Sunday, July 11, 2010

10 χρόνια! Να μας ζήσει..


Πριν η Χημεία γίνει επιστήμη, υπήρχε η αλχημεία. Το ιερό δισκοπότηρο της αλχημείας ήταν η μετατροπή του μόλυβδου σε χρυσό. Ο Μόλυβδος αποτελείται από 82 άτομα και ο χρυσός από 79. Ορίζονται ως διαφορετικά στοιχεία από τον αριθμό των πρωτονίων που κατέχουν. Η μετατροπή απαιτεί την αλλαγή του ατομικού αριθμού του μολύβδου και συγκεκριμένα την μείωση κατά 3 του αριθμού των πρωτονίων. Ο αριθμός των πρωτονίων δεν μπορεί να μεταβληθεί από οποιοδήποτε χημικό μέσο. Ωστόσο, η φυσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστεθούν ή να αφαιρεθούν τα πρωτόνια και ως εκ τούτου να επιτευχθεί η αλλαγή ενός στοιχείου σε ένα άλλο. Επειδή ο μόλυβδος είναι σταθερό στοιχείο, για να εξαναγκασθεί να απελευθερώσει τρία πρωτόνια απαιτείται μια τεράστια εισροή ενέργειας, τόση ώστε το κόστος της μετουσίωσης ξεπερνά κατά πολύ την αξία του χρυσού που προκύπτει..

Η Μεταστοιχείωση του μολύβδου σε χρυσό δεν είναι μόνο θεωρητικά δυνατή - έχει επιτευχθεί για πρώτη φορά από τον Glenn Seaborg το 1980. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας επιστήμονας κατάφερε να μετουσιώσει μια μικρή ποσότητα βισμούθιου σε χρυσό. Υπάρχει επίσης και ο ισχυρισμός πως το 1972 στη Σοβιετική Ένωση φυσικοί σε εγκαταστάσεις πυρηνικής έρευνας κοντά στη λίμνη της Βαϊκάλης στη Σιβηρία ανακάλυψαν τυχαία μια αντίδραση για τη μετατροπή μολύβδου σε χρυσό. Επιταχυντές σωματιδίων σήμερα συστηματικά μετατρέπουν διάφορα στοιχεία. Ένα φορτισμένο μαγνητικά σωματίδιο επιταχύνεται με ηλεκτρικά ή και μαγνητικά πεδία. Τα φορτισμένα σωματίδια κινούνται μέσα από μια σειρά σωλήνων τόσο γρήγορα εξαναγκάζοντας τα να απολέσουν στοιχεία του πυρήνα τους και να μεταλλαχθούν. Σε έναν κυκλικό επιταχυντή, τα μαγνητικά πεδία επιταχύνουν σωματίδια που κινούνται σε κυκλικές τροχιές και συγκρούονται μεταξύ τους με παρόμοια αποτελέσματα. Πυρηνικοί αντιδραστήρες, επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία στοιχείων, παρόλο που οι συνθήκες εκεί είναι λιγότερο ελεγχόμενες. Ακόμη όμως και στη φύση στοιχεία μεταλλάσσονται όταν βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον. Το νερό μπορεί να διαχωρισθεί σε Υδρογόνο και οξυγόνο με μια πολύ απλή διαδικασία. Στα αστέρια παράγονται συνεχώς νέα στοιχεία και η διαδικασία αυτή ονομάζεται πυρηνοσύνθεση. Παρόλο που οι πιο πάνω διαδικασίες δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμες για τη δημιουργία χρυσού, οπαδοί "θεωριών συνωμοσίας" ισχυρίζονται πως η πρώτη διαδικασία είναι εφικτή και πως κράτη όπως η Αμερική και η Ρωσία έχουν την δυνατότητα να παράξουν Χρυσό σε μικρές ελεγχόμενες ποσότητες αφού έχουν άπειρη πρόσβαση σε ενέργεια. Ομως δεδομένου του ότι ο χρυσός είναι στην ουσία ένα "άχρηστο" μέταλλο και η μοναδική πρακτική του χρησιμότητα είναι η νομισματική του αξία λόγω της σπανιότητας του δεν υπάρχει πρακτικός λόγος που να υπηρετεί το οικοδόμημα η βιομηχανοποίηση της αλχημείας αφού το εξής παράδοξο θα προκύψει ευθύς αμέσως μετά από μια τέτοια πράξη: το προϊόν θα είναι παντελώς άχρηστο! Αρκετοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως πολλές τέτοιες τεχνολογίες που θα μπορούσαν θεωρητικά να "ανατρέψουν" τον τρόπο που είναι σήμερα δομημένη η κοινωνία (πχ: ηλεκτρικό αυτοκίνητο κτλ) μένουν ανεκμετάλλευτες επειδή δεν υπάρχει χρηματικό συμφέρον στην εκμετάλλευση τους. Αν ισχύει κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως έχουμε εισέλθει εκ νέου σε ένα νέο ιδιότυπο μεσαίωνα και αυτή τη φορά όχι η εκκλησία αλλά ένα νέο Establisment προσπαθεί να διατηρήσει το δικό του στάτους κβο.

Δεν είναι μόνο ο χρυσός όμως ο ακρογωνιαίος λίθος του σημερινού οικοδομήματος, είναι και κάποια άλλα πράγματα, .. Τελευταίως όλο και πληθαίνουν κάτι βιντεάκια και ρεπορτάζ, κυριώς στα αμερικάνικα ΜΜΕ, τα οποία αναμασιούνται και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο με θεματολογία πέριξ του Ιραν..

Το πόσο άσχημα φέρονται στις γυναίκες οι μουλάδες, η "ιερή" εκτέλεση με λιθοβολισμό μιας γυναίκας -που ακυρώθηκε μετά από τη διεθνή κατακραυγή (επέμβαση) της δύσης, Ο νέος κατάλογος κουρέματος για τους άνδρες του Ιραν που απαγορεύει την κοτσίδα.. Κτλ κτλ.
Γιατί από όλα τα άθλια και τριτοκοσμικά καθεστώτα που υπάρχουν στον πλανήτη που κάνουν χείριστα και χειρότερα στους πολίτες τους εστιάζουμε στο Ιραν;
Στην Αφρική για παράδειγμα κάνουν ακόμη κλειτουριδεκτομή σε εκατομμύρια γυναίκες, και εκτελούν δεκάδες καθημερινά, όπως και σε άλλα "κράτη" με παρόμοια καθεστώτα..
Γιατί ειδικά το Ιραν; Εξάλλου ακόμη και δυτικοί θεσμοί όπως οι Τράπεζες και ο Στρατός, μέχρι και η Βίβλος προστάζει το Κούρεμα των ανδρών και το ντύσιμο των "υπαλλήλων" τους..
Τι λέτε; μόλις ξεμπερδέψουμε με τον Πόλεμο στο Ιρακ και το Αφγανιστάν πάμε για ένα ντου στο Ιραν; Αν δεν καταρρεύσει δηλαδή το σαθρό οικοδόμημα μέχρι τότε. 10 χρόνια έκατσαν οι Σοβιετικοί στο Αφγανιστάν μετά κατέρρευσαν (27 Δεκεμβρίου 1979 – 15 Φεβρουαρίου 1989) Δέκα χρόνια πλησιάζει σιγά σιγά η Δύση (2001- μέχρι πόσο ακόμη;)
Οσο γερασμένη και καχεκτική και αν είναι μια κατσαρίδα ποτέ δεν θα σταματήσει από μόνη της να τσαλαβουτά στους βόθρους. Ετσι και το υπάρχων οικοδόμημα όσο ταρακουνημένο και ετοιμόρροπο και να είναι δεν θα διστάσει να κάνει αυτό που έμαθε να κάνει όλα αυτά τα χρόνια, και μην βγάζεις, εσύ που διαβάζεις και ξύνεσαι το κεφάλι σου έξω διότι και εσύ συμμέτοχος στη διατήρηση της πρέζας του πετρελαίου είσαι. Χωρίς παρεξήγηση φίλε.

No comments: