Saturday, March 6, 2010

To τέλος του μακροχρόνιου;

Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει. 'Ομως εγώ
Δεν παραδέχτηκα την ήττα. 'Εβλεπα τώρα
Πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω
Πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες.
Μιλάτε, δείχνετε πληγές αλλόφρονες στους δρόμους
Τον πανικό που στραγγαλίζει την καρδιά σας σα σημαία
Καρφώσατε σ' εξώστες, με σπουδή φορτώσατε το εμπόρευμα
Η πρόγνωσις σας ασφαλής: Θα πέσει η πόλις.
Εκεί, προσεχτικά, σε μιά γωνιά, μαζεύω με τάξη,
Φράζω με σύνεση το τελευταίο μου φυλάκιο
Κρεμώ κομμένα χέρια στους τοίχους, στολίζω
Με τα κομμένα κρανία τα παράθυρα, πλέκω
Με κομμένα μαλλιά το δίχτυ μου και περιμένω.
'Ορθιος και μόνος σαν και πρώτα περιμένω.

Μανώλης Αναγνωστάκης


..Και να που φτάσαμε εδώ χωρίς αποσκευές να καταφεύγουμε στη ζεστασιά των ποιητών μας. Ποιήματα που γράφτηκαν κάποτε για έναν ουτοπικό (κομμουνιστικό) αγώνα ταιριάζουν σήμερα γάντι στον δικό μας αγώνα. Αναμφίβολα μια μαύρη μέρα για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Το τραγικό είναι φυσικά πως αυτό που φαντάζει σήμερα σαν κεραυνός εν αιθρία, για κάποιους λίγους ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη. Για κάποιους ήταν απλά θέμα χρόνου να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Πολλές φορές ακούσαμε προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο να στραφούν σαν μπούμερανγκ εναντίων μας αυτές οι δικαστικές αποφάσεις αν το παρακάνουμε και τότε να βρεθούμε εγκλωβισμένοι προ τραγικών τετελεσμένων. Δυστυχώς όμως αγνοήσαμε τα πάντα και τα τελευταία 4-5 χρόνια ξέσπασε μια πρωτοφανείς δικαστική φρενίτιδα. Πολλοί ήταν πεπεισμένοι πως μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό - να ανατρέψουμε εδαφικά τετελεσμένα - και να κερδίσουμε τα πάντα πίσω μέσω του δικαστικού αγώνα. - ''Θα λυγίσουμε την Τουρκία με τις δικαστικές αποφάσεις''

-Ελα όμως που αν το δίκαιο θες καλέ μου.. με το δίκαιο του πολέμου θα το βρεις.. απου πεινά παίρνει σπαθί!
..λέει ο ποιητής

Σπαθί δεν πήραμε ποτέ. Βολεμένοι καλοπερασάκιδες δικηγόροι 30 χρόνια μετά θυμήθηκαν να διεκδικήσουν το δίκαιο των προσφύγων - με το αζημίωτο βέβαια - στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Τόση ήταν η αλαζονεία μας που δεν ανεχόμασταν ούτε να ακούσουμε την αντίθετη άποψη - χαρακτηρίζοντας την ως ..ενδοτική ...μειοδοτική. Τα τελευταία 3-4 χρόνια η προοπτική εξεύρεσης πολιτικής λύσης μέσω συμβιβασμού γελοιοποιήθηκε και σχεδόν εγκαταλείφθηκε πλήρως.

''δεν δεχόμαστε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα μας''

..δήλωναν κορδωτοί αγνοώντας πως μια τόσο άκαμπτη διαπραγματευτική στάση για να γίνει αποδεχτή απο το ΕΔΑΔ θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα μια άλλη νέα αδικία:
-Την τυφλή μετακίνηση ανθρώπων- είτε αυτοί είναι ΤΚ είτε Εγγλεζοκύπριοι είτε ακόμη τελικά και έποικοι! Πως μπορεί το ΕΔΑΔ να ψηφίσει μια μαζική και μάλιστα μη ελεγχόμενη τιμωριτική ποινή εκτοπισμού ανθρώπων; Ακόμη και στο Ανναν που προέβλεπε επιστροφή περίπου 120 χιλιάδων προσφύγων- προνοούσε αυτή την επιστροφή μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας που θα διασφάλιζε πως οι σημερινοί κάτοικοι θα είχαν μια εναλλακτική κατοικία πρώτα. Προέβλεπε το ΑΝΝΑΝ μετακίνηση ακόμη και εποίκων, ναι μεν, αλλά κατόπιν πρώτα αποζημίωσης αυτών με 10,000 ευρώ έκαστος.
Κλείσαμε τα μάτια σε όλα τα σημεία των καιρών νομιζόμενοι πως μόνο εμείς έχουμε ανθρώπινα δικαιώματα και το ΕΔΑΔ είναι εκεί μονάχα για να φροντίζει την αφεντιά μας.. και να λοιπόν που καταφέραμε με τα ίδια μας τα όπλα να αυτοπυροβοληθούμε.

Οχι δεν περιχαρίζει ο υποφαινόμενος μαζί με τους φίλους του.. η δική μας θλίψη είναι απείρως μεγαλύτερη από αυτή εκείνων των γελοίων διότι η δική μας πάστα ανθρώπων δεν έχει μάθει να ψάχνει φταίξιμο συνέχεια στους ''κακούς ξένους'' ..έχει μάθει να αναγνωρίζει και τα δικά της λάθη - το μέγεθος και την σημασία αυτών.Που ήταν άραγε ο βρετανικός δάκτυλος στην υπόθεση ΟΡΑΜΣ; Κύριε Πιν;

Ο δικός μας πόνος είναι απείρως μεγαλύτερος λοιπόν διότι μας πνίγει και το δίκαιο. Χάριν της δικής τους μεγαλομανίας αλαζονείας και ημιμάθειας βρεθήκαμε μπροστά σε αυτή την τραγική πραγματικότητα.

Είναι όμως αυτό το τέλος του δρόμου;

Ασφαλώς και όχι. Δεν πρέπει να τα βάλουμε κάτω, υπάρχει ακόμη ελπίδα, υπάρχουν όπλα και μηχανισμοί να παλέψουμε..

Για ΛΥΣΗ όμως και όχι για εκδίκηση.
Για επανένωση και όχι εκκαθάριση.
Για συνεργασία και όχι ανταγωνισμό και επικράτηση
και κατ' επέκταση..
Για απελευθέρωση απο όλους τους στρατούς και όλες τις αλυσίδες.


Πρέπει όλοι μαζί να αφήσουμε πίσω μας αυτή τη θλιβερή παρένθεση των τελευταίων ετών και να επικεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην εξεύρεση άμεσης λύσης πριν μας βρει η ίδια η λύση μόνη της σε βάθος χρόνου.


Διότι τι σημαίνει αυτή η απόφαση σε βάθος χρόνου;

Υπάρχουν δύο σενάρια ας ξεκινήσουμε απο το χειρότερο πιθανό σενάριο.

10-15 χρόνια απο τώρα όλοι οι Πρόσφυγες θα έχουν καταφύγει στην λεγόμενη επιτροπή και θα έχουν πάρει αποζημιώσεις του ενός ευρώ χάνοντας την ιδιότητα του πρόσφυγα - Δεν θα υπάρχουν πλέον πρόσφυγες αλλά αποζημιωμένοι πολίτες. Οι αποζημιώσεις θα είναι εξευτελιστικές για τους αδύναμους ΕΚ και όχι μόνο αυτό. Θα στρέψουν και τους δυνατούς* ΕΚ ενάντια στην ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία αφού η λεγόμενη επιτροπή - χωρίς Έλληνα ή Κύπριο ή Εγγλέζο δικαστή μέσα - χωρίς ίχνος αμεροληψίας θα κόβει και θα ράβει - και θα δίνει ΤΚ οικόπεδα τα οποία έχουν κτιστεί πάνω έργα απο την δική μας πλευρά σε αυτούς για να πληρώσουμε εμείς τον τελικό λογαριασμό. ΠΧ: Δρόμοι Αεροδρόμια Νοσοκομεία Σχολεία.. σπίτια προσφύγων. Η Δημοκρατία (εμείς) θα κληθούμε στην ουσία να αποζημιώσουμε τους δικούς μας Πρόσφυγες!.

*Αυτοί που έχουν την δυνατότητα να κινηθούν νομικά και να πάρουν πραγματικές αποζημιώσεις.

Σε 10 15 χρόνια λοιπόν το Κυπριακό θα έχει λυθεί δια της πλήρης εδαφικής διχοτόμησης - δια της αποζημίωσης και ανταλλαγής εδαφών. Χειρότερα ίσως και απο το ΑΝΝΑΝ.
θα απομένει μονάχα η σύναψη συμφωνίας συνεργασίας των δύο κοινοτήτων κάτω απο ένα ''σωστό νομικό πλαίσιο'' Οι κατοχικές αρχές θα έχουν μοιράσει όλες τις περιουσίες μας σε έποικους και θα είμαστε πιθανότατα μειοψηφία στην ίδια μας την πατρίδα. Μαλακίες στο τετράγωνο δηλαδή, τι λύση είναι αυτή; καλύτερα διχοτόμηση και αποχώρηση απο την ΕΕ.


Το αισιόδοξο σενάριο είναι το εξής:

Η κυπριακή δημοκρατία αναλαμβάνει προσωπικά κάθε περίπτωση πρόσφυγα που θα καταφεύγει στην επιτροπή κινώντας αυτόματα τις διαδικασίες διπλής έφεσης και προσφυγής στο ΕΔΑΔ για να διασφαλίσουμε τουλάχιστο πως οι αποζημιώσεις δεν θα είναι εξευτελιστικές.
Αυτό πιθανό να οδηγήσει την Τουρκία και τους ΤΚ σε δεύτερες σκέψεις αφού θα ήταν οικονομικά δυσβάσταχτη η αποζημίωση όλων των προσφύγων- μιλάμε για δισεκατομμύρια ευρώ.
Επομένως θα προτιμήσει μια λύση πολιτικού συμβιβασμού.
Αν καταφέρουμε να ενσωματώσουμε την απόφαση αυτή του ΕΔΑΔ σε μια άμεση διαδικασία λύσης τότε τα οφέλη μας ίσως να είναι πολλαπλάσια και να εξασφαλίσουμε μια λύση πολύ καλύτερη και από το ΑΝΝΑΝ.
Αν ας πούμε σε ένα χρόνο απο τώρα συμφωνήσουμε σε μια λύση με την επιτροπή αποζημιώσεων στη μέση τότε έχουμε το εξής θετικό ενδεχόμενο:

Σε αντίθεση με το ΑΝΝΑΝ όπου η εδαφική αναπροσαρμογή γινόταν ουσιαστικά με έξοδα των ΕΚ σήμερα θα πρέπει να γίνει με έξοδα της Τουρκίας. Αυτό σήμερα εν μέσω οικονομικής κρίσης ίσως λειτουργήσει καταλυτικά και να οδηγήσει την Τουρκία σε επιστροφή περισσότερων εδαφών. (Αν ας πούμε μια περιουσία δεν έχει χτιστεί γιατί να μπει στον κόπο να πληρώσει αποζημίωση και να μην την επιστρέψει στον πρόσφυγα;)

Αν ακόμα καταφέρουμε να επιτύχουμε και καταχώρηση αυτής της λογικής ως πρόνοια που θα δεσμεύει και τις δύο πλευρές ακόμη καλύτερα.

Ολα αυτά όμως προϋποθέτουν την πλήρη ταύτιση μας στον αγώνα για λύση, δεν χωράνε πια διχόνοιες και πατριωτισμοί της δεκάρας, πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα από το κύμα που έρχεται πίσω μας. Είναι η σειρά μας ίσως σήμερα να βγούμε στους δρόμους και να γιαουρτώσουμε αυτούς που μας κοροϊδεύουν, τους δικούς μας Ντεχταζ. Είναι η σειρά μας να κατευθυνθούμε στα οδοφράγματα και να ρίξουμε το νοητικό τείχος με τα χέρια μας.

Ειδάλλως ας απολέσουμε κάθε ελπίδα.

7 comments:

Λεμέσια said...

"Ολα αυτά όμως προϋποθέτουν την πλήρη ταύτιση μας στον αγώνα για λύση, δεν χωράνε πια διχόνοιες και πατριωτισμοί της δεκάρας, πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα από το κύμα που έρχεται πίσω μας. Είναι η σειρά μας ίσως σήμερα να βγούμε στους δρόμους και να γιαουρτώσουμε αυτούς που μας κοροϊδεύουν, τους δικούς μας Ντεχταζ. Είναι η σειρά μας να κατευθυνθούμε στα οδοφράγματα και να ρίξουμε το νοητικό τείχος με τα χέρια μας.

Ειδάλλως ας απολέσουμε κάθε ελπίδα."

Κυριάκο,
αυτοί που ανησυχούν, έχουν σωπάσει από απόγνωση. Ακούγονται πάλι μόνο οι λαοπλάνοι, οι οποίοι συνεχίζουν να προπαγανδίζουν ανερυθρίαστα.

Αν ξαναβρούν οι ειλικρινείς δυνάμεις της λύσης τη φωνή τους, ίσως τότε αποδεικτεί, ότι είναι περισσότεροι, απ' ότι φαίνονται. Όμως, πρέπει να ακολουθήσει ΔΡΑΣΗ, με διαδηλώσεις στα οδοφράγματα, στη βουλή, στο προεδρικό! Παντού!

kyriakos said...

Που καταντήσαμε Λεμεσιά μου ε; ..και εγώ δυσκολεύτηκα να μπω στη διαδικασία να γράψω έστω κάτι για το θέμα.. τι να πει κανείς; ..Ακόμη μια αυτοκτονική εθνική τραγωδία από τα χέρια των θερμοκέφαλων βαζανίων..
Ισως αυτή τη φορά να αλλάξει κάτι.. ποιος ξέρει;

Aceras Anthropophorum said...

Οι άλλοι μαραζώνουν διότι χάννουν ώρες που χρεώννουν κοφτήριον.

kyriakos said...

Μα δεν θα τις χάσουν ασέρα μου, θα πηγαίνουν τώρα στην επιτροπή μετά TKδικαστήριο μετά ECHR και θα παίρνουν περισσότερα!!

η διαδικασία θα πέρνει τουλάχιστο 5-6 χρόνια!

η χαρά του δικηγόρου!!

..άμπα τζαι γελαστήτε να το λύστετε τωρά τζαι να πάει το ριμάδιν ...αα

πάω να γοράσω ένα πτυχίο νομικής που το England τζαι έρκουμε!

Anonymous said...

"Για ΛΥΣΗ όμως και όχι για εκδίκηση."

Ξέρεις τι σοκ έπαθα το 2003 - 4 όταν κατάλαβα πόσοι ήθελαν εκδίκηση, και πόσοι λίγοι λύση;

kyriakos said...

ε τότε φίλε δεν έχουμε σωτηρία.. κάμε τα μαθηματικά πόσα θα χρειαστεί να μαζέψει η Τουρκία για να δελεάσει όλους τους ΕΚ να δεχθούν αποζημιώσεις.. βάλε και μια τιμή pricetag πάνω πόσα αξίζουμε και τελειώσαμε..

Συγχαρητήρια στους δικηγόρους μας.. Ξεπούλησαν την Κύπρο στη Τουρκία (όχι μεταφορικά αυτή τη φορά .. κανονικά και με τον νόμο) και μάλιστα σε τιμή ευκαιρίας..

the Idiot Mouflon said...

Τον μακροχρόνιο ουκ ελάττω παραδίδουν.