Monday, November 15, 2010

Η Κόπρος του Αυγεία

 "Η Κόπρος του Αυγεία ήταν η κοπριά που είχε συγκεντρωθεί στους τεράστιους στάβλους του βασιλιά της Ήλιδος Αυγεία με τις 3.000 βόδια, οι οποίοι δεν είχαν καθαρισθεί επί πολλά (αναφέρεται και 30) χρόνια."

Ως είθισται 1 φορά το χρόνο ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο, με την παθολογική μου κρυφή αγάπη..

Είχα δηλώσει παλαιότερα πως το υγιέστερο κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας είναι οι "αλήτες" της Θύρα-9

Έτσι δεν αποτέλεσε και ιδιαίτερη έκπληξη για μένα πως το μοναδικό οργανωμένο κοινωνικό σύνολο που εξέδωσε μια ξεκάθαρη ανακοίνωση συμπαράστασης προς τους μετανάστες αναφορικά με την επίθεση και τον ξυλοδαρμό το περασμένο Σάββατο. Ηταν οι "αλήτες" της Θύρα-9. Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφαίρουν:

Ο καιρός της εσωστρέφειας έχει περάσει ανεπιστρεπτι. Οι μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος είναι ακόμα νωπές και με αυτές οδηγό θα σταθούμε μπροστά σε όποιο τολμήσει να καταπατήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των συνανθρώπων μας. Ας τολμήσουν ξανά αυτοί οι κύριοι που με τις πλάτες πολιτικών, δημοσιογράφων και την ανοχή της εκκλησίας και άλλων φορέων χτυπούν απρόκλητα τους μετανάστες και τότε θα μας βρουν μπροστά τους. Η διαφορετικότητα και ο αλληλοσεβασμός έχουν πλέον συμμάχους πιο δυνατούς από όσο θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν οι εχθροί τους.
Η Κυπριακή κοινωνία νοσεί και αυτό είναι φανερό όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να το κρύψουν. Η αρρώστια αυτή έχει ριζώσει από παλιά στο πετσί του νησιού μας και συνεχιστές της σηκώνουν ξανά κεφάλι ανάμεσα μας.

Ενα άλλο "αθλητικό" θέμα που αξίζει να αναφερθεί κανείς είναι η διαμάχη που ξέσπασε με το δίπλωμα Μπάγιεβιτς. Ενας προπονητής ορόσημο του αθλήματος δεν πληρεί άκουσον άκουσον τα κριτήρια της ΚΟΠ για να εργαστεί στο Κυπριακό πρωτάθλημα (!)
Η UEFA έκανε σαφές στη ΚΟΠ πως ο Μπάγιεβιτς εμπίπτει στην κατηγορία των προπονητών οι οποίοι επειδή ακριβώς έχουν προϋπηρεσία άνω των δέκα χρόνων σε πρωταθλήματα Α κατηγορίας δεν χρειάζεται να μπουν στη διαδικασία να παρακαθίσουν σε σεμινάρια ή να πληρώσουν δίδακτρα για να αποκτήσουν την πιστοποίηση pro. Στη Κύπρο όπου η ορολογία "Pro license" έχει κακομεταφραστεί σε "δίπλωμα pro" εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς πως κάποιοι είναι χαμένοι στη μετάφραση. Η ΚΟΠ ενώ από τη μία φαίνεται να γνώριζε πολύ καλά τη διαδικασία αφού όπως αποδείχθηκε αργότερα εξέδωσε τη σχετική άδεια σε τουλάχιστο 5! κύπριους προπονητές που πληρούσαν τα κριτήρια, στη περίπτωση Μπάγιεβιτς έκανε τα στραβά μάτια και λίγο πολύ με τις ανακοινώσεις της αφήνει να εννοηθεί πως θα μας κάνει και χάρη αν τελικά επιτρέψει στο ΣερβοΕλληνα τεχνικό να εργαστεί στο Κυπριακό πρωτάθλημα!

Θυμήθηκα πως ένιωθα όταν τελείωσα τις σπουδές μου στην Αθήνα και ανακάλυψα πως πιο εύκολα θα μπορούσα να βρω δουλειά αν φοιτούσα σε ένα κολέγιο δευτέρας διαλογής της "κυπριακής πιάτσας"  παρά σε Ανώτατο Πανεπιστημιακό Ιδρυμα που έδινε περισσότερη σημασία στην ουσιαστική γνώση παρά στα συνοδευτικά χαρτάκια και το θεαθήναι.

Ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς παρόλο που φοίτησε για 3 χρόνια σε μία από τις καλύτερες σχολές προπονητικής της Εν. Γιουγκοσλαβίας παρόλο που κουβαλούσε στις πλάτες του περισσότερους τίτλους και επιτεύγματα απο όλους τους pro προπονηταράδες του Κυπριακού πρωταθλήματος θεωρήθηκε από τον Κ. Κουτσοκούμνη ως ανεπαρκής για να εργαστεί στο Κυπριακό Πρωτάθλημα επειδή δεν παρευρέθηκε στο δεκαπενθήμερο καλοκαιρινό σεμινάριο της ΚΟΠ που μοίραζε διπλώματακια με τον πιασάρικο τίτλο "pro". Το υφάκι των διαφόρων σχολιαστών θύμιζε κυριούλλες που γεμάτες επαρχιώτικο κομπασμό φουμίζονται η μία στην άλλη τα επιτεύγματα του γιου στο English school. Φτάσαμε στο σημείο τα επι πληρωμή επιτεύγματα να έχουν όχι ίση αλλά περισσότερη αξία από τα αξιοκρατικά επιτεύγματα.

Στις δημοκρατικές κοινωνίες θα έπρεπε να είναι εκ των ων ουκ άνευ η ερευνητική δημοσιογραφία. Στη περίπτωση της Κύπρου όμως παρατηρούμε μονάχα μια τυπική αναδιατύπωση δηλώσεων των εκάστοτε αξιωματούχων χωρίς ίχνος ανάλυσης ή κριτικής σκέψης. Με δεδομένο ότι είναι ίδιον των κολάκων σε απολυταρχικά καθεστώτα αυτή η συμπεριφορά είναι να διερωτάται κανείς αν κάποτε εμφανιζόταν ένας πολιτικός που θα επέβαλε απολυταρχικούς νόμους με σκοπό να βλάψει συνανθρώπους μας, αν θα αντιδρούσε κανείς ή αν θα γινόμασταν άμοιροι κλακαδόροι άνευ κρίσεως και σκοπού.

Τα λέω αυτά διότι στη περίπτωση του Μπάγιεβιτς η απάντηση μπορούσε εύκολα να εξαχθεί μέσα από μία απλή κριτική ερώτηση:

-Είναι σωστό, είναι ηθικό, είναι λογικό; Ενας προπονητής του επιπέδου Μπάγιεβιτς να μην μπορεί να εργαστεί στο Κυπριακό πρωτάθλημα;
-Αναμφισβήτητα κάτι δεν πάει καλά με την προκήρυξη της ΚΟΠ

Αντι αυτού του απλού συμπεράσματος κάποιοι εντεταλμένοι δήλωσιογράφοι φορώντας τον μανδύα της δήθεν αντικειμενικότητας πάνε κόντρα στη κοινή λογική μιλώντας για δήθεν ανάγκη τήρησης των "νόμων" και των δέκα εντολών της ΚΟΠ (ασχέτως φυσικά αν αυτοί οι νόμοι παρεκκλίνουν από τις οδηγίες της UEFA)
Επιπλέον η στάση της επίσημης ΟΜΟΝΟΙΑΣ δεν συμβάλλει στη βελτίωση της τραγικής αυτής κατάστασης αφού διαχρονικά βλέπουμε την ΚΟΠ να συμπεριφέρεται ολοένα και πιο αλαζονικά. Είναι σαν να προσπαθεί κανείς με καλοφτιαγμένα επιχειρήματα να καθαρίσει τους Κόπρους του Αυγεία. Πολύ φοβάμαι  κ. Νεοφύτου πως αν δεν στρέψεις το νερό του Πηνειού μέσα στο στάβλο, άσπρη μέρα στο κυπριακό ποδόσφαιρο δεν θα δούμε ποτέ. Η ΚΟΠ θα συνεχίσει εσ αεί να λειτουργεί σαν διεφθαρμένος σερίφης σε τριτοκοσμική μπανανία που εκβιάζει νομιζόμενος πως έχει τη θέση του ισχυρού επειδή κρατάει ένα πιστόλι και έχει τους "νόμους" με το μέρος του. Ξεχνώντας πως το πιο ισχυρό όπλο από όλα είναι η ΛΑΙΚΗ ΟΡΓΗ και όταν λέμε ΛΑΟΣ δεν εννοούμε ούτε τον ΛΑΟ της Ομόνοιας ούτε καν τον Κυπριακό ΛΑΟ και αυτό ας το έχουν στα υπόψιν τους ποδοσφαιρόφιλοι και μη σε αυτό το σαθρό οικοδόμημα της Κυπριακής "Δημοκρατίας".

Η ΚΟΠ είναι μονάχα μια μικρογραφία του προβλήματος.


ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΑΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΓΗ

No comments: