Friday, April 9, 2010

code D


To δεύτερo μεγαλύτερo κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Το Ευρωπαικό Προοδευτικό Σοσιαλιαλδημοκρατικό κόμμα or smthng (γνωστό και σε κάποιους κύκλους στη Κύπρο ως το Κομμα του Γιαννάκη) θέτει ξεκάθαρα θέμα απευθείας εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Κατεχομένων (νορθ σαιπρους) στο ευρωκοινοβούλιο. O Martin Schulz, ο πρόεδρος του κόμματος του Γιαννάκη, εισηγείται την έγκριση ουσιαστικά της πρότασης που είχε τεθεί στο τραπέζι απο το 2004 ως τιμωρία προς στους ΕΚ για την απόρριψη του σχεδίου Ανναν και εκκρεμεί έκτοτε.  Με το σκεπτικό πως αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση της τουρκοκυπριακής οικονομίας και θα θέσει ενδεχομένως πίεση στο Νότο (εμάς) για να συμφωνήσουμε (όπως λένε) σε λύση του προβλήματος. 

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Stefan Fule (Στέφανος Φούλης) έστειλε την πρόταση αυτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά όπως φαίνεται παρέλειψε να το αναφέρει  στον Υπουργό εξωτερικών της Κύπρου (Μ.Κ) όταν συναντήθηκε μαζί του (Η μήπως να λέμε απο τώρα Νότιας Κύπρου?) Ο Fule απο την άλλη υποστηρίζει πως ότι η διαδικασία είχε ξεκινήσει τον περασμένο Δεκέμβριο από τον προκάτοχό του και με βάση τους νέους κανόνες που ισχύουν στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας υποχρεούται να το προωθήσει. (Μάνα μου ρε)

Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι, εφόσον τα Κατεχόμενα είναι τμήμα της Δημοκρατίας, όπως ορίζεται στο Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης, δεν θα πρέπει να επιτραπεί το εμπόριο ως αν να είναι ξεχωριστή οντότητα. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλλον έχει διαφορετική άποψη και πιστεύει ότι αφού η ΕΕ απέτυχε να τηρήσει την υπόσχεσή της για τερματισμό της απομόνωσης των ΤΚ είναι σωστό να επανεξετάσει το ζήτημα. Οι τελευταίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες φαίνεται πως είχουν ως στόχο να ασκηθούν πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά για λύση, ενώ ταυτόχρονα και να δώσουν στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μια ώθηση στην επανεκλογηκή του εκστρατεία. (λες και έχει τσανς) ..αλλά αφου το λέει ο νταβούτογλου.. τι να πει κανείς; {>>πανέξυπνος ο νταβούτης τελικά ε; Εξαργυρώνει πολιτικές νίκες για τα κατεχόμενα με το πρόσχημα βοήθειας στον Ταλατ φορτώνοντας στην Ευρώπη (αν αρνηθεί να του κάνει τα χατίρια) την ευθύνη του Ερογλου! 

-Δεν μας βοηθήσατε αρκετά.. και έχασε ο Ταλάτ..  .
και η Ευρώπη για να μην κατηγορηθεί (προφανώς) ενδίδει ?
 ..όπως αποδείχθηκε η Τουρκία (με τις διαρροές για τον Τούρκο πρέσβη της) προωθεί τον Ερογλου και όχι τον Ταλατ. Τάχατες η Τουρκία απόσυρε τον πρέσβη μετά που μαθεύτηκε αυτό και τάχατες δεν ήξερε τι έκανε ο πρέσβης.. ...α ρε Νταβούτη ήβρες τζαι κάμνεις.. Η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε win-win situation 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κύπρος δεν έχει πλέον δικαίωμα αρνησικυρίας στο θέμα. (singned πιλέ by makaritis)

Οπως φαίνεται η ΕΕ θεωρεί πως ο Χριστόφιας δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για λύση (ναι ολαν) και έγινε έρμαιο των ''σκληροπυρηνικών'' φοβούμενος το πολιτικό κόστος. Η Ευρώπη προφανώς περιμένει την κίνηση αυτοκτονικού ΜΑΤ-χαρακίρι του Χριστόφια, (βλέπε απόσυρση προτάσεων) για να προχωρήσει σε ''Ευρωπαική λύση'' του προβλήματος.. 


Τι να είναι τελικά η ''Μικρασιατική καταστροφή'' για τα δεδομένα της Κύπρου; Για κάποιους είναι η διχοτόμηση για άλλους δυστυχώς είναι όπως φαίνεται η Λύση..
...Εξαρτάται τι λύση ε;
Η λύση δυστυχώς αγαπητοί μου φίλοι είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Είναι η Λύση που βολεύει τα Δυτικά συμφέροντα και μας προτείνεται απο το 1974.
Με την αναγνωρισμένη όμως πλέον επιτροπή αποζημιώσεων (Δεν ξεχνώ) και το πέρασμα του αδίστακτου χρόνου θεωρώ σίγουρο πως οδηγούμαστε σιγά σιγά σε αναγνώριση των κατεχομένων εντός όμως της ΕΕ. Μήπως θα έπρεπε η Κυπριακή δημοκρατία να αρχίσει να επεξεργάζεται απο τώρα τα σενάρια διχοτόμησης αφού μυαλά δεν πρόκειται να αλλάξουμε;..

Απολαύστε τον Νταβούτη να παραμυθιάζει τους Ευρωπαίους.. (στο 31 λεπτό μιλάει και για την Κύπρο)

5 comments:

Λεμέσια said...

Το απευθείας εμπόριο σημαίνει ίσως και οικονομικοπολιτική απεξάρτηση από την Τουρκία. Εφόσον η Λευκωσία δεν τολμά να κάνει ούτε βήμα και περιμένει απαθής τις εξελίξεις, τουλάχιστον η ΕΕ ταράζει λίγο τα νερά. Κυριάκο, αν το δεις λίγο αλλοιώς, η αναβάθμιση του ψευδοκράτους τουλάχιστον απομακρύνει το ενδεχόμενο της προσάρτησης του με την Τουρκία...Άρα ο δρόμος της επανένωσης δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος. Όσο περνά ο χρόνος όμως, οι όροι συνθηκολόγησης χειροτερεύουν. Και για τη μη αξιοποίηση πολύτιμου χρόνου και οροσήμων, φέρει δυστυχώς μεγάλες ευθύνες ο Χριστόφιας. Τώρα άνοιξε μέτωπο και με τον Αναστασιάδη, ενώ γνωρίζει, ότι χωρίς το ΔΗΣΥ, δεν πρόκειται να υπάρξει πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της λύσης. Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί πλήρης ακυβερνησία, λογικό είναι να αναλαμβάνουν τα ηνία οι ξένοι. Ο Μάρτιν Σουλτς δε θεωρείται πάντως εχθρός της Κύπρου, αυτό ελπίζω να τους ταρακουνήσει λίγο και να αναλάβουν επιτέλους πρωτοβουλίες. Είτε με Ταλάτ, είτε με Έρογλου, είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε, επιμένοντας στο στόχο της επανένωσης.

kyriakos said...

Η μη ευημερία των κατεχομένων λεμεσιά μου λόγο της απομόνωσης είναι ένας (αληθοφανές ναι μεν) μύθος.. Που συντηρούν οι ΤΚ πολιτικοί για να δικαιολογήσουν την ανικανότητα τους
η υπερδύναμη της περιοχής είναι η τουρκία
οι γείτονες μας είναι η Συρία το Ιράν η Αίγυπτος η Παλαιστίνη το Ισραήλ, η κύπρος είναι εκ φύσεως σε απομόνωση.
Επιπλέον νομίζεις πως οι Ευρωπαίοι αδημονούν να αγοράσουν ΤΚ προιόντα; Νομίζεις είναι τόσο απλό;
καταρχάς και τώρα μπορούν να πουλήσουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας..

Μαλακίες στο τετράγωνο, όλη η σημασία και ο πραγματικός λόγος που προωθείται απο τον Νταβούτογλού , είναι η αναγνώριση στο τέλος του δρόμου και το κλείσιμο του κυπριακού με αυτό τον τρόπο.

Τα κατεχόμενα θα ευημαρήσουν όταν θα ευημερούν όλοι οι Τούρκοι..

Λεμέσια said...

Συμφωνώ, ότι "οι Ευρωπαίοι δεν αδημονούν να αγοράσουν ΤΚ προιόντα". Από τη στιγμή όμως, που δεν μπορούμε να ενώσουμε άμεσα το βόρειο κομμάτι με την υπόλοιπη Κύπρο, ας αναλάβει τουλάχιστον, η ΕΕ σταδιακά τον έλεγχο. Εξάλλου, πρόκειται για ευρωπαϊκό έδαφος.

Κανείς μας δε γνωρίζει τι θα γίνει στο απώτερο μέλλον.
Μη μου λες για διχοτόμηση.
Θέλω να πιστεύω, ότι δεν τελείωσαν όλα ακόμη...
:(((

the Idiot Mouflon said...

ΤΖΟΚΕΡ παίζουν;

kyriakos said...

και εγώ θέλω να το πιστέψω Λεμεσιά μου αλλά με τυχών ολοκλήρωση αυτής της εξέλιξης η λογική πρυτανεύει πως τελειώσαν όλα..

Δεν απο εκεί και πέρα οι εξελίξεις μάλλον θα είναι αλυσιδωτές. Οταν ανοίγει τα λιμάνια της η ΕΕ τότε πια χώρα δεν θα έχει άλλοθι να πράξει το ίδιο μετά απο μια επίσκεψη του χαρισματικού Νταβούτη; Μετέπειτα τι άλλος λόγος υπάρχει για τους ΤΚ να δεχθούν ομοσπονδιακή λύση; Το ευρώ; θα περιμένουν ένταξη της Τουρκίας και θα το πιάσουν απο εκεί. (Αν δεν καταφέρουν να το πιάσουν και αυτό στο πλαίσιο της ''βοήθειας'')

Αλλά μην φοβάσαι δεν θα είναι όλα τραγικά. Στην ουσία θα επανενωθεί η Κύπρος θα υπάρχει ελεύθερη διακίνηση κτλ. Απλά θα συνορεύει με την Τουρκία. Δεν θα ελέγχουμε τα σύνορα μας όπως θα γινόταν με μια ομοσπονδιακή λύση, με αποτέλεσμα εν τέλει την πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου...


@mouflon

μόνο Χριστούγεννα και Πάσχα που ''τυγχάνει'' πάντα να έχει τζακ ποτ :)