Sunday, September 26, 2010

ουροβόρος όφις

Την εβδομάδα που μας πέρασε κάπου άκουσα ένα Ευρωπαίο να λέει  "Μέχρι το 2012 η Ελλάδα θα βρίσκεται πίσω στις Αγορές" Α, θα πρέπει να είναι της "ψυχολογικής σχολής" σκέφτηκα.. 
    
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει,  πληρεί όλες τις προϋποθέσεις χρεοκοπίας, και όμως δεν μπορεί καν ...να χρεοκοπήσει! Είναι τόσο προβληματικό το οικονομικό σύστημα της Ευρώπης που αυτή τη στιγμή εγκρίνει "κρυφά" κονδύλια για συντήρηση των βασικών αναγκών της Ελλάδος απλά και μόνο για να μην τηρήσει στάση πληρωμών και να επηρεαστεί ολόκληρη η Ευρώπη αφού το χρέος μας είναι Ευρώ. Το χρέος είναι εκεί όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε και αυτοί ονειρεύονται επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Και όχι μόνο αυτό δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για να διορθώσουν τα πραγματικά αίτια που η Ελλάδα οδηγήθηκε στη χρεοκοπία..

Επιτρέψτε μου μια μικρή παρένθεση..

Την Παρασκευή η 41χρονη Teresa Lewis εκτελέσθηκε στις φυλακές των Ην. Πολιτειών. Η τελευταία φορά που εκτελέσθηκε γυναίκα στη συγκεκριμένη πολιτεία που εκτελέσθηκε η Τερέσα ήταν το 1912, όταν μια 17χρονη κάθισε στην ηλεκτρική καρέκλα για το.. φόνο του εργοδότη της. Η εκτέλεση της Τερέσα Λούις πυροδότησε θερμές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο διεθνές σκηνικό υποθετικά επειδή η κατάδικος εθεωρείτο από κάποιους ως άτομο με νοητική στέρηση αφού σκόραρε μόλις 72 στο Τεστ iq (οσο ένας μέσος Κύπριος δηλαδή) Επιστημονικά κάτω από 70 το άτομο θεωρείται πως έχει νοητική στέρηση. Ομως πιστεύω πως ο πραγματικός λόγος που έγινε τόσο θέμα στην Αμερική είναι επειδή ήταν από αυτούς τους τρελούς ευαγγελιστές χριστιανούς,  έντονα θρησκευόμενη - μέχρι το τέλος. Οσοι έχουν ζήσει Αμερική θα καταλαβαίνουν τι εννοώ.

Η Τερέσα συνωμότησε με δύο άνδρες και σκότωσε τον 52χρονο άνδρα της και τον 25χρονο θετό της γιο με απώτερο σκοπό να.. σφετερισθεί τα λεφτά της ασφάλειας! Για να δελεάσει τους 2 άνδρες μάλιστα η κατηγορούμενη φέρεται να έκανε σέξ μαζι τους ενώ μάλιστα στην περίπτωση του ενός αποδέχτηκε να του "παραχωρήσει" στο πακέτο και την 16χρονη κόρη της.

Η Τ. Λούις λίγες μέρες πριν την εκτέλεση της εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή δηλώνοντας μετανιωμένη για το έγκλημα της εκφράζοντας την ελπίδα πως θα της δοθεί χάρη ισχυριζόμενη ακόμα πως έχει "αναγεννηθεί" στη φυλακή. Εκτελούσε μάλιστα και χρέη "ιερέα" στις γυναικείες φυλακές. Εν τέλει το ανώτατο δεν αποδέχθηκε το αίτημα της υπεράσπισης και η Τερέσα εκτελέσθηκε χθες (24/9/10) με θανατηφόρα ένεση στις φυλακές της Βιργινίας των Ην. Πολιτειών.
Προσωπικά πάντως κρίνοντας από τη λεκτική της ικανότητα στο ηχογραφημένο μήνυμα, μου φαίνεται αρκετά οξυδερκής για να "ξεγελάσει" το iQ test.

Η ουσία όμως του όλου θέματος δεν είναι αυτή. 

Το "ηθικό δίλημμα" της όλης υπόθεσης δηλαδή δεν είναι το αν θα έπρεπε ή όχι να απαλλαχθεί λόγο βλακείας η Τερέσα ή αν είμαστε υπέρ ή κατά της θανατικής ποινής γενικότερα, το ζήτημα είναι πως έχουμε ανθρώπους να σκοτώνουν ανθρώπους για τα "λεφτά της ασφάλειας" το μοναδικό ζώο στο ζωικό βασίλειο του σύμπαντος ικανό εφ όσων ξέρω για κάτι τέτοιο.

Και δεν είμαι ιδεαλιστής, ούτε εξεπλάγην από την δισσεκατομμυριοστη περίπτωση χρηματικού εγκλήματος, δεν έχω και σε μεγάλη υπόληψη τους ανθρώπους ούτως ή αλλιώς και ξέρω πολύ καλά το τι είναι ικανοί να κάνουν. Ο άνθρωπος λειτουργεί συνέχεια σε δύο συχνότητες σε δύο ταχύτητες, μπορεί ναι μεν το σημερινό ανθρώπινο οικοδόμημα να καταπιέζει το θυμικό και ζωικό μέρος της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης όμως ο ζωικός εγκέφαλος (reptilian brain) είναι πάντα εκεί, χρειάζεται όμως ένα κίνητρο, μια αφορμή για να αφυπνιστεί και να βγεί στην επιφάνεια, το σέξ συνήθως είναι μια αφορμή, ένα καλύτερο παράδειγμα όμως όπου συγχέονται τα όρια μεταξύ των δύο κόσμων είναι ο Πόλεμος, Στις Ην Πολιτείες έχουν παρατηρηθεί τουλάχιστο 256 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που οφείλονται στο μεταπολεμικό τραύμα (PTSD). Οπως και στον πόλεμο του Κόλπου όπως και στον πόλεμο του Βιετνάμ έτσι και στο Ιρακ και το Αφγανιστάν οι στρατιώτες που επιστρέφουν στην πατρίδα αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία οφείλονται όπως λένε και οι ερευνητές στις "τύψεις" και τον εθισμό στη βία. Ο δυτικός - άνθρωπος που πέρασε όλη του τη ζωή γαλουχημένος σε "αξίες" και "ιδανικά" βρίσκεται ξαφνικά σε μία έρημο να ανατινάζει σπίτια και οικογένειες στον αέρα γευόμενος ξανά μετά από χιλιάδες χρόνια το αιμα του θύματος..

"Ο πόλεμος δεν είναι όπως τις ταινίες, οι αντίπαλοι σου δεν είναι μυώδεις ιδρωμένοι κακοί με αντιπαθητική φάτσα, στο πόλεμο θα δεις αγοράκια, ακριβώς σαν εσένα με παπούτσια του Τζόρνταν και μπλούζα κάλβιν κλάιν να τρέχουν κατα πάνω αναγκάζοντάς σε να τους πυροβολήσεις, θα δεις μανάδες νεκρές από τα πυρά σου και τα βρέφη στα χέρια τους ακόμα ζωντανά και θα πρέπει να γυρίσεις την πλάτη για να φύγεις διότι δεν είναι το "καθήκον σου" να κάνεις ότι,οτιδήποτε.."

Τα πιο πάνω είναι λόγια στρατιώτη εν ονόματι John που έπασχε από PTSD σε ραδιοφωνική εκπομπή του Σικάγο, Ο συγκεκριμένος εθεωρείτο μάλιστα και θεραπεύσιμη περίπτωση αφού ήταν ιδιαίτερα ομιλητικός, ένα χρόνο αργότερα επιτέθηκε στη γιαγιά του, τη φίλη του, την κόρη του, και ακολούθως στον εαυτό του με μαχαίρι..
Οπως ανέφερε η αστυνομία, "ο δράστης χτύπησε κατα συρροήν το πρόσωπο της γυναίκας του στο πάτωμα της κουζίνας, πέταξε τη κόρη του στην άλλη άκρη του δωματίου, μαχαίρωσε τη γιαγιά του και ακολούθως όταν έφτασε η αστυνομία βρέθηκε να αυτοτραυματίζεται στο στήθος με μαχαίρι και να καλεί τους αστυνομικούς να τον πυροβολήσουν.."
    Αργότερα ανέφερε πως δεν θυμάται τίποτα από το περιστατικό. (όπως συμβαίνει κατα κανόνα άλλωστε σε τέτοια περιστατικά) ..Αυτό που λέμε "θολώνει το μυαλό" δεν είναι τίποτα άλλο από την εντολή που δίνεται στον εγκέφαλο για την μετάβαση στη θυμική φάση του ζωικού εγκέφαλου στην οποία το θύμα συγχέει την καθημερινότητα με ακραίες καταστάσεις ζωής και θανάτου και αντιδρά όπως θα αντιδρούσε σε αυτές,
Δεν έχει σημασία αν οι καταστάσεις διαφέρουν δραματικά, οι περιοχές που διεγείρουν στον εγκέφαλο και οι ορμόνες που εκκρίνουν είναι οι ίδιες, ο κάθε άνθρωπος αντιδρά αναλόγως με τη φύση του, οι στρατιωτικοί είναι εκπαιδευμένοι δολοφόνοι και ως εκ τούτου αντιδρούν αναλόγως. Στην περίπτωση της Τερέσας όμως δεν έχουμε το θυμικό κίνητρο έχουμε αυτό που λέμε "εν ψυχρώ" έγκλημα, το οποίο τροφοδοτήθηκε για ακόμη μια φορά από το χρήμα.

Αυτό είναι που θα έπρεπε να μας προβληματίζει,

Οχι, δεν λέω πως πρέπει να αποταχθούμε το χρήμα και να ζήσουμε σαν ερημίτες, *παρόλο που και αυτό δεν είναι κακή ιδέα, όμως ας αναλογιστούμε για λίγο αν αυτή η κοινωνία που ζούμε σήμερα είναι αυτό που έπρεπε να είναι..

Ικανοποιεί το περι δικαίου αίσθημα που θα πρέπει να ικανοποιεί μια κοινωνία;

Πρόσφατα έμεινα έκπληκτος από μια μελέτη πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, το οποίο έκανε μια σοβαρή και εμπεριστατωμένη Ερευνα για την αντίληψη που έχουν οι ανθρώποι *στην προκειμένη περίπτωση οι Αμερικάνοι, για την κοινωνία που ζούμε. Οι συμμετέχοντες από όλα τα κοινωνικά στρώματα ερωτηθέντες για το πως θα έπρεπε να είναι κατανεμημένος ο πλούτος στη κοινωνία απάντησαν πως το πρώτο 20% των πιο πλούσιων ανθρώπων της χώρας θα έπρεπε να κατέχουν το 32% του συνολικού πλούτου. Ακολούθως ερωτηθέντες για το τι συμβαίνει τώρα στη χώρα τους απάντησαν πως πιστεύουν πως Το 20% κατέχει το 58% του συνολικού πλούτου της χώρας.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ τα νούμερα είναι ΠΟΛΥ διαφορετικά.


Οχι το πρώτο 20 ή 10% αλλά το πρώτο 1% των πλουσίων της Αμερικής κατέχουν το 50% του συνολικού πλούτου το πρώτο 20% κατέχει το 85% του συνολικού πλούτου και το πρώτο 40% κατέχει το 96% του συνολικού πλούτου της χώρας.

Δεν έχω κάνει τυπογραφικό λάθος, αυτά είναι τα πραγματικά νούμερα.


Και όπως καταλαβαίνετε το υπόλοιπο 60% του πληθυσμού μοιράζεται το υπόλοιπο 4% του εναπομείναντα πλούτου.

Οσοι ασχολούνται με οικονομικά γνωρίζουν πως αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της οικονομικής κρίσης και όχι όλα αυτά που λένε για "ψυχολογία των αγορών" "deregulation" κτλ. Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΗΜΑ στην πραγματική αγορά  επειδή συσσωρεύτηκε στα χέρια των λίγων και τα πιο πάνω νούμερα έχουμε να τα παρατηρήσουμε από την εποχή της μεγάλης ύφεσης της δεκαετίας του 20.Φυσικά αυτό που συνέβηκε δεν είναι τυχαίο έχει πραγματικούς λόγους και αίτια και το να λέμε έτσι απλά πως  φταίει ο καπιταλισμός  και η αφηρημένη έννοια του χρήματος, στην ουσία αθωώνουμε τους πραγματικούς ενόχους που ευθύνονται για αυτή τη κατάσταση Στη Σουηδία εξάλλου για παράδειγμα ο πλούτος διανέμεται εντελώς διαφορετικά: Το πρώτο 20% κατέχει το 36% το πρώτο 40% κατέχει το 49% και το υπόλοιπο 51% το μοιράζεται το υπόλοιπο 60% του πληθυσμού εξού και οι Σουηδοί έχουν ανώτερο βιοτικό επίπεδο. Δεν χρειάζεται να ξέρετε ενισχυμένα μαθηματικά για να καταλάβετε τι γίνεται είναι κοινή λογική πως το να μοιράζεις το 50% στο 99% είναι διαφορετικό από το να το μοιράζεις το 51% στο 60%. Η σημερινή κατάσταση στην Αμερική δεν είναι καθόλου τυχαία, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα αίτια, Ο καπιταλισμός δεν μπορεί φυσικά να είναι δίκαιος όμως μπορεί να είναι αρκετά πιο δίκαιος από ότι είναι σήμερα. Για αυτό εξάλλου μίλησαν και οι Θεωρητικοί του Καπιταλισμού Keynes
Hayek κτλ.


Μπορεί δηλαδή να υπάρχουν και πλούσιοι όμως ο υπολειπόμενος πλούτος που θα δημιουργείται από την δραστηριότητα αυτών (ιδιωτική αγορά) να προσφέρει υψηλό βιοτικό επίπεδο και στους υπόλοιπους ανθρώπους, Το υπολειπόμενο δηλαδή 4% που θα μοιράζεται το 60% του πληθυσμού να είναι πρακτικά αρκετό για να τους προσφέρει αξιοπρέπεια και ικανοποίηση. Οταν βλέπουμε εγκλήματα σαν αυτά της Τερέζας και γενικότερα όταν έχουμε εκατομμύρια άνεργους και περήφανους πατριώτες ιδιοκτήτες κοντέινερ τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο που δουλεύει το σύστημα. 60% της Αμερικής σημειωτέων είναι περίπου 210,000,000 άνθρωποι - σύγχρονοι σκλάβοι. Το τραγικό είναι βεβαίως πως θεωρητικά δεν θεωρούν δίκαιο αυτό που συμβαίνει, αυτό δείχνει η έρευνα που έθεσα πιο πάνω ομως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτό. Διότι "έτσι πάει το σύστημα".

Πως δουλεύει λοιπόν το Σύστημα; Τι είναι αυτός ο Καπιταλισμός; Καταρχάς ο Καπιταλισμός δεν έχει απόλυτη σχέση την παγκοσμιοποίηση όπως νομίζουν πολλοί, Απλώς το τελευταίο μισό αιώνα με την τεχνολογική επανάσταση έχει δημιουργηθεί και αυτό το είδος καπιταλισμού, Η παγκόσμια δηλαδή αγορά. Εκτός από τον παγκόσμιο Καπιταλισμό υπάρχουν και οι μικροκαπιταλισμοί που εδρεύουν στις εκάστοτε χώρες-Κράτη. Τα λεγόμενα μικροκλίματα καπιταλισμού. Επομένως μπορεί θεωρητικά να γίνει κάτι σε τοπικό επίπεδο διότι σε αυτά τα κράτη ως είθισται υπάρχει "δημοκρατία" και οι κεφαλαιοκράτες της εκάστοτε χώρας ελέγχουν την πολιτική ζωή και τις πολιτικές αποφάσεις, Στις προηγμένες χώρες αν θέλετε κυβερνούν οι ηθοποιοί, στις μπανανιές κυβερνούν αυτόματα οι κεφαλαιοκράτες. Η δουλειά των πολιτικών είναι να υποκλίνονται σε αυτούς που έχουν την δύναμη γιαυτό και ο Λαός πρέπει να όχι μόνο να νιώθει δυνατός αλλά και να το δείχνει.

Το κομβικό σημείο της όλης υπόθεσης είναι οι κανονισμοί και οι νόμοι που υπάρχουν στο εκάστοτε σύστημα και ρυθμίζουν το πως θα κινείται το χρήμα.
Ενα παράδειγμα είναι το πως είναι δομημένοι οι φόροι και ακολούθως πως κατανείμεται το χρήμα από το κράτος. Για να λειτουργήσει σωστά ο Καπιταλισμός χρειάζεται βαθιά γνώση της Ιστορίας του και μελέτη παλαιότερων κρίσεων. Δυστυχώς τα συμπεράσματα συχνά αποσιωπούνται ή αγνοούνται ακριβώς επειδή οι πλούσιοι έχουν τεράστια επιρροή στους πολιτικούς της εκάστοτε χώρας. Αυτό που συνέβηκε στην Αμερική είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και απλό και ακούει στο όνομα "Μπους ο νεότερος". Το ρεπουμπλικανικό κόμμα στην Αμερική έχει αναπτύξει μια αρρωστημένη νοοτροπία στους κόλπους του πως τα πάντα μπορεί να ρυθμιστούν με την απορύθμιση της αγοράς στη πράξη όμως ούτε καν αυτό δεν έκανε, διότι όταν παίρνεις λεφτά του φορολογούμενου και τα δίνεις τρισεκατομμύρια στις τράπεζες και τις εταιρίες που θα χρεοκοπούσαν αυτό είναι ο ορισμός της ρύθμισης της αγοράς. (με την κακή έννοια) Αν πραγματικά δηλαδή εφάρμοζε έστω και αυτή τη λανθασμένη νοοτροπία τότε σίγουρα η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη. Ομως η πραγματική τους ιδεολογία δεν ήταν ούτε καπιταλιστική ούτε κομουνιστική ήταν μονάχα η εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και απλά όποτε τους ευνοούσε θυμόντουσαν το ένα όποτε δεν εξυπηρετούσε η ελευθερία της αγοράς θυμόντουσαν την κρατική παρέμβαση.
Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα λοιπόν στην Aμερική απο το 2001 και ένθεν εφάρμοζε καταιγιστική απορρύθμιση και αφαίρεσε τη φορολογία από τους πλούσιους της χώρας, Στην Αμερική ακόμη και σήμερα πληρώνεις φόρους μόνο αν ανήκεις στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, και αυτό το πούλησαν στο Λαό λέγοντας πως με την Φοροαπαλλαγή των πλουσίων θα έχουν περισσότερα χρήματα για να δημιουργήσουν δουλειές, αυτό αληθεύει εν μέρει θεωρητικά όμως στη πράξη οι δουλειές πλέον δημιουργούνται εκεί που υπάρχουν φτηνά εργατικά χέρια. Πχ:Κίνα
Στην Ευρώπη ενα εργοστάσιο αυτοκινήτων για να πουλήσει αμάξια χωρίς φορολογία στην Ευρώπη πρέπει το εργοστάσιο να εδρεύει στην Ευρώπη. Για αυτό και η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην Ευρώπη, για να εκμεταλλευθεί τα φτηνά εργατικά που έχει. *μην νομίζετε όμως πως και εδώ (στην Ευρώπη) τα πράγματα είναι ρόδινα θα φτάσουμε και στην Ευρώπη σιγά σιγά.

Μια αυστηρή φορολογία όμως στους πλούσιους που εδρεύουν στη χώρα σου στη πράξη μπορεί να δημιουργήσει δουλειές. Οταν ένας επιχειρηματίας γνωρίζει πως αν έχει καθαρά κέρδη 100δις τότε θα πληρώσει 20δις στο κράτος τότε αυτό που θα κάνει είναι να επανεπενδύσει τα κέρδη του στην επιχείρηση του (για να μην του τα "φαει" το κράτος) επεκτείνοντας την *πιθανότατα προσλαμβάνοντας και νέο προσωπικό. Αν όμως ξέρει πως δεν θα πληρώσει καθόλου φόρους τότε γιατί να ασχοληθεί και να ρισκάρει; θα βάλει τα 100δις στη τσέπη του.
Είναι απλή κοινή λογική.

Επιπλέον ο Μπους *ο οποίος σημειωτέων είναι  και ο ίδιος επιχειρηματίας *έχει εταιρία με πετρέλαια που δραστηριοποιείται στο Ιρακ δεν αρκέστηκε μόνο στις φοροαπαλαγές για τον εαυτό του και την παρέα του έκανε και απορύθμιση σε όλα τα επίπεδα της αγοράς

Παράδειγμα: Αφαίρεσε τις υποχρεωτικές ασφαλιστικές-περιβαλλοντικές δικλίδες που θα έπρεπε να λαμβάνουν οι εταιρίες, με την πρόφαση πως έτσι θα τους ενθαρρύνει να δημιουργήσουν δουλειές στη χώρα και να μην φύγουν στο εξωτερικό, στη πράξη είχαμε την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία με την πετρελαιοκηλίδα στον Γκόλφο η οποία ρέει ακόμη.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά στο τρίτο σκέλος του καπιταλισμού τα χρήματα που έπαιρνε το κράτος από τους φόρους τα επένδυσε με τις πιο αντιλαϊκές μεθόδους που θα μπορούσε να σκαρφιστεί άνθρωπος. Σε αχρείαστους και αδικαιολόγητους πολέμους που κοστίζουν δισεκατομμύρια την ημέρα για να θρέψει τα φιλαράκια του στις ιδιωτικές βιομηχανίες κατασκευής όπλων, οι οποίες αν δεν υπάρχουν πολέμοι πολύ απλά θα χρεοκοπήσουν. Επίσης ακόμη και σήμερα το αμερικανικό κράτος ένεκα μπους δίνει τρισεκατομμύρια με κρατικά κονδύλια *λεφτά φορολογουμένων, στις πετρελαιοβιομηχανίες με σκοπό δήθεν την μελέτη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Οι πετρελαιοβιομηχανίες σημειωτέων είναι από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στον κόσμο και σε αυτές μοιράζονταν λοιπόν τα λεφτά των φορολογουμένων σε μία χώρα που δεν έχει κρατικά νοσοκομεία, μοιραία φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, και ως τραγική ειρωνεία υποφέρουμε όλοι για τις επιλογές κάποιων άλλων ψηφοφόρων. *όχι πως ο Ομπάμας κάνει κάτι καλύτερο, αφού δεν τήρησε καμία από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Είναι διασκεδαστικό το πως για να εκλεγούν οι πολιτικοί κάνουν τους σοσιαλιστές και όταν εκλεγούν εξυπηρετούν τους χορηγούς τους..

Λοιπον Τι; να μην ψηφίζουμε;

Φοβάμαι πως αυτό είναι ακόμη χειρότερο και αυτό ακριβώς θέλουν οι ολιγάρχες, διότι αν μηδενίσεις και απαξιώσεις εσύ που είσαι υποτίθεται ξύπνιος μεν απεγνωσμένος δε και δεν πας να ψηφίσεις αυτό που θα γίνει δεν θα είναι φυσικά η κατάρρευση ή η αλλαγή του συστήματος ή οτιδήποτε, αυτό που θα γίνει είναι να πάνε να ψηφίσουν οι διορισμένοι πελάτες των κομμάτων και του συστήματος όπως γινόταν όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα που ψήφιζαν μόνο τα λαμόγια και οι δημόσιοι υπάλληλοι και ενώ στις δημοσκοπήσεις έβγαινε πρώτος ο κανένας (δείγμα αποχής) αυτοί μια χαρά έκαναν την δουλειά τους. Δείτε το αλλιώς, γιατί να στερήσετε στον εαυτό σας το δικαίωμά ψήφου; Γιατί να μην στερήσετε από αυτούς τους κόλακες και τα κομματόσκυλα που ψηφίσουν για το προσωπικό συμφέρον; Φανταστείτε πόσο καλύτερα θα λειτουργούσε το σύστημα αν όποιοι ζητούσαν βόλεμα ή προσπαθούν να διαφθείρουν πολιτικούς να τους στερείτο το δικαίωμα ψήφου;  Πόσο πιο δίκαιη θα ήταν η κοινωνία αφού οι πολιτικοί δεν θα είχαν ανάγκη να τάξουν σε κανέναν τίποτα για να εκλεγούν άρα θα κυβερνούσαν θεωρητικά με μοναδικό σκοπό το γενικό καλό και όχι το καλό των χορηγών και των ψηφοφόρων τους. Αλλά βλέπετε ..το δικαίωμα ψήφου είναι "αναφέρετο" και τα κόμματα μπορούν να έχουν και χρηματιστές.. Το σύστημα δεν σας έχει ανάγκη όπως νομίζετε έχει ανάγκη να το αφήσετε ήσυχο να μην πάτε να ψηφίσετε να μην κάνετε τίποτα. Γιαυτό και πρέπει να ψηφίζετε *μάταια και να απαιτείτε από τους πολιτικούς να εφαρμόσουν σωστή πολιτική. Δεν θα οικοδομήσετε έτσι την τέλεια κοινωνία μην έχετε αυταπάτες, όμως τα πράγματα θα είναι σίγουρα πολύ καλύτερα όταν οι πολιτικοί ξερουν πως έχουν να λογοδοτήσουν σε εσάς. *Στην Κύπρο ως πριν μερικά χρόνια που έφυγα το 90% του κρατικού προϋπολογισμού πήγαινε.. στη χρηματοδότηση των αναγκών του ΔΗΜΟΣΙΟΥ και όχι σε έργα υποδομής. Το υπόλοιπο 10 φαντάζομαι πήγαινε στα highways.  σήμερα τα πράγματα φαντάζομαι είναι ακόμη χειρότερα λόγω Ευρώπης. Οποιός λέει πως ο Χριστόφιας ή ο κάθε Χριστόφιας έχει πραγματικό λόγο στην Οικονομική πολιτική της χώρας σας λέει ψέματα. Η κατάρα της Ευρώπης είναι πως τα πάντα ελέγχονται από την κομισιόν και το τραγικό είναι πως για αυτούς δεν ψηφίζεις, και δεν έχεις καμία δύναμη  επιρροής απολύτως. Λεφτά δεν μπορεί να τυπώσει πλέον η Κεντρική τράπεζα παρά μονάχα Η Ευρωπαική. Το δημόσιο προϋπολογισμό τον ελέγχει η Ευρώπη. Και το χρέος μας είναι εκ προοιμίου σε Ευρώ. Πολύ φοβάμαι πως η Κύπρος θα πρέπει να σβήσει το δημοσιονομικό της χρέος και να αποχωρήσει από την Ευρώπη για να είναι πραγματίκα ελεύθερη.. Η Ευρώπη είναι ένας μηχανισμός ρυθμίσεων που εξυπηρετούν την Γερμανία και τις χώρες του μπενελούξ, όσο παραμένουμε εκεί τόσο περισσότερο θα κινδυνεύουμε. Ενα απλό παράδειγμα της ανικανότητας της Ευρώπης είναι το πως το Κυπριακό κράτος είναι υποχρεωμένο να έχει υψηλή φορολογία ενώ δεν χρειάζεται και που αυξάνει την διαφθορά του δημοσίου και αποθαρρύνει ξένες επενδύσεις και δεν μπορεί να εκδώσει ούτε ένα διάταγμα για να περιορίσει την αισχροκέρδεια. Αποτέλεσμα οι Τουρίστες να πληρώνουν παλαβά ποσά και να μην μπορεί κανένας να πει στα καθάρματα που εκμεταλλεύονται απολύτως τίποτες. Δεν είναι τυχαίο που ο Τουρισμός είχε πτωτικές τάσεις από την ένταξη μας στην Ευρώπη και όχι από τον καιρό της οικονομικής κρίσης. Και όχι μόνο αυτό,  στα καύσιμα είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε 50% φόρο. Επιπλέον ολη αυτή η ιστορία με τους Ημικρατικούς δεν θα βγει σε καλό, είναι κοινή λογική πως ένα οικοδόμημα που στις καλές θα βγάζει λεφτά ο ιδιώτης και στις κακές θα πρέπει να πληρώσει το δημόσιο  δεν είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας,  ή το ένα ή το άλλο δεν γίνεται και τα δύο κύριοι. Η Ευρώπη παίρνει πολλά αρνητικά από όλα τα συστήματα και φτιάχνει ένα επικίνδυνο κράμα. Μόνο και μόνο που η Cyta υποχρεώθηκε από την Κομισιον να αυξήσει τα τέλη της για να το καλό του "ανταγωνισμού" κάτι είναι θεμελιωδώς λάθος  σε αυτό το Οικοδόμημα. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα μας δείχνει το μέλλον σαν μια αλληγορική Τερέζα έχει  εγκλιματίσει  όχι για να ξεγελάσει την Ασφάλεια αλλά την Ευρώπη  με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσει διότι το Ευρωπαϊκό σύστημα ωθεί τις χώρες στη  διαφθορά για να εκμεταλλευθούν τα Ευρωπαϊκά "κονδύλια". τα οποία στη τελική είναι χρέος  φτάνοντας στο τραγικό σήμερα να μην έχει άλλη έξοδο διαφυγής παρά μονάχα τη θανατική ποινή..

4 comments:

Anonymous said...

Ακόμα ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο. Μια παρατήρηση και μια ερώτηση: πως αλλιώς θα μπρούσε να σταθεί ο ανταγωνισμός αν η CYTA είχε δικαίωμα να αλλάζει τις τιμές και να "πνίγει" τους νεους αναταγωνιστές; Οσο και αν είναι αρνητικό αυτό, νομίζω ηταν αναγκαίο.
Ποια ακριβώς είναι η υψηλή φορολογία που αναφέρεις πως αναγκαζόμαστε να έχουμε ως Κύπρος;

kyriakos said...

Βασικός πυλώνας και αρχή κάθε συστήματος είναι η ευημερία των πολιτών του.

έτσι πασιά πασιά αυτή είναι η αφετηρία: το συμφέρον του πολίτη.

Ο καπιταλισμός ισχυρίζεται πως μέσω της προσφοράς και της ζήτησης ππέφτουν οι τιμές και προσφέρονται καλύττερες υπηρεσίες

Ο σοσιαλισμός πιστεύει πως το κράτος μπορεί να προσφέρει τις πιο φτηνές τιμές και πολύ καλές υπηρεσίες φτάνει να υπάρχει θέληση από το λαό.


Στη περίπτωση της CYTA το σύστημα εδούλεφκε μια χαρά, είχε τις πιο φτηνές τιμές στην ευρώπη και αρκετά καλές υπηρεσίες, δεν είμασταν ούτε πρωτοπόροι ούτε πίσω που τον κόσμο.
Με την φιλελευθεροποίηση και ημιδιωτικοποίηση της Cyta οι τίμες ανέβηκαν για να μπορεί ο χάσικος να φκάλλει αρκετό κέρδος. και οι υπηρεσίες παρέμειναν οι ίδιες- σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα έππεσαν δραματικά.

Αν υπάρχει στη κύπρο μεγαλύτερος πολέμιος του μονοπωλίου κτλ αυτός είμαι εγώ, όμως ο λόγος που πολεμάς το μονοπώλιο είναι επειδή εκμεταλλεύεται τον κόσμο. Οταν το σύστημα δουλευει και εσύ το νεκατώνεις απλά και μόνο με ιδεολογικούς γνώμονες και όχι με γνώμονα το τι είναι καλύτερο για τον κόσμο και μόνο τότε υπάρχει θέμα ηθικής.

Δεν είναι τόσο ελαφράτη καρδία που έπρεπε να γίνονται κάποια πράγματα διότι ΔΕΝ υπάρχει τρόπος επιστροφής! Δεν μπορεί πλέον να ξανακρατικοποιηθεί η Cyta ΠΟΤΤΕ!
παρά μονάχα όταν χρεοκοπήσει!

Το κόλπο με τις ιδιωτικοποιήσεις δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στη Ρωσσία και όσοι κατάφεραν να ¨αγοράσουν" ..να καταχραστούν στην ουσία κρατικά εργοστάσια κρατικές υπηρεσίες έγιναν ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ.
Αυτός που αγόρασε πρόσφατα την Τράπεζα Κύπρου ο Ρώσσος ξέρεις πως έγινε μεγιστάνας; έθεσε υπό τον έλεγχό του ένα πρώην κρατικό μεταλλουργείο με την κατάρρευση της σοβιετικής ένωσης.

Η έννοια της ημιδιωτικοποίησης προϋπήρχε φυσικά μέσα στο σύστημα δεν είναι κάτι νέο Αυτό που δεν καταλαμβαίνουν οι περισσότεροι είναι πως στην πραγματικότητα και ΟΛΕΣ οι τράπεζες είναι

..Ημικρατικές!

ΟΛΕΣ

Στις καλές θα βγάζουν κέρδη οι ιδιώτες στη χρεοκοπία το κράτος πρέπει ΔΙΝΕΙ *(όχι να δανείζει) να δίνει χρήματα! διότι με την κατάρρευση μιας τράπεζας βγαίνουν στη φόρα τοξικά ομόλογα (τα άπλυτα) και επηρεάζονται όλες. Εκεί λέμε εντάξει επειδή άλλος τρόπος δεν υπάρχει να λειτουργήσει το σύστημα. (ή τουλάχιστό έτσι πιστεύουμε τώρα)

Με την κατάρρευση της σοβιετικής ένωσης άρχισε μια πανάκια σε όλη την δύση πως το κράτος δεν μπορεί να κάμει τίποτε σωστά και δώστου ιδιωτικοποιήσεις, ..Βολικά στις πλείστες των περιπτώσεων αυτοί που ήταν οι ιδιώτες που "αγόραζαν" τις κρατικές εταιρίες ήταν πολιτικοί ή παρατρεχάμενοι τους. ..στην ουσία αντί τα κέρδη μιας στρωμένης επιχείρησης να πηγαίνουν στον κρατικό προϋπολογισμό άρχισαν να πηγαίνουν στις πούγκες κάποιων, και δώς του άυξηση των φόρων.

kyriakos said...

Στην περίπτοση της Cyta και σε άλλους θεσμούς το σύστημα που για πολλούς είναι το "απόλυτο κακό" σοσιαλισμός κρατισμός μονοπόλιο κτλ όχι μονο δούλευε και απολαμβάναμε τις φτηνότερες τιμές στην ευρώπη αλλά έβγαλε και το κράτος κέρδος και ενισχυόταν οικονομικά από αυτό. Αλλά για μισό λεπτό γιατί ρε παιδί μου ακόμη και στην Αμερική κάποια πράγματα δεν είναι κρατικά; Η αστυνομία Ο στρατός και το ταχυδρομείο. Τα πρώτα δύο είναι αυτονόητα. Γιατί και το ταχυδρομείο;
Διότι πριν το αναλάβει το κράτος οι ιδιωτικές εταιρίες κάλυπταν μονάχα τις κεντρικές πόλεις που συμφέραν και δεν παρέδιδαν ταχυδρομείο σε χωριά ή μικρές πόλεις. Η κατάσταση συνεχιζόταν εφτασε στο απροχώρητο και διασπόταν η χώρα Ετσι ο Ροναλτ Ρούσβελτ μαζί με κάποιους άλλους παρενεύει και αποφασίζεται πως το ταχυδρομείο θα το δουλεύει το Κράτος.
Σήμερα με 40cent μπορείς να στείλεις γράμμα ΟΠΟΥ ΘΕΣ. Πρόσφατα οι καπιταλιστές στην Αμερική άρχισαν να πολεμούν και το ταχυδρομίο ισχυριζόμενοι τα κλασσικά που ισχυρίζονταν όποτε θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν μια αγορά
http://www.youtube.com/watch?v=u4KIcS_oe7E
"χάνει λεφτά δεν συμφέρει στο κράτος δώστε μας τα εμάς κτλπ..

Ε μια απορία που κανείς δεν ρωτά ποττέ. Πως τόσα χρόνια σύμφερε, και πως ΕΣΕΙΣ θα το κάμετε να σας συμφέρει; Αφού δεν θα βγάζετε κέρδος γιατί θέλετε να να σας δώσουμε την επιχείρηση;

Μα φυσικά επειδή λένε ψέματα το Ταχυδρομίο ΒΓΑΖΕΙ κέρδος όπως έβγαζε και η CYTA και ο ΟΤΕ και η Olympic απλά όποτε είχε απώλειες βγαίναν στα κανάλια ΤΟΥΣ να το διατυμπανίσουν
Οταν μια εταιρία έχει απώλειες *αυτό που λένε και στο βίντεο. Δεν σημαίνει πως παύει να βγάζει κέρδος.

Για παράδειγμα μια εταιρία μπορεί να έχει απώλειες 3εκ και να εξακολουθεί να βγάζει κέρδος 2δις.

Και από το ταχυδρομείο της Αμερικής ας πάμε πίσω στη Κύπρο και την Μετακρατική περίοδο. Προχτές πήρε τηλέφωνο ο πατέρας μου στη Κύπρο να βάλει να θωρεί τις μάππες με ποτούντα συνδρομιτικά cytavision κτλ. και ξέρεις τι του είπαν;;;

Ε είστε εκτός δικαιοδοσίας.. και ξέρεις που μένει; ΝΗΣΟΥ!!!!!

Αν είναι ποττέ δυνατόν που εκαταντήσαμε.

Ξεκάθαρα η κατάσταση οδηγείται από το κακό στο χειρότερο. Η κύπρος δεν ξέρει να διαχειρίζεται σωστά το καπιταλιστικό μοντέλο της ευρώπης και παραπαίει,
και ποιος τους αδικεί άλλοστε αφού και η ίδια η ευρώπη δεν ξέρει τι της γίνεται. Η μάλλον ξέρει πολλά καλά. αφού το σύστημα είναι φτιαγμένο και ραμμένο στα μέτρα κάποιων συγκεκριμένων χωρών.


Για παράδειγμα, αν θυμάσε προ Κληρίδη το ΦΠΑ ήταν 2.4%? κάθε χρόνο το αυξάναν για να εκσυγχρονιστούμε με το "ευρωπαικό κεκτημένο" ΓΙΑΤΙ; επείδη έχει η Γερμανία και το Βέλγιο ψηλούς φόρους να πρέπει να έχουμε και εμείς για να μην τους χαλάσουμε την πιάτσα και για να μην τους πιάσουμε τις εταιρίες.
Σιγά σιγά Εφτάσαμε στο υποχρεωτικό 15%
η ευρώπη καθορίζει υποχρεωτικό φόρο μεταξύ 15% and 25%. κανένα κράτος δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτό τα όρια. ΟΜΩΣ
Ο καπιταλισμός ή η ελεύθερη αγορά αν θες σαν ιδεολογία είναι ενάντια στους Φόρους. Στην Αμερική κάποιες πολιτείες σαν το TEXAS που είναι φουλ καπιταλιστικές ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ή έχουν ελάχιστους 1-2% σε ορισμένα πράγματα, στην αμερική 8% ΦΠΑ θεωρείται εξωφρενικά υψηλό.

Η ελβετία σε περίπτωση που δεν ξέρεις έχει 7%. *κάτι ξέρουν οι ελβετοί που εκάμαν ειδική συμφωνία.

kyriakos said...

Και όσο για την τιμή του πετρελαίου, και εκεί η κύπρος έχει την πιο χαμηλή που μπορεί να έχει 15% όμως στην περίπτωση του πετρελαίου είναι ΔΙΠΛΗ η φορολογία σε όλες τις χώρες άρα βάλε 30+
Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες το 60% της τιμής που αγοράζει ο κόσμος πάει σε φόρους,
..και ύστερα έρχονται να μας πουλήσουν τις ευρω-τουρμπίνες του αέρα ..made in germany..
Ασε ρε φίλε..

Η ΕΕ. μεταφέρει την διαφθορά του φόρου στην Κύπρο. Πιστεύω ακράδαντα πως το κράμα που δημιουργήθηκε δεν είναι λειτουργικό.Ειλικρινά δεν ξέρω αν μπορείς να βρείς κάποιον που να είναι μέσα στα πράγματα και να σου πει πως η Ευρώπη συμφέρει την Οικονομία της Κύπρου διότι πολύ απλά ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ την βλάφτει. Και αν μπορείς να βρεις τώρα ακόμα 1-2 ευρωλάγνους Περίμενε σε μερικά χρόνια να δούμε. Θέλω να πιστεύω πως άρχισαν να ξυπνούν σιγά σιγά και πολιτικοί αλλά δεν μπορούν να πούνε τίποτε διότι είναι το κυπριακό στη κύπρο. Αν όμως οδηγηθούμε τελικά σε διχοτόμηση εγώ σου λέω ξεκάθαρα ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ και επαναφορά ΟΜΩΣ του παλαιού μοντέλου όσο γίνεται βέβαια.