Friday, September 10, 2010

Happy burn a Quran day..

Το 1987 είχαμε την πρώτη επίθεση της Αμερικής στο ΙΡΑΝ μια χώρα που μέχρι πρότινος πουλούσε όπλα..
..πλησιάζει σιγά σιγά ο καιρός να κλείσει ο κύκλος. Ο Πόλεμος είναι μια εξέλιξή που εξυπηρετεί και τους δύο μεγάλους παίκτες εξάλλου τη νύφη θα την πληρώσουμε όπως πάντα εγώ και εσείς, όχι αυτοί. Το καθεστός του Ιραν φαντάζει σήμερα να επιθυμεί σχεδόν μια εισβολή της Δύσης για να κρύψει τα εσωτερικά και οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν την εξουσία του. Προβαίνει καθημερινά προκλητικά σε πράξεις που προκαλούν διεθνή κατακραυγή. *εκτελέσεις γυναικών κτλ. Και τα γεγονότα φωτίζονται απροκάλυπτα από τα σύγχρονα ΜΜΕ u-tube κτλ κάνοντας την δουλειά που έκαναν κάποτε τα κινούμενα σχέδια.Τα κινούμενα σχέδια έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό, γνώρισαν την χρυσή εποχή τους κατα την διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων. Τα κράτη χρηματοδότησαν τους καλλιτέχνες με σκοπό την παραγωγή προπαγανδιστικών κινουμένων σχεδίων: Ρίξτε μια ματιά σε ένα προπαγανδιστικό κινούμενο σχέδιο της Ναζιστικής Γερμανίας:
οι Εβραίοι κλέβουν τα φύλλα από το Χρυσό δέντρο και μετά κυριεύουν την Γερμανία.. Σε ένα άλλο αντιναζιστικό κινούμενο σχέδιο της Σοβιετικής Ρωσσίας οι Ναζί απεικονίζονται ως Γύπες που αναχαιτίζονται από τα σοβιετικά αεροσκάφη.
Σε λίγο καλύτερη μοίρα από τα προηγούμενα είναι αυτό το Γιαπωνέζικο αντιδυτικό κινούμενο σχέδιο όπου τουλάχιστο το σενάριο δεν φαίνεται να το έχει γράψει ένας στρατιωτικός.
Η μεγάλη τέχνη του κινουμένου σχεδίου αλλά και της προπαγάνδας γενικότερα είναι μια αλήθεια που την ξέρουν μονάχα λίγοι μυημένοι οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα την πνευματική ευφυΐα να το κατανοήσουν. Οταν νταμπελώνεις ένα θέμα όταν το κάνεις προφανές τότε το έργο σου δεν θα έχει απήχηση στις μεγάλες μάζες και ειδικότερα σε σχετικά μορφωμένους ή σκεπτόμενους ανθρώπους θα αποτύχεις παταγωδώς αφού ο θεατής θα ανιχνεύσει αυτό που πας πεις και θα δημιουργήσει μηχανισμούς αυτοάμυνας. Για να πετύχεις πρέπει να κρύψεις πολιτικά μηνύματα, αν υπάρχουν, μέσα σε μια αλληγορική ιστορία όπου θα περάσουν στο θεατή ασυνείδητα σε μια δεύτερη ανάγνωση. Στα πρώτα χρόνια του πολέμου τα αμερικανικά κινούμενα σχέδια είχαν πασιφιστική ιδεολογία προπαγανδίζοντας την ουδετερότητα της τότε Αμερικής.

Ο Φερντιναν ο Ταύρος κάθεται ήρεμος και ειρηνικός κάτω από το μεγάλο του δέντρο και ευημερεί ενώ οι άλλοι Ταύροι αυτοκαταστρέφονται. Ο Ντίσνει ήταν ένας μεγάλος μάγος, ένας πανέξυπνος χαρισματικός άνθρωπος με έντονη πολιτική και άποψη. Ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία να κάνει πολιτικές γελοιογραφίες και είχε αναπτυγμένο ένα έντονο πατριωτικό ένστιχτο το οποίο διατήρησε καθόλη την διάρκεια της ζωής του, πολέμησε στον Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και γνώρισε από πρώτο χέρι τις βάρβαρες ικανότητες του ανθρώπινου ζώου εν αντιθέσει με καλλιτέχνες κινουμένων σχεδίων άλλων χωρών δεν είχε πλέον ανάγκη το κράτος μπορούσε να χρηματοδοτήσει μόνος του τον εαυτό του Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το καταπληκτικό κινούμενο σχέδιο του 1942:

Ο Ντόναλντ υπηρετεί ναι μεν στο στρατό αλλά ταυτόχρονα ο Γουόλντ Ντίσνει εξερευνάει τον παραλογισμό, την αγγαρεία, την παράνοια των ανθρώπων που βρίσκονται σε εξουσία (αν παρατηρήσετε το καπέλο του λοχία θα προσέξετε πως παραπέμπει στον Ναπολέοντα).

Μα πως φτάσαμε ως εδώ; Πάμε πίσω στο 1926.
Στα σκοτεινά χρόνια των πρώτων cut-out animations η θεματολογία είχε να κάνει με ερωτικές ιστορίες της ανατολής κτλ. Τα πρώτα κινούμενα σχέδια ήταν στην ουσία οπτίκογραφημένοι καραγκιόζηδες *προϊόν άλλωστε αυτών των λαών Ενα από τα πρώτα κινούμενα σχέδια ονομάζεται "The Adventures of Prince Achmed" (οι περιπέτιες του πρίγκηπα Αχμετ) κάπως ειρωνικό να φανταστούμε σήμερα κάτι παρόμοιο στον τραγικό σημερινό κόσμο της τρομολαγνίας και του Οσάμα μπιν λάντεν..


Σήμερα γιορτάζουμε την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου καίγοντας το κοράνι.Είναι τραγικό να βλέπεις τον αδαή κυνισμό αυτών των ανθρώπων, να οδηγούν σιγά σιγά την ανθρωπότητα στα πρόθυρα της ολικής καταστροφής, όλοι αυτοί οι πάστορες μαζί με το 90% των Αμερικανών πολιτών δεν έχουν ιδέα για τα αμέτρητα δεινά που πέρασαν οι Λαοί της Μέσης ανατολής από εισβολές Δυτικών - Ρώσσων και Αμερικάνων όλοι αυτοί οι γκροτέσκοι χαρακτήρες ανέκαθεν ήθελαν να κυριαρχήσουν στην περιοχή και να εκμεταλλευτούν τις πλούσιες φυσικές πρώτες ύλες που προσφέρουν οι χώρες της Μέσης Ανατολής. Η πρώτη εισβολή στο Αφγανιστάν έγινε το 1839 από την Αποικιοκρατική Αγγλία Η δεύτερη το 1878, η Ρωσσία εισβάλλει για πρώτη φορά το 1885 .Η Αγγλία ξαναεισβάλλει το 1919. Το 1979 η Ρωσσία ξαναεισβάλλει και το Αφγανιστάν βρίσκεται υπο κατοχή μέχρι το 1991 όπου και καταρρέει η Σοβιετική Ένωση και εμείς απολαμβάνουμε τις ταινίες Ράμπο από τον καναπέ μας. Και πριν καλά καλά καταλάβουμε τι έγινε στις 20 Αυγούστου του 1998 η Αμερική βομβαρδίζει και ισοπεδώνει το Αφγανιστάν. Σε όλο αυτό το διάστημα το Αφγανιστάν ταλανίζεται από εμφυλίους. Μετά για κάποιο λόγο που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ήρθαν οι επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου. Και από τότε (2001) έχουμε τον γορ ον τερρρορ..

1 comment:

the Idiot Mouflon said...

Ακόμα εν μίκυ-μάους που θωρούμε...