα από τα δυό "ντοκυμαντέρ" / φιλμάκια να προτείνουν όπως ο κόσμος αποσύρει τα χρήματα του από τράπεζες (και συγκεκριμένα τράπεζες που συνδέονται με το Federal Reserve).

ΟΚ... αλλά άμα προσπαθείς να σαμποτάρεις το νομισματικό σύστημα ΧΩΡΙΣ να έχεις πρώτα πετύχει μια βιώσιμη Resource-based Economy ...εμμμ... βασικά εν βοηθάς στο να καταρρεύσει μόνο το νομισματικό κομάτι του θέματος αφήνοντας όμως το ίδιο σύστημα οικονομίας;

Δλδ., βλέπω κάποιες από τις προτάσεις τους σαν κάτι που θα σκεφτόντουσαν οι Ροκ'φέλερ για να πετύχουν την κατάργηση του νομίσματος και τη χρήση ψηφιακού χρήματος => τον απόλυτο έλεγχο του κάθε μεροκαματιάρη.

kyriakos said...

@mouflon

σωστός..

και εγώ επαρατήρησα το τούτο

βασικά ακόμη και πριν το Resource-based Economy υπάρχουν και άλλα μεταβατικά στάδια τα οποία ακόμη ούτε με τα κιάλια δεν τα έχουμε δει..

Στην ουσία αυτό που λέει το zeitgeist είναι αυτά που έλεγε ο Kardashev πριν 200 χρόνια για τους πολιτισμούς και την πιθανή εξέλιξη τους..

γράφω κείμενο πάνω σε τούτο..


@osr

ΟΚ ΟΚ θα διαβάσω και για τους ανάρχες.. πιστεύεις πως είναι ο μπέρκμαν που επηρέασε την ισπανική επανάσταση στη barca ή ήταν κάτι πιο αυθόρμητο;