Friday, April 16, 2010

Προς μη φταίξαντες ποτέ

ΚΑΘΕ φορά που δεχόμαστε ένα χαστούκι απο τον διεθνή παράγοντα συγκρούονται (ως συνήθως) οι δύο σχολές σκέψεις που καταδυναστεύουν το κυπριακό τα τελευταία 50+ χρόνια. Απο την μια μεριά έχουμε τους.. ''ρεαλιστές'' και απο την άλλη τους.. ''αγωνιστές'' να μας λιθοβολούν με ''επιχειρήματα'' έχοντας ως σκοπό κανείς θα έλεγε περισσότερο την αυτάρεσκη επιβεβαίωση παρά το καλό αυτού του τόπου. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως και τα δύο προσωνυμία πάρθηκαν υιοθετώντας την πεμπτουσία των αυτοανακυκλώσιμων επιχειρημάτων τους. Εν συνεχεία κατα γενική ομολογία τα πράγματα εκτροχιάστηκαν και τα προσωνύμια μετατράπηκαν σε.. σκληρούς χαρακτηρισμούς ενίοτε και βρισιές.

 

Απότοκο όλης αυτής της γελοίας κατάστασης, που εκτείνεται ίσως μέχρι τα βάθη των αιώνων του Ελληνισμού, είναι να μην μπορεί να πρυτανεύσει ποτέ η κοινή λογική και ως εκτούτου να είναι αδύνατο να βρεθεί μια μέση λύση για οτιδήποτε. Τα πάντα είναι εξορισμού μαυρο-άσπρο και τίποτα απο αυτά που λέει η μία πλευρά δεν μπορεί ποτέ να περιέχουν ψεγάδια αλήθειας για την άλλη. Η μία πλευρά θέλει στην ουσία να ''δολοφονήσει'' την άλλη και να δικαιωθεί πάση θυσία. Το ''καλό'' αυτού του τόπου κατάντησε εν τέλει πολύ ψηλά γράμματα...Επι της ουσίας ας σηκώσουμε τα μανίκια λοιπόν και ας, βυθιστούμε για λίγο στα σκατά της καθημερινότητας αυτών των ανθρώπων για να δούμε με τι ασχολούνται τελευταίως.. όχι πως αλλάζει επι της ουσίας η επιχειρηματολογία τους αν είναι φρέσκο το θέμα η όχι, απλά είναι που είναι αβάσταχτα μάταιη αυτή μας η πράξη ας μην είναι και εκτός τόπου και χρόνου.. 


Το νέο μας χαστούκι λοιπόν ακούει στο όνομα ''απευθείας εμπόριο κατεχομένων'' και είναι ίσως περισσότερο χαριστική βολή παρά χαστούκι. Οι μεν ''ρεαλιστές'' κατηγορούν τους ''αγωνιστές'' πως το απευθείας εμπόριο είναι συνέπεια της στάσης μας το 2004 όπου αθετήσαμε τα συμφωνηθέντα και ''ξεγελάσαμε'' την ευρωπαϊκή ένωση. Μας δόθηκε λένε πίστωση χρόνου με την εκλογή Χριστόφια αλλά μόλις συνειδητοποίησαν πως εξακολουθούμε να μην αποδεχόμαστε τα 

συμφωνηθέντα (βλέπε σχέδιο Ανναν) επανήλθαν δριμύτεροι για να μας τιμωρήσουν. Οι δε ''αγωνιστές'' κατηγορούν τους ''ρεαλιστές'' για αυτομαστίγωμα και ισχυρίζονται πως όλα είναι αποτέλεσμα της οργανωμένης τουρκικής προπαγάνδας - διπλωματίας και όχι επειδή δεν επισπεύδουμε την λύση.


Είναι ξεκάθαρο για ένα θεατή αυτού του γελοίου παράλογου επαρχιώτικου θιάσου πως και τα δύο επιχειρήματα είναι σωστά. Η μία αλήθεια δεν αναιρεί την άλλη, απλά έχουμε να κάνουμε με δύο πικρές αλήθειες. Φυσικά και πληρώνουμε τις μαλακίες του 2004 διότι τότε για πρώτη φορά Ευρωπαικές χώρες μίλησαν για άρση απομόνωσης αν δεν βρεθεί λύση. και Φυσικά η Τουρκική διπλωματία θριαμβεύει για τους λόγους που εξηγήσαμε ΕΔΩ.


Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί όμως η Τουρκική Διπλωματία και μετά απο 35 χρόνια πείθει τελικά σήμερα τους ξένους έκαναν την εμφάνιση τους μετά το 2004 και σχετίζονται φυσικά με την στάση μας στο δημοψήφισμα. Σίγουρα ο Νταβούτογλου είναι ένας αρκετά χαρισματικός υπουργός εξωτερικών αλλά ας μην είμαστε αφελείς, δεν είναι δα και ο dr manhattan ο Δρ. Νταβουτογλου εξάλλου ούτε καν καλά αγγλικά δεν μπορεί να μιλήσει. Είναι απλά τόσο δυνατό το επιχείρημα που του παραχωρήσαμε απλόχερα το 2004 που ακόμη και με τα πακιστανοαγγλικά του μπορεί να πείσει του πάντες. 

 Το κυπριακό πέρασε μέσα απο μια πορεία πολλών σχεδίων: Απο το Ατσεσον και την Εισβολή, στο Αμερικανοκαναδικό και απο αυτό στις ιδέες Γκάλι και απο εκεί στο Σχέδιο Χάνεϊ όπου εν τέλει καταλήξαμε στο Σχέδιο Ανναν. Το παράδοξο είναι πως και  οι δύο πλευρές ισχυρίζονται πως όλα αυτά τα χρόνια δεν περνούσε η δική της πολιτική στο Κυπριακό αλλά η πολιτική του ''αντιπάλου'' γιαυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε...

Με εξαίρεση το Ατσεσον το οποίο προνοούσε διχοτόμηση το Αμερικανοκαναδικό ήταν ίσως το καλύτερο ''ομοσπονδιακό'' σχέδιο απο όλα και προτάθηκε το 78 όταν δεν υπήρχε ούτε ΤΔΒΚ, ούτε έποικοι, ούτε είχε Σαπίσει η Αμμόχωστος ούτε είχαν πεθάνει οι μισοί πρόσφυγες.. ούτε είχαν κτιστεί και πουληθεί φυσικά σε ξένους περιουσίες ΕΚ. Απο αυτό το σχέδιο και εντεύθεν το ένα είναι χειρότερο απο το άλλο και απο ότι φαίνεται de-facto θα καταλήξουμε κυκλικά σε διχοτόμηση τύπου Ατσενσον. Αλλά η σημερινή κατάσταση όπως οδεύει είναι πολύ περισσότερο άδικη και εκατομμύρια φορες πιο ετεροβαρής. Οι ΤΚ θα πάρουν στην ουσία αυτό που θα τους έδινε το Ανναν. και εμεις θα πάρουμε αυτό που παίρνουμε συνήθως. Η απόφαση του Εδαδ, ίσως απλά καταστρατήγησε το δικαίωμα λόγου και υπογραφής μας  στην όποια λύση. 


Κάποτε κάποιος είπε πως δουλειά του Δημοσιογράφου είναι να γράφει εξυπνάδες για θέματα που δεν ξέρει τόσο καλά..

Και αν ο λόγος αποτυχίας μας στο Εδαδ λοιπόν κ. Σερτη είναι η Τουρκική διπλωματία και όχι οι δικοί μας χειρισμοί απότοκο των ελλιπών μας μεγαλόπνοων νομικών σχεδιασμών τότε είμαστε ίσως διπλά υπεύθυνοι διότι στην δεύτερη περίπτωση μιλάμε για απλή νομική άγνοια ενώ στη πρώτη μιλάμε για ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΦΈΛΕΙΑ.  Αν δεν υπολόγισες τις δυνατότητες της Τουρκικής διπλωματίας δεν είσαι αθώος κύριε, ΠΑΛΙ ΦΤΑΙΣ.
2 comments:

Aceras Anthropophorum said...

φταίει τζιαι αυτός που τον εδημιούργησεν τζιαι τον εκαθοδήγησεν.

kyriakos said...

ποιον; ποιος; που; πότε;