Sunday, October 17, 2010

Το τραγούδι που παίζει


..Το πρωί της 12 Σεπτεμβρίου, ο Τζαρά συνελήφθη, μαζί με χιλιάδες άλλους χιλιανούς, ως πολιτικός κρατούμενος και μεταφέρθηκε στο Εθνικό στάδιο της Χιλής. Στις ώρες και τις ημέρες που ακολούθησαν, πολλοί από τους συλληφθέντες στο στάδιο βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν επί τόπου από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Χιλής. Πολιτικοί κρατούμενοι που επέζησαν της τραγωδίας  κατέθεσαν πως οι στρατιωτικοί εσπασαν όλα τα κόκαλα στα δάκτυλα και στα χέρια του Τζαρά και χλευαστικά του πρότειναν να παίξει κιθάρα. Ο μύθος λέει πως Ο Τζαρά προκλητικά ξεκίνησε να τραγουδά και να παίζει με σπασμένα χέρια ένα από τα τραγούδια του..  Μετά από περαιτέρω ξυλοδαρμούς,  γαζώθηκε με πολυβόλο και το σώμα του πετάχτηκε σε ένα δρόμο στις παράγκες του Σαντιάγο.

Το Εθνικό στάδιο της Χιλής μετονομάσθηκε σε Στάδιο Βίκτορ Τζαρά το Σεπτέμβριο του 2003.

Ως τραγική ειρωνεία κανείς δεν μπορεί να θυμάται ή να τιμά την επέτειο του Τζαρά εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο καθότι ο θάνατος του και το Πραξικόπημα της Χιλής συμπίπτει με την 11 Σεπτεμβρίου..

Το τραγούδι που έπαιζε στη προηγούμενη ανάρτηση όπως θα καταλάβατε  άνηκε επίσης στον Βικτορ Τζαρά, το Αμερικανοκίνητο πραξικόπημα στη Χιλή έγινε και αυτό όπως και η αναδιάρθρωση του Νοσηλευτικού συστήματος της Αμερικής  (Θέμα του προηγούμενου άρθρου) εν καιρώ του αχρείου προέδρου Νιξον.. του χειρότερου και πιο διεφθαρμένου ίσως πλανητάρχη που γνώρισε ποτέ η υφήλιος, είχε κριθεί εξάλλου αργότερα ένοχος προς φυλάκιση για το σκάνδαλο του watergate όμως του απονεμήθηκε εν τέλει προεδρική χάρη από τον Τζεραλντ Φορντ. Το στρατιωτικό πραξικόπημα λοιπόν έγινε την ίδια περίπου περίοδο με την αναδιάρθρωση του νοσηλευτικού συστήματος της Αμερικής σε αυτό το απάνθρωπο συνονθύλευμα κερδοσκοπικών ιδιωτικών επιχειρήσεων που υπάρχει σήμερα.. Δύο διαφορετικά πραξικοπήματα με θύματα δύο διαφορετικούς λαούς..

  Επι Νίξον είχαν γίνει εξάλλου δεκάδες άλλα πραξικοπήματα από στρατιωτικούς ανα τον κόσμο με αποκλειστικό σκοπό την προστασία πάντα των εκάστοτε χωρών από.. "τας κουμουνιστάς". Στον Παναμά Στη Λιβύη, Στη Σομαλία, Στο Σουδάν, Στη Βραζιλία, Στο Πακιστάν, Στη Συρία, Στη Βολιβία, Στο Ομαν, Στην Ιταλία με τους φασίστες Golpe Borghese, Στην Ιαπωνία, Την Τουρκία, Την Ουρουγουάη, την Ελλάδα την Κύπρο και φυσικά τη Χιλή. Ολα αυτά σε μονάχα 5 χρόνια! Προσφάτως όμως εναποστρατεία πράκτορες της CIA παραδέχθηκαν δημόσια πως οι ΗΠΑ είχαν διαφορετικά συμφέροντα και επιμέρους σκοπούς σε κάθε ένα από αυτά. Με το πραξικόπημα της Χιλής είχε εξάλλου ασχοληθεί και ο Μιχάλης Κακογιάννης στη Ταινία του Γλυκειά πατρίδα..

Η Χιλή λοιπόν έμελλε να γίνει το πειραματόζωο της ala carte φιλελεύθερης αγοράς σε όλους τους τομείς ενός κράτους. Η Χιλή μαζί με την Αργεντινή δύο χώρες από τις πιο πλούσιες και ταχύτατα ακμάζουσες της τότε εποχής βυθίστηκαν στη στρατοκρατία με "ελεύθερη αγορά"
ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, ιδιωτικούς στρατούς, ιδιωτικές αστυνομίες, ιδιωτικά τέρατα.. Ω, τι ειρωνεία; μια χώρα χωρίς βασικές ελευθερίες να εφαρμόζει τις θεωρητικές   αλχημείες ενός κατά τα άλλα συμπαθέστατου νομπελίστα που προϋποθέτουν και τη λέξη ελευθερία;
Τα αποτελέσματα ήταν φυσικά "άκρως πετυχημένα" από οικονομικής πλευράς τύπου α* και  ως εκ τούτου εφαρμόστηκαν άμεσα και στην Αμερική, αφού  δημιουργήθηκε προνομιούχα ελίτ που και έλεγχε τις κοινωνικές παροχές που κάποτε έδινε το κράτος.  Από την άλλη ο απλός λαός της Χιλής είδε απλώς μέσα σε ένα βράδυ ένα δικτάτορα να τους παίρνει μακριά όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα οποία έχυσαν αίμα οι παλαιότερες γενεές. Διότι περι ανθρωπίνων δικαιωμάτων ουσιαστικά μιλάμε όταν αναφερόμαστε σε Δωρεάν παιδεία Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη Σύνταξη Βασικό μισθό ΑΤΑ κτλ. Και αυτό που διαδραματίζεται σήμερα στην Ελλάδα και σύντομα στην υπόλοιπη Ευρώπη σε λίγο και  ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ να είστε σίγουροι, είναι υφαρπαγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας. Η δωρεάν δημόσια παιδεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα ίσο σε ηθική με το δικαίωμα να υπάρχουμε. Η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους μη προνομιούχους είναι  ίση σε ηθική με το δικαίωμα ψήφου. Με το δικαίωμα ιδιοκτησίας. Πώς μπορεί κανείς να ιεραρχήσει αυτά τα πράγματα σε χαμηλότερη κλίμακα;

Οταν βρίσκεις λεφτα για πόλεμο πως μπορεί να μην έχεις λεφτά για δωρεάν νοσοκομεία; Πως μπορείς να βρίσκεις συνεχώς λεφτά για να σκοτώσεις και όχι για να σώσεις κόσμο;

Είμαι από τα άτομα που δηλώνουν ευθαρσώς πως δεν είμαι Κομουνιστής, πιστεύω στο εμπόριο πιστεύω στην ελεύθερη αγορά πιστεύω πως δεν μπορείς να καταργήσεις από τη μία μέρα στην άλλη το χρήμα και να ζήσεις σε ένα ουτοπικό κομουνιστικό παράδεισο επειδή ακριβώς δεν υπάρχει η τεχνολογική υποδομή για κάτι τέτοιο. Δεν ενοχοποιώ μια αφηρημένη έννοια για τα δεινά της ανθρώπινης ύπαρξης, γνωρίζω πως ο άνθρωπος έχει περάσει από πολύ χειρότερα βοιωτικά επίπεδα από το σημερινό Υπάρχει όμως μια ΕΙΔΟΠΟΙΩΣ διαφορά στο τρόπο που αντιλαμβάνομαι κάποια πράγματα.

Αντιλαμβάνομαι πως Υπάρχει ο ΣΤΟΧΟΣ του εκάστοτε συστήματος ο οποίος είναι κοινός.

Ο στόχος ήταν και θα πρέπει να είναι πάντα η ευημερία των ανθρώπων και αντιλαμβάνομαι πως κάποιες σελίδες, κάποιες έννοιες, κάποιες σκέψεις είναι κοινές και στις δύο σχολές σκέψης. Υπάρχει δηλαδή και στον καπιταλισμό  πρακτική ανάγκη σε ορισμένους τομείς οι άνθρωποι να δουλέψουν μαζί και να παράσχουν στους εαυτούς τους κάποια πράγματα. Το να τους το απαγορεύσεις δια της βίας είναι ανήθικο και ενάντια στις βασικές αρχές ελευθερίας του ατόμου. Πόσο μάλλον να εφαρμόσεις ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΗΜΕΥΣΗ και ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ αυτών των ΛΑΙΚΩΝ θεσμών. αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ελεύθερη αγορά αυτό είναι ΤΥΡΑΝΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ. Και προς εκεί οδεύουμε με σταθερά βήματα, και δυστυχώς ανενημέρωτες "αριστερές δυνάμεις" σε όλο τον κόσμο αρκούνται μονάχα στο να δαιμονοποιούν μια αφηρημένη έννοια και να εξυμνούν μια άλλη αφηρημένη έννοια που στη πράξη είναι απλά δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Και ο Κομουνισμός εξάλλου προτείνει ένα μοντέλο διαχείρισης του πλούτου (κεφαλαίου)

Αυτό που βιώνουμε αυτές τις μέρες είναι μια παρωδία ένα τσίρκο, όπου μια αρρωστημένη ελίτ που ελέγχει σχεδόν όλα τα ΜΜΕ η οποία βλέπει αφ' υψηλού την εργατική τάξη και θεωρεί ΠΑΡΑΝΟΜΗ την ύπαρξη στοιχειώδους κρατικής λειτουργίας. Θέλουν με το ζόρι να ιδιωτικοποιήσουν όλα τα λαϊκά κεκτημένα και θέλουν να απαγορεύσουν ουσιαστικά την αυτο-οργάνωση.

Αυτό είναι όμως ένα ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ από οποιαδήποτε σκωπτική γωνία και να το δει κανεις

Ειδικότερα όμως από ..οικονομικής πλευράς!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Διότι πολύ απλά υπάρχουν δύο έννοιες του "οικονομικού συμφέροντος"

α)Στην οικονομία λέμε "συμφέρει οικονομικά μια επιχείρηση που επιφέρει κέρδος στον ιδιώτη".

β)Στην οικονομία όμως λέμε και κάτι άλλο..  Λέμε "Συμφέρει οικονομικά να το κάνουμε με αυτό τον τρόπο, δηλαδή: Μας συμφέρει - θα πληρώνουμε λιγότερα αν το κάνουμε με ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ. Και συνήθως αναφερόμαστε σε  ένα είδος κολεκτιβισμού δηλαδή σε ομαδική συνεργασία. Αν δηλαδή συνεργαστούμε είτε ατομικά είτε με τις εκάστοτε επιχειρήσεις μας.. Θα μας κοστίσει λιγότερο/ θα έχουμε περισσότερα κέρδη κτλ.

Υπαρχεί δηλαδή το συμφέρον που σημαίνει περισσότερο κέρδος (τύπου α)
και υπάρχει το συμφέρον που σημαίνει λιγότερο κόστος για τον επενδυτή (τύπου β)

Το Β όμως εννοιολογικό πλαίσιο  του οικονομικού συμφέροντος είτε το θέλουμε είτε όχι  εμπεριέχει προεκτάσεις και εφαρμογές που οι ιδιοκτήτες των κρατών σήμερα επιλέγουν απλά να αγνοούν αφού ΣΗΜΕΡΑ στη "Δημοκρατία" που υποτίθεται πως έχουμε μας κυβερνούν οι business men και όχι πραγματικοί πολιτικοί ηγέτες.

Το Β εννοιολογικό πλαίσιο  του οικονομικού συμφέροντος επίσης προτείνει πως για να πληρώνουμε λιγότερα ως λαός-Επενδυτής για κάποια πράγματα μας συμφέρει να συνεργαστούμε και να τα παρέχουμε στους εαυτούς μας!
Και αυτά τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα συσχετίζονται  α) με υποδομή και  β) ηθική υποχρέωση.

ΕΙΝΑΙ:
 • Πληροφορίες  (information services) (με ότι αυτό συνεπάγεται Βιβλιοθήκες κτλ)
 • Δρόμοι και δημόσιες συγκοινωνίες (transportation services)
 • Εκπαίδευση  (education services)
 • Νοσοκομεία  (health services)
 • Τράπεζες  (financial services) κρατικές (συνεργατικές)
 • Τηλεφωνία αλληλογραφία  (communication services)
 • Ηλεκτρισμός  (energy services) (θεωρητικά και για αυτά συμφέρει η Β ερμηνεία)
 • Συστήματα υδρευσης για πόσιμο νερό  αγροκαλλιέργεια και αποχέτευσης
 • Ερευνητικά κέντρα (research and development agencies)
Μιλάω πάντα για οικονομικό συμφέρον τύπου Β για όλα τα πιο πάνω. Οικονομικά ως επιχειρηματίες μας συμφέρει ο κολεκτιβισμός και η συνεργασία.  Δηλαδή με συνεργασία θα πληρώνουμε ως επιχειρηματίες/λαός λιγότερα και δια του λόγου του αληθές κοιτάξτε σε ποιους τομείς συνεργάζονται οι επιχειρηματίες ανά τον κόσμο. πχ ο Σιακόλας στο Μ.O.C και οι Γάλλοι επενδυτές στο κατάστημα του IMC δίπλα. Προσφάτως συνεδρίασαν με σκοπό να δουν τις συγκοινωνίες που οδηγούν στις επιχειρήσεις τους. Γενικά όλες οι επιχειρήσεις συνεργάζονται σε θέματα που αφορούν την πιο πάνω λίστα.

Συνήθως μάλιστα Iστορικά σε Κράτη σπανίως αναπτύχθηκαν ως υποδομές τα πιο πάνω από εγχώριους ιδιώτες επενδυτές (δεν μιλάω για εξωγενείς επενδυτές) Πάντα τέτοιου είδους επενδύσεις γίνονταν αρχικά από το κράτος . Πολύ απλά διότι το κόστος πχ ενός σιδηροδρόμου ήταν τόσο αστρονομικό που κανένας ιδιώτης δεν θα ρισκάρει το αρχικό κονδύλι. Χρειάζεται πάντα ομαδικό χρέος.
Οταν για παράδειγμα ένας οικογενιάρχης πληρώνει ένα γιατρό για κάθε ιδιωτική χρήση των ικανοτήτων του τότε θα πληρώσει πολύ περισσότερα από το αν πολλοί οικογενειάρχες έδιναν απλά από ένα ελάχιστο ποσό όλοι μαζί σε ένα γιατρό είτε έχει δουλειά είτε όχι απλά και μόνο για να φροντίζει όποιον αρρωσταίνει από το σύνολο. Νομίζω είναι πολύ εύκολα κατανοητό. Επιπλέον ο Γιατρός δεν θα μπορεί να προσφέρει τσαρλατανιστικές υπηρεσίες και μιζαδορική συνταγογράφηση αχρείαστων φαρμάκων με σκοπό το κέρδος, δεν θα έχει καν τέτοια ανάγκη αφού θα πληρώνεται εκ των προτέρων από το σύνολο ενίοτε χωρίς να χρειάζεται καν να δουλεύει! Στην Αμερική βλέπουμε οικογένειες να αγωνίζονται μια ζωή να βυθίζονται στα χρέη για να πληρώσουν δυσβάσταχτα ποσά στους γιατρούς απλά και μόνο επειδή τους έτυχε να αρρωστήσουν. Σε ένα κράτος πρόνοιας όπου τέτοιες υπηρεσίες καλύπτονται από ένα σταθερό ποσό στους φόρους το άτομο μπορεί να επικεντρωθεί σε άλλες πτυχές της οικονομικής ζωής του (να κτίσει ένα σπίτι κτλ.) χωρίς να χρειάζεται να σκέφτεται το απρόοπτο μιας ασθένειας. Αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα τα οικονομικά ωφελήματα για το σύνολο νομίζω είναι εμφανέστατα αν κατανοηθεί η πραγματική λογική πίσω από αυτό.


Εκτός λοιπόν από τα πιο πάνω υπάρχουν και αυτά που προστάζει η ηθική του συνόλου να τα παρέχει στον εαυτό του: *δεν συμφέρουν δηλαδή οικονομικά αλλά είναι ηθική υποχρέωση


 • Κοινωνική πρόνοια για τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα
 • Σύνταξη για τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους
 • Κυβερνητικά προγράμματα σε νέους επιχειρηματίες
 • Ασφάλεια


 Αλήθεια πόσα άραγε από αυτά τα κεκτημένα των τελευταίων 100 χρόνων σε αυτές τις δύο λίστες δεν έχουν γίνει σήμερα στόχος από τους πολιτικούς που προσπαθούν να μας πείσουν κόντρα σε κάθε οικονομική λογική πως αυτά τα πράγματα είναι προς το κοινό συμφέρον να μας τα στερήσουν; Απάντηση ΟΛΑ εκτός από τα δύο τελευταία τα οποία εμπίπτουν μάλιστα στο ηθικό συμφέρον όχι στο Οικονομικό συμφέρον του συνόλου.
Για την "Ασφάλεια" δηλαδή (στρατό αστυνομία) και τα government subsidies κανένας πολιτικός δεν έκαμε ποτέ παράπονο!
Ολοι οι κρατικοδίαιτοι πολιτικοί business men ενοχλούνται όμως που το ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΡΓΟ που έκτισε ο φορολογούμενος δεν είναι ιδιωτικό και δεν το διαχειρίζονται..
και θέλουν να το ιδιωτικοποιήσουν!

Και αλήθεια δεν αναρωτηθήκατε ποτέ, καλά πώς μετά από μια ιδιωτικοποίηση μιας υποτιθέμενης ασύμφορης υπηρεσίας για το κράτος από ένα καλό Σαμαρείτη ιδιώτη δεν καλυτερεύει η οικονομία; Δεν θα έπρεπε τουλάχιστο να μειωθεί το έλλειμμα; Για παράδειγμα μετά την ιδιωτικοποίηση της Cyta ή του ΟΤΕ δεν θα έπρεπε να μειωθούν οι φόροι του κράτους; Αν η λογική της προπαγάνδας τους ίσχυε τότε , ναι ΣΙΓΟΥΡΑ! Εν αντιθέσει όμως αυτό που έγινε ήταν πως αυξήθηκαν οι φόροι (ή το χρέος) διότι το κράτος έχασε από τους πλουτοπαραγωγικούς του πόρους και τα έσοδα του.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα μετά την Ολυμπιακή τον ΟΤΕ κτλ ιδιωτικοποιούνται σιγά σιγά και οι κρατικές συγκοινωνίες ένα στολίδι για τη χώρα ένας υγιέστατος κερδοφόρος και αναπτυσσόμενος οργανισμός.

Ως κύπριοι θα μπορέσετε πανεύκολα να καταλάβετε το ψέμα που παίζει εδω πέρα.  Στη Κύπρο όπως πολύ καλά ξέρουμε υπήρχαν ιδιωτικές συγκοινωνίες για τα τελευταία 70 χρόνια οι οποίες ήθελαν 2 λίρες για να σε μεταφέρουν σε μισής ώρας δρόμο. Με πεπαλαιωμένο στόλο (λεωφορεία λάφυρα εξ αγγλοκρατίας) κτλ. Είναι γνωστό της πάσης πως ο ιδιωτικός τομέας ποτέ δεν μπόρεσε να κάνει σωστά τη δουλειά έστω και αν αφέθηκε ανενόχλητος για 50 ολόκληρα χρόνια. Ο λόγος; Δεν υπήρχε το αρχικό  ιδιωτικό εγχώριο μπάτζετ για μια αναβάθμιση. Και ποτέ δεν ήρθε ο εξωγενής παράγοντας (Ωνάσης) να επενδύσει στις συγκοινωνίες της Κύπρου.

Σήμερα έχει γίνει μια προσπάθεια - μια οικονομική μελέτη και το έργο δείχνει να είναι βιώσιμο και να αναπτύσσεται, με 1 ευρώ μπορείς να ταξιδέψεις σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση, (δεν ζω πλεόν κύπρο έτσι δεν μπορώ να είμαι 100%  σίγουρος για τους αριθμούς όμως ξέρω σίγουρα πως έιναι πολύ πιο φτηνά από πριν) και από ο,τι άκουσα τροχοδρομείται και tram. Μια διαστημική επένδυση αν μιλούσαμε για καθαρά εγχώρια ιδιωτική διαδικασία.

Αν δεν σας φτάνει το παράδειγμα της Κύπρου ας πάμε στο παράδειγμα της Αγγλίας. Και εκεί κάποτε οι δημόσιες συγκοινωνίες ήταν υποτυπωδώς ιδιωτικές μέχρι που το κράτος αποφάσισε να αναλάβει δράση, και έφτιαξε τις καλύτερες συγκοινωνίες που γνώρισε ο πλανήτης. 20 χρόνια μετά οι συγκοινωνίες ιδιωτικοποιήθηκαν και πλέον για να ταξιδέψεις στο Λονδίνο θες αστρονομικά ποσά εν συγκρίσει με την Ελλάδα όπου το εισιτήριο είναι (προς το παρόν) μονάχα 1 ευρώ.

Και αν δεν σας φτάνει το παράδειγμα αυτό ας πάμε και στην Ολυμπιακή που φαγώθηκαν όλοι να ιδιωτικοποιηθεί. επειδή τάχατες δεν συμφέρει στο δημόσιο αλλά ως δια μαγείας θα συμφερε στον καλό κ.Βγενόπουλο που θα μας έπερνε τα σκατά από τα χέρια. Πριν την ιδιωτικοποίηση οι τιμές των εισιτηρίων μεταξύ Aegian και ολυμπιακής συναγωνίζονταν αναμεταξύ τους και είχαμε φτηνά εισιτήρια, σήμερα που η ολυμπιακή με κρατική απόφαση πέρασε στα χέρια του Βγενόπουλου στο 1/100 της πραγματικής της αξίας και έχουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΟΛΙΟ (όχι κρατικό) οι τιμές των εισιτηρίων σε ορισμένες διαδρομές έχουν ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ. Ως δια μαγείας η "ευαίσθητη" σε θέματα ανταγωνισμού ΕΕ που την πείραζε το μονοπώλιο της CYTA δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το μονοπώλιο του κ. Βγενόπουλου στην Ελλάδα παρά μονάχα για το όνομα της εταιρίας να μην συγχωνευθεί!!

Η περίπτωση της Ολυμπιακής είναι φυσικά μια ιδιάζουσα περίπτωση καθότι όλοι ξέρουμε πως ξεκίνησε ως ιδιωτική πρωτοβουλία  από τον Αριστοτέλη Ωνάση, όμως ας μην ξεχνάμε πως  ο Ωνάσης έδρασε ως εξωγενής παράγοντας στην Ελληνική οικονομία. Δεν ήταν δηλαδή εγχώριος Ελληνας επενδυτής που μπορούσε να προσφέρει κάτι που δεν μπορούσε να προσφέρει ολόκληρη η οικονομική δύναμη  του Ελληνικού Λαού (κράτος).
Είναι σημαντικό να κατανοηθεί αυτό. Κανένας εγχώριος επιχειρηματίας δεν θα μπορούσε πότε να κάνει κάτι από τη πιο πάνω λίστα που το σωστά δομημένο κράτος δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερα. Ενας εξωγενής παράγοντας είναι πάντα μια άλλη ιστορία, και η βασική αρχή της ελεύθερης αγοράς είναι ακριβώς αυτό το δικαίωμα /η ελευθερία αν θέλετε του εξωγενή παράγοντα να μπορεί να επενδύσει σε μια αγορά και να κάνει τη δουλειά καλύτερα από ολόκληρο το κράτος! Αυτή είναι η ουσιαστική Διαφορά του Κομουνισμού - της κλειστής δηλαδή οικονομίας που δεν επιτρέπει ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Με λίγα λόγια είστε ελεύθεροι κύριοι να επενδύσετε στις δημόσιες συγκοινωνίες της Κύπρου ή οπουδήποτε αλλού θέλετε στο νησί, δεν έχουμε μονοπώλιο. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ΕΙΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ να το πράξετε. Ομως δεν μπορείτε να υφαρπάζετε με το ζόρι κρατική / λαϊκή περιουσία και  απλά να ενστερνίζεστε τα κέρδη.

Οι βασικές αρχές της ελεύθερης αγοράς είναι οι εξής:
 • Η ελευθερία να κατέχω *ιδιοκτησία (φάρμες, χωράφια, εργοστάσια, μαγαζιά, κτλ.)
 • Η ελευθερία να συνεργαστώ οικονομικά
 • Η ελ. να μεταφέρω και να εμπορευθώ οτιδήποτε χρειάζομαι (υλικά,υπάλληλους κτλ)
 • Η ελ. να αγοράσω ότι είναι προς πώληση
 • Η ελ. να πουλήσω ή να μην πουλήσω ότι θέλω.
 • να πουλήσω/ και να δημιουργήσω κέρδος
 • να απολήσω και να δημιουργήσω κέρδος
 • να οργανώσω/ να ιδρύσω (εταιρίες, οργανώσεις , θρησκείες κτλ)
 • Να επικοινωνήσω (ελευθερία του λόγου, εφημερίδες, βιβλία, διαφημίσεις κτλ)
 • Να διαμαρτυρηθώ ειρηνικά (marches, petitions, sue the government, make laws friendly to profit making and workers alike, remove pointless inefficiencies to maximize wealth creation)

Αυτές είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τον "δαίμονα" της Ελευθερης αγοράς και αυτά ακριβώς ήταν οι απαγορεύσεις που καταδυνάστευαν τους ανθρώπους στα κομουνιστικά καθεστώτα.

Οι πραγματικοί δαίμονες του σήμερα μας έχουν θολώσει τα μάτια και ερμηνεύουν το δικό τους συμφέρον τυπου α ως το συμφέρον του κοινού καλού, έχουν βαφτίσει τα πάντα ελεύθερη αγορά προσπαθώντας  να καταργήσουν ουσιαστικά την ελευθερία του συνόλου να αυτό-οργανωθεί ως λαϊκή πρόνοια (κρατική πρόνοια) για ο,τι τον συμφέρει ως ΛΑΟ -επιχειρηματία, οι πολιτικοί σήμερα προσπαθούν να στερήσουν τα δικαιώματα της ελεύθερης αγοράς από τον ΛΑΟ και μάλιστα δια ΝΟΜΟΥ.
Με λίγα λόγια οι Τυρρανοι που κυβερνούν τον πλανήτη και τις εκάστοτε χώρες έβαλαν σκοπό να εφαρμόσουν κομουνισμό και σοσιαλισμό για τους πλούσιους!

*Πριν μερικές μέρες ψηφίστηκε στην Ιρλανδία νόμος όπου ο Ιρλανδικός λαός χρεώθηκε αυτόματα 10% δημόσιο χρέος για να ξεχρεώσει τις ιδιωτικές τράπεζες της χώρας που κατέρρευσαν.. 34δισεκατομύρια δολάρια εδόθησαν σε μία και μόνο  υποτίθεται ιδιωτική τράπεζα! Οι businessmen δηλαδή που διαχειρίζονται τα κράτη μας χρεώνονται στη πλάτη των παιδιών μας και δίνουν τα  λεφτά μας στους εαυτούς τους!

Δεν θέλω να το παίξω προφήτης αλλά δέστε και στη Κύπρο τι θα γίνει σε μερικά χρόνια με την Ρωσσική πλέον Τράπεζα Κύπρου.
Δέστε τι θα γίνει με τις δημόσιες συγκοινωνίες σε δέκα χρόνια από τώρα όταν θα στρωθεί η δουλειά..

Ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη αγαπητοί μου φίλοι όμως η καταστροφή και το χρέος πάντα θα καταλήγει στο Λαό διότι κάποιοι σας λένε ψέματα. Κάποια πράγματα εξ ορισμού είναι κρατικής προέλευσης. Η απάτες της πυραμίδας και η τοκογλυφία δεν πρέπει να συγχέονται με τον συνεργατισμό και την πραγματική ουσία της ΤΡΑΠΕΖΑΣ  που από τη στιγμή που κατέχει τα λεφτά σου η οποιαδήποτε τράπεζα είναι ΑΥΤΟΜΑΤΑ κρατική. Απλά σήμερα κάποιοι τοκογλύφοι διαχειρίζονται τα κέρδη αυτής της τράπεζας που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι συνεργατική αντί ιδιωτική.

Αν αύριο φερ ειπείν καταρρεύσει η Τράπεζα Κύπρου, ποιός νομίζετε θα κληθεί να την ξεχρεώσει; Ο ιδιοκτήτης της; Οι Ιρλανδικές τράπεζες νομίζετε πως δεν είχαν ιδιοκτήτη; Αυτοί  όμως δεν είναι τυχαίο που ονομάζονται επενδυτές διότι είναι εκεί μονάχα για τα κέρδη. Ανα πάσα στιγμή μπορούν να ρευστοποιήσουν και να φύγουν αφήνοντας το χρέος σε εσάς όπως έγινε με την Goldman Sacks με την AngloIrland και με άπειρες άλλες περιπτώσεις.

Και πώς θα κλιθεί να ξεχρεώσει άραγε το κράτος όταν του αποκόπτονται όλα τα έσοδα;
Οταν η cytavodafone και ο ΟΤΕ είναι εξ ορισμού ιδιωτικοί όταν οι συγκοινωνίες είναι υποχρεωτικά ιδιωτικές; Οταν οι τράπεζες είναι εξ ορισμού ιδιωτικές, όταν κάποιοι επειδή δεν μπορούν να ανταγωνιστούν το δημόσιο το καταστρέφουν για να αποκτήσουν μονοπώλιο;

Απάντηση: Από τη στιγμή που μοναδικά έσοδα του κράτους θα είναι οι φόροι εσείς θα είστε αυτοί που θα πληρώσετε τη νύφη. Αλλά με τι έσοδα να πληρώσεις τι; Με δάνεια από τις μελλοντικές γενεές όπως κάνει σήμερα η Ιρλανδία και η Ελλάδα; (δημόσιο χρέος)


Βαδίζουμε σε ένα κόσμο σκοτεινό βρισκόμαστε σε ένα στρατόπεδο συγκεντρώσεως και κάθε μέρα μας σπάνε τα χέρια, μας εξευτελίζουν και μας στερούν την αξιοπρέπεια τα όνειρα μας για ένα καλύτερο ισότιμο αύριο. Χάνονται σιγά σιγά οι ελευθερίες μας σαν την ανάμνηση του Βίκτορ Τζαρά από μια εποχή που πέρασε και χάθηκε και αυτή..


6 comments:

Λεμέσια said...

Μη σταματήσεις να γράφεις!

Έχεις πολλά να πεις!

Anonymous said...

otan akouw to tragudi tu jara nomizw pws akouw ellhnikh dialekto..

osr said...

Για μένα είναι πολύ σημαντικό που άρχισες έστω και τώρα την κριτική σε αυτό το που ονομάζεται «ελεύθερη» αγορά

Ξέρεις ποιο είναι το πρόβλημα σου πιστεύω;

Παίρνεις τα προσωπικά τα πράματα τζαι δεν μπορείς να σκεφτείς έξω που τούτα τα πλαίσια

Γιαυτό τζαι είπα σου στην αρχή ότι εν πολλά σημαντικό που κατάφερες έστω να ξεπεράσεις τις αγκυλώσεις που είχες και να αρχίσεις αυτή την σφοδρή κριτική στο σύστημα αυτό

Κάθεσαι και απαριθμείς πολύ σωστά με τα τελευταία σου κείμενα ιδίως όλα αυτά που προκαλεί αυτό το σύστημα που δεν είναι ένα πράμα έστω και θέλεις να σκέφτεσαι μονοδιάστατα


Το καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι ένα πράμα ξερό τζαι στεγνό

Οι αστικές αντιπροσωπευτικές λεγόμενες «δημοκρατίες» είναι αυτές που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα και εννοείται ότι δεν αφήνουν καμιά αγορά να είναι τάχα ελεύθερη

«Είμαι από τα άτομα που δηλώνουν ευθαρσώς πως δεν είμαι Κομουνιστής, πιστεύω στο εμπόριο πιστεύω στην ελεύθερη αγορά πιστεύω πως δεν μπορείς να καταργήσεις από τη μία μέρα στην άλλη το χρήμα και να ζήσεις σε ένα ουτοπικό κομουνιστικό παράδεισο επειδή ακριβώς δεν υπάρχει η τεχνολογική υποδομή για κάτι τέτοιο. Δεν ενοχοποιώ μια αφηρημένη έννοια για τα δεινά της ανθρώπινης ύπαρξης, γνωρίζω πως ο άνθρωπος έχει περάσει από πολύ χειρότερα βοιωτικά επίπεδα από το σημερινό»


Κάτι που δείχνει την απίστευτη προκατάληψη που έχεις και την μανία να τα παίρνεις όλα προσωπικά είναι ότι δεν μπαίνεις καν στην διαδικασία να κάνεις έστω μια στοιχειώδη ανάλυση στο τι είναι τούτος ο γέριμος ο «κομουνισμός» τον οποίον αφορίζεις έτσι απλά


Ενδεικτικό επίσης της τεράστιας άγνοιας σου για το τι συνιστά κομουνισμό είναι όταν λες ότι στα σοβιετικά καθεστώτα εφαρμόστηκε τάχα κομουνισμός

Γράφεις το απίστευτης αυθαιρεσίας
«δεν μπορείς να καταργήσεις από τη μία μέρα στην άλλη το χρήμα και να ζήσεις σε ένα ουτοπικό κομουνιστικό παράδεισο»

Ακόμα και ο μαρξ με τον οποίό προσωπικά διαφωνώ σε πάρα πολλά σημεία και δεν ενστερνίζομαι καθόλου το όραμα του δεν μίλησα ποτέ και δεν είπε ποτέ ότι θα γίνει αυτό

Αλλά αναφέρθηκε σε στάδια, στην δικτατορία του προλεταριάτου κλπ κλπ και εν τέλει στο κομουνιστικό ιδεώδη που επί της ουσίας ήταν ο αναρχισμός

Το μεγαλύτερο σου πρόβλημα όμως είναι ότι δεν κάθεσαι καθόλου να κάτσεις να αναλύσεις τι είναι ακριβώς αυτό που στρεβλώνει την τάχα «ελεύθερη» αγορά και δημιουργεί αυτά τα προβλήματα

Ή μάλλον το αναφέρεις ακροθιγώς αλλά το προσπερνάς έτσι απλά και πάλι ελαφρά τη καρδία αφού γράφεις
«Αυτό που βιώνουμε αυτές τις μέρες είναι μια παρωδία ένα τσίρκο, όπου μια αρρωστημένη ελίτ που ελέγχει σχεδόν όλα τα ΜΜΕ η οποία βλέπει αφ' υψηλού την εργατική τάξη και θεωρεί ΠΑΡΑΝΟΜΗ την ύπαρξη στοιχειώδους κρατικής λειτουργίας. Θέλουν με το ζόρι να ιδιωτικοποιήσουν όλα τα λαϊκά κεκτημένα και θέλουν να απαγορεύσουν ουσιαστικά την αυτο-οργάνωση.»

Και μετά γράφεις ότι είναι και ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ

Έλα ρε, μα σοβαρά; Λάθος για ποιον φίλε μου;

Μετά γράφεις και το εξής:

«Εκτός λοιπόν από τα πιο πάνω υπάρχουν και αυτά που προστάζει η ηθική του συνόλου να τα παρέχει στον εαυτό του: *δεν συμφέρουν δηλαδή οικονομικά αλλά είναι ηθική υποχρέωση

• Κοινωνική πρόνοια για τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα
• Σύνταξη για τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους
• Κυβερνητικά προγράμματα σε νέους επιχειρηματίες
• Ασφάλεια»
Έλα ρε; Μα σοβαρά;
Ηθική υποχρέωση ακούω
Και φυσικά ούτε καν αναρωτιέσαι γιατί δεν γίνεται αυτό
Μα γιατί πολύ απλά κανείς δεν μπορεί να τους εξαναγκάσει
Αφού αυτό το σύστημα που έχουμε τώρα δεν είναι δημοκρατία
Εσύ δεν λαμβάνεις σε καμιά απόφαση όπως και κανένας «πολίτης» δεν λαμβάνει ενεργά στην λήψη οποιασδήποτε απόφασης

osr said...

Απλά ψηφίζεις κάθε πέντε τέσσερα ή΄ξερω τζαι γω πόσα χρόνια κάποιους που άλλοι έβαλαν τζαμε για να αποφασίζουν αυτοί για σένα χωρίς εσένα

Ακριβώς όπως πχ το φιλούιν σου τον χριστόφκια που εψήφισες πχ για να σου φέρει την λύση αλλά δεν σου την φέρνει τζαι κατηγορείς τον

Αλλά guess what δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γιατί δεν έχουμε δημοκρατία αλλά κομματοκρατία που ελέγχονται απόλυτα από τα μμεξαπάτησης όπως λες και συ τα οποία ελέγχονται από τους χορηγους διαφημιστές τους τράπεζες και άλλα παρασιστικά ευαγή κερδοσκοπικά ιδρύματα


Και μετά μας γράφεις και τις αρχές της τάχα ελεύθερης αγοράς
«Οι βασικές αρχές της ελεύθερης αγοράς είναι οι εξής:
• Η ελευθερία να κατέχω *ιδιοκτησία (φάρμες, χωράφια, εργοστάσια, μαγαζιά, κτλ.)
• Η ελευθερία να συνεργαστώ οικονομικά
• Η ελ. να μεταφέρω και να εμπορευθώ οτιδήποτε χρειάζομαι (υλικά,υπάλληλους κτλ)
• Η ελ. να αγοράσω ότι είναι προς πώληση
• Η ελ. να πουλήσω ή να μην πουλήσω ότι θέλω.
• να πουλήσω/ και να δημιουργήσω κέρδος
• να απολήσω και να δημιουργήσω κέρδος
• να οργανώσω/ να ιδρύσω (εταιρίες, οργανώσεις , θρησκείες κτλ)
• Να επικοινωνήσω (ελευθερία του λόγου, εφημερίδες, βιβλία, διαφημίσεις κτλ)
• Να διαμαρτυρηθώ ειρηνικά (marches, petitions, sue the government, make laws friendly to profit making and workers alike, remove pointless inefficiencies to maximize wealth creation)»


Ρε καταλαβαίνεις γιόκκα μου ότι ούλλα τούτα τα γενικολόγα που αναφέρεις δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε τούντο σύστημα της αστικής αντιπροσωπευτικής λεγόμενης «δημοκρατίας» σε συνθήκες καπιταλισμού που εννοείται ότι έχει περιεχόμενο αυτή η έννοια όπως σου ανέλυσα επανειλημμένως στο μπλοκ μου


Εκεί που μου είχες σαν θεό τον φρίτμαν αυτό τον άθλιο εκπρόσωπο του πλέον αδίστακτου οικονομικού συστήματος τα αποτελέσματα του οποίου βλέπουμε καθημερινά με την φτώχεια και την μιζέρια να αυξάνεται τώρα μου το έκανες κατά τα άλλα συμπαθέστατον νομπελίστα
«Ω, τι ειρωνεία; μια χώρα χωρίς βασικές ελευθερίες να εφαρμόζει τις θεωρητικές αλχημείες ενός κατά τα άλλα συμπαθέστατου νομπελίστα που προϋποθέτουν και τη λέξη ελευθερία;»


Πάλε καλά
«Βαδίζουμε σε ένα κόσμο σκοτεινό βρισκόμαστε σε ένα στρατόπεδο συγκεντρώσεως και κάθε μέρα μας σπάνε τα χέρια, μας εξευτελίζουν και μας στερούν την αξιοπρέπεια τα όνειρα μας για ένα καλύτερο ισότιμο αύριο. Χάνονται σιγά σιγά οι ελευθερίες μας σαν την ανάμνηση του Βίκτορ Τζαρά από μια εποχή που πέρασε και χάθηκε και αυτή..»


Ναι βαδίζουμε πράγματι σε ένα ζοφερό μέλλον όταν οι άνθρωποι δεν κάθονται να σκεφτούν απλά και λογικά

Όσο οι άνθρωποι δεν είναι πολίτες ενεργώντες σε μια δημοκρατική κοινωνία με την έννοια την ουσιαστική δηλαδή να λαμβάνουν ενεργά μέρος στην λήψη των αποφάσεων τότε δεν προκειται να υπάρξει κανένα οικονομικό σύστημα που θα αποβαίνει υπερ των ανθρώπων

Πάντα πρέπει να βλέπεις ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις

Όσο τις αποφάσεις για τα όσα μας αφορούν τις λαμβάνουν κάποιοι οι οποίοι επιλέγονται από τις εταιρείες οι οποίες στόχο μόνο έχουν το κέρδος τους όπως πολύ ανάγλυφα παρουσιάσες και εσύ τότε απλά θα διαιωνίζεται αυτό το άθλιο οικονομικό σύστημα που ούτε να το αναφέρεις δεν μπορείς

Σου εισηγούμαι να κάτσεις να διαβάσεις ουσιαστικά κείμενα όπως πχ μια πολύ σημαντική παρουσιάση του Κορνήλιου Καστοριάδη

http://www.scribd.com/doc/38886872/38880708-%CE%9A%CE%BF%CF%81%CE%BD%CE%AE%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%9A%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%97-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1



έκανα ένα αφιέρωμα στο μπλοκ μου βασιζόμενος εξ ολοκλήρου στις σκέψεις του Καστοριάδη και χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από το βιβλίο του

http://osr55.wordpress.com/2010/10/12/

Η αρχαία ελληνική δημοκρατία ο Καστοριάδης ο δολοφόνος κορκονέας οι δικαστές, η αμφισβήτηση, η ουσία της Δημοκρατίας

kyriakos said...

Αυτό το επιχείρημα πως τάχατες δεν είναι πραγματικά αυτό που εφαρμόστηκε ως τώρα ο κομουνισμός κτλ. εμένα προσωπικά δεν με πείθει, Ο Στάλιν Ο Λενιν Ο Καμενεβ Ο Τροτσκυ κτλ δεν ήταν άνθρωποι τυχαίοι ήταν εξαιρετικά μορφωμένοι οραματιστές και είχαν γράψει από 15 βιβλία ο καθένας αναλύοντας όλες τις κοινονικο-οικονομικές πτυχές του κομουνισμού αλλά και του καπιταλισμού όπως τον αντιλαμβάνονταν.
Οταν αυτοί δεν τα κατάφεραν ο Κάστρο δεν τα κατάφερε, ο χόνεργκερ δεν τα κατάφερε, ο Πιονκ Γιανκ δεν τα κατάφερε ο Ιντι Αμιν δεν τα κατάφερε, ε κάτι δεν πάει καλά με τα θεμέλια αυτής της ιδεολογίας, για μένα απλά είναι κάτι παρόμοιο με το Ισλάμ, σίγουρα κάποιοι ισλαμιστές θα σου το υποστηρίξουν πως είναι θρησκεία της αγάπης κτλ. όμως εγώ απλά βλέπω πως όπου εφαρμόστηκε οι γυναίκες είναι κουπέπια. Σου εξήγησα και παλαιότερα την εν γένει ανωμαλία που υπάρχει στον κομουνισμό όμως κλείνεις τα μάτια και δεν αφήνεις τίποτε να σου χαλάσει την εξιδανικευμένη εικόνα που έχεις για κάποια πράγματα..

Ας όψεται τουλάχιστο εσύ είσαι ευτυχισμένος..

;)

Θα διαβάσω τα κείμενα του Καστοριάδη και θα επανέλθω.

osr said...

ώστε είχαν γράψει 15 βιβλία ο καθένας ε τζαι για σένα τούτο εν αρκετό να τους βάλεις την βολική ταπελού ότι ήταν "εξαιρετικά μορφωμένοι οραματιστές"

θυμίζεις μου την θκειά μου την νιτσού που νομίζει ότι όποιος επήεν σκολείον τζαι φορεί τζαι κοστομουίν τζαι εν μορφωμένος άθρωπος είναι τζαι καλός

ο στάλιν απλά εξολόθρευσε τους πολιτικούς του αντιπάλους και εκδίωξε όσους διαφωνούσαν

το ότι απλά δεν σε πείθει δεν λέει απολύτως τίποτα κια γενικόλογες αναφορές ότι κάτι δεν παει καλά με τα θεμέλια κλπ κλπ ειναι απλά αυθαιρεσίες

κλείνω τα μάτια σε τι πράμαν; πε μου αναλυτικά ή μην λες τίποτα


τι σχέση έχουν όλα αυτά τα τεκμηριωμένα που σου έγραψα και απλά απέφυγες να απαντήσεις και την έκανες με ελαφρά πηδηματάκια με το αν είμαι εγώ ευτυχισμένος;

γιόκκα μου δεν καταλαβαίνεις ότι αυτά που συζητάμε δεν έχουν σχέση μαζί μου ή μαζί σου;

ξεκόλλα