Saturday, July 17, 2010

Λουρος..


Το κάθε τι που θα βιώσεις στα παιδικάτα σου, το κάθε τι που θα σου πούνε μεγαλώνοντας σε στιγματίζει για μια ζωή, διαμορφώνει αυτό που είσαι σήμερα. Κάποτε μου είχε πει ο Παππούς μου όταν σκότωσε μια λιβεδούλα (λούρο) πως είναι πολύ επικίνδυνο ζώο για τον άνθρωπο, πως "άμα σου πιτήσει μες τα μάθκια" τυφλώνεσαι. Μεγαλώνοντας σκότωσα άπειρους λούρους και είδα να σκοτώνονται απο συνκεπραίους άλλοι τόσοι, στην όψη και μόνο αυτού του ανατριχιαστικού ζώου τρόμαζα και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ στο ίδιο δωμάτιο με μια λιβεδούλα.

Και ξαφνικά στο εξωτερικό που ζω ως εξόριστος εμφανίζεται ένας λούρος (dragonfly) στο δωμάτιο που συμβιώνει το ΑΛΦΑ αρσενικό με το ξενικό ασπρουλιάρι θηλυκό του.  Αρπάζω την παντούφλα και με αστραπιαίες κινήσεις σκοτώνω τον δράκο, τον λούρο, και καπαρτίζω από υπερηφάνεια..

Τίποτα δεν θα μπορούσε να με προετοιμάσει για την αντίδραση του ασπρουλιάρικου τέρατος.  "Why the f#^$k did you do that you bloody poo? you are a @$%@#$ douchebag don't $#^@$#% touch me.."

ως γνήσιος εξυπνάκιας (βίλλος) κυπραίος δεν έχασα χρόνο να στοιχηματίσω για την επικινδυνότητα της δρακόμυγας στον άνθρωπο, εξάλλου το λέει και το όνομα.. Δρακό-μυγα.!

Τελικά μετά από μια σύντομη αναζήτηση στο Google αποδείχθηκε πως ο λούρος ένα από τα μακροβιότερα και πιο επιτυχημένα ζώα του πλανήτη που υπάρχει από τον καιρό των δεινοσαύρων, όχι μονό δεν επιτίθεται ποτέ σε ανθρώπους αλλά είναι και από τα πλέον ωφέλημα ζώα για τον άνθρωπο αφού τρέφονται αποκλειστικά με κουνούπια σκνίπες και μύγες. Ζώα δηλαδή επιβλαβή για τον άνθρωπο..

Και αν ακόμη συναντούμε τις δρακόμυγες κοντά σε βάλτους και λίμνες αυτό δεν σημαίνει πως είναι ακάθαρτες ή μολυσμένες, απλά τρέφονται από τα κουνούπια και τις μύγες που αναπτύσσονται εκεί πέρα. Καθαρίζουν δηλαδή τους βάλτους.

Ετσι λοιπόν συνκυπραίοι μου, οι λούροι, οι λιβεδούλες, οι δρακόμυγες.. δεν αποτελούν απειλή της πατρίδος μας εν τέλει.. keep that in mind..

13 comments:

osr said...

αφού είπαμε... ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικά καθορισμένος

αλλά με την λογική του μπορεί να ξεμάθει αυτό που έμαθε ως δόγμα

πολλά καλό μάθημα συνκυπραίε μου!!

stalamatia said...

Εχει όμορφα χρώματα!Εχουμε φτάσει στο σημείο ,ότι κινείτε μέσα στο ίδιο δωμάτιο μ'εμάς να το εξολοθρεύουμε.

Anonymous said...

στο Λιοπέτρι εχει και μια κατάρα
¨Που να σου πιτίσει ο λούρος¨

Anonymous said...

Μου πίτισε Λούρος μια φορά όταν είμουν μικρός και καμία σχέση δεν είχε με την αθώα Δρακό-μυγα που περιγράφης .Ψάξε το καλύτερα ο λούρος πιτά σκουλουκούδκια blow-fly It lays living maggots, unlike most blow-fly species which lay eggs.

Aceras Anthropophorum said...

Επιβεβαιώννω αυτό που λέει ο ανώνυμος πιο πάνω. Πρέπει να είσαι βοσκός για να ξέρεις τι σημαίνει. Εμένα μου επίτησε στο μάτι τζιαι ήταν μια απαίσια εμπειρία. Πρέπει να μεγαλώσουν τα σκουλούτζια για να σε πονέσουν για να τα δεί κάποιος να σου τα φκάλει. Επείσεις στες έγιες που δεν μιλάνεν να πουν ότι πονούν, μεγαλώννουν τζιαι γίνουνται μεγάλα μέχρι να αντιληφτεί ο βοσκός ότι επρίστην το μάτι του χτηνού να του το καθαρίσει.

Πιστεύω ότι ο "βίλλος" κυπραίος εσσύχχισεν τα σόβρακα με τες φανέλλες τζιαι εσκότωννεν λιβελούλες αντί για λούρους. Εγώ παρόλον που έζησα τες επιπτώσεις των σκουλουτζιών του λούρου, δεν ξέρω για τι σκατόν έντομον πρόκειται.

kyriakos said...

@ασερα

.. εσυγχύστηκα τωρά..
πρέπει να το ψάξουμε το θέμα..

@osr..


για να δούμε τελικά ποια είναι η αλήθεια, την μια στιγμή νομίζεις πως ξέρεις κάτι την άλλην μαθαίνεις πως είσαι λάθος, και τέλος μαθαίνεις πως ήσουν σωστός all along.. ούτε στα έργα δεν έχει έτσι ανατροπές, (δες την ταινία Prestige)


@anonymous ευελπιστώ πως μόλις μου κέρδισες ένα στοίχημα..

@stalamatia

δεν νομίζω να είναι ο Κυπριακός Λούρος αυτός..

osr said...

στην προκειμένη περίπτωση την αλήθεια με βάση την λογική μπορείς να την μάθεις ως εξής:

κάνεις περαιτέρω έρευνα στο ιντερνετ για να διαπιστώσεις αν αυτό το έντομο που σκότωσες είναι τούτο το ακίνδυνο που σου είπε η ασπρουλιάρα ή αν είναι τούτον το επικινδυνο που σου είπε ο ασεράς τζαι ο άλλος ο παρέας

υπάρχει τζαι άλλος τρόπος

την άλλη φορά να κάτσεις να σου πιτισει ώστε να διαπιστώσεις
;)

η λογική είναι το μόνο που έχουμε

κατά τα άλλα η αλήθεια είναι σχετική όσον αφορά τον κόσμο των ιδεών

δεν ειναι σχετική όμως αμα σου πιτίσει σκουλουκουθκια τζαι εσύ επιμένεις ότι όλα είναι ένα μάτριξ και there is no spoon

ή στην προκειμένη there are no skouloukoythkia την στιγμή που εshεις έναν μάτι νααααα που την μόλυνση

αυτάαα

Aceras Anthropophorum said...

information για την συμπεριφορά του: Πετά τζιαι πυτά σου τα αυκά του μες το μάτι χωρίς να κάτσει ή να πλησιάζει. Κάτι σαν βομβαρδιστικό με πυρινική σκόνη στην Γιουγκοσλαβία.

Τα αυκά ξηπουλιάζουν σε δύο τρεις μέρες. Εμέναν εφκάλα μου έξι αυκούθκια που επονούσαν σαν να έμπηκεν άμμος μες το μάτι. Πιτά σε αθρώπους, έγιες, κουέλλες. Δεν ξέρω αν προτιμά τες έγιες ή αν απλά οι βοσκοί βρίσκουν παραπάνω πας τα χτηνά παρά πάνω τους απλά επειδεί έχει παραπάνω μμάθκια κουέλλων παρά βοσκών στο πεδίον του λούρου.

Που την συμπεριφορά μπορεί να έβρεις ίσως τα έντομα που κάμνουν έτσι, μετά θωρείς την γεωγραφική distribution τζιαι κάμνεις υπόθεση. Ξέρω τζιαι κάποιον passionate που έβαλε σκοπό της ζωής του να καταγράψει τζιαι να φωτογραφίσει όλα τα κολεόπτερα της Κύπρου που παρόλον που θα είναι μάλλον της μούγιας ράτσα ο λούρος παρά των κολεοπτέρων ίσως να το ξέρει για να επιβεβαιώσει.

kyriakos said...

Μα είσαι σίγουρος ρε ασέρα; έψαξα και δεν βρήκα τίποτε, το έντομο που "πιτά" σκουλουκούθκια είναι η πιτόμουγια. Μπας και οι βοσκοί μπερδεύουν τα δύο έντομα; Ησουν αυτόπτης μάρτυρας σε επίθεση λούρου;

@
οσρ

αυτός που σκότωσα ήταν γρκίζος αλλά μεγάλος..

kyriakos said...

http://www.libellen.org/epallage/

Defiance said...

Το πιο κοντινό που ήβρα σε τζείνο που περιγράφετε (ψέκασμα αυγών στα μάτια) εν τούτο
http://ambergriscaye.com/pages/town/botfly2.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Dermatobia_hominis
Εν μοιάζει πάντως με λιβελούλα...

Παραμυθία και Ασυμβίβαστη said...

ok! εγώ έχει 16-17 χρόνια που ζώ τζιαι βουρώ τις λιβεδούλες κάθε καλοκαίρι που πίσω γιατί τρελλαίνομαι για τα χρώματα τους τζιαι 8έλω να τες βάλλω σε βαζακι να τις θωρώ! πιάννω 4-5 κάθε καλοκαίρι τζιαι σχεδόν πάντα οι 2 γεννούν μου τζιόλας τζιαι προσέχω τζιαι τα μωρά τους. Ποττέ εν ήξερα ότι κάμνουν κακό. Ούτε μου έτυχε κάτι...Ενδιαφέρον πάντως!

Anonymous said...

Εκτιμώ πολύ κάθε ένα από τα ενημερωτικά διαβάσετε εδώ. Σίγουρα θα εξαπλωθεί η φράση για την περιοχή σας με τους ανθρώπους. Cheers.