Monday, March 8, 2010

και τώρα τι γίνεται;

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) διαπίστωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των Κυπριακών δικαστηρίων σε όλη την Ευρώπη ενάγοντας τους καταπατητές ζητώντας τους να κατεδαφίσουν και να αποζημιώσουν για την απώλεια χρήσης. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), στην απόφασή του σχετικά με τα ακίνητα των κατεχομένων έκρινε πως αν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί αποζημίωση θα πρέπει να καταφύγει πρώτα στην Επιτροπή (IPC), εξαντλώντας πρώτα όλα τα εγχώρια μέσα προτού καταφύγει στο ΕΔΑΔ. Δεν έμεινε όμως ως εκεί το ΕΔΑΔ.. συνέχισε και έκρινε πως ο σημερινός χρήστης έχει τον πρώτο λόγο (;) επομένως τι; Ποια απόφαση ισχύει; Αυτοακυρώνονται οι δύο αποφάσεις;
Ποια είναι η σωστή απόφαση; Χωρίς αμφιβολία, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπερισχύει του ΔΕΚ. Μήπως αυτό σημαίνει ότι η απόφαση Orams είναι λάθος και μπορεί να κριθεί ανεφάρμοστη; Πώς μπορεί η ετυμηγορία Orams να διατηρηθεί όταν, σύμφωνα με την τρέχουσα θέση της ΕΕ για την επίλυση του προβλήματος της ιδιοκτησίας οι Κύπριοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την Επιτροπή;

Ή μήπως απλά θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρώπη ενάγοντας ένα ένα ξεχωριστά τον κάθε καταπατητή αξιώνοντας εκτέλεση της απόφαση ΟΡΑΜΣ;

Το σίγουρο είναι πως η απόφαση του ΕΔΑΔ είναι πιο ''εκτελέσιμη'' απο την απόφαση ΟΡΑΜΣ..
επομένως στην πραγματικότητα αν περιμένουμε την ένταξη της Τουρκίας το 2100 δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ σίγουροι πως θα εφαρμοστεί στην πράξη η απόφαση ΟΡΑΜΣ, μην με παρεξηγήσετε πατριώτες.. απλά δεν μπορώ να φανταστώ τούρκικη μπουλντόζα να κατεδαφίζει σπίτι στα κατεχόμενα.. η αναμονή σε βάθος χρόνου για ένταξη της Τουρκίας φαντάζει το λιγότερο ... φρούδα ελπίδα. Επιπλέον ποια η εγγύηση πως οι πρόσφυγες θα αντέξουν μέχρι τότε και δεν θα ξεπουλήσουν όσο όσο;

Ρεαλιστικά ομιλώντας.. είτε διχοτόμηση σε 5-10 χρόνια με εξαγορά των κατεχομένων (50δίς) είτε λύση τώρα κάτω από αντίξοες συνθήκες.. Αναμφίβολα ένα δίλημμα για τον Κ. Χριστόφια, αλλά οι μεγάλοι ηγέτες υποτίθεται στα δύσκολα φαίνονται..

6 comments:

Anonymous said...

εσυνχισες τα.

Το ΔΕΚ δεν εξετασε την ουσια της υποθεσης, ουτε αν η αποφαση ειναι ορθη η λανθασμενη. Αυτο που εκρινε ειναι αν εχει ισχυη η αποφαση των κυπριακων δικαστηριων.

Το ΕΔΑΔ ηρτεν τζαι εκαμεν τζαι το αλλον, εξετασε τζαι την ουσια της υποθεσης και εβγαλε αποφαση για το πως πρεπει να χειριστουν θεματα περιουσιας. Εθεσε το πλασιο μεσα στο οποιο θα ρυθμιζονται τετοια θεματα οχι μονο για την περιπτωση των ε/κ και των τ/κ (η αποφαση ισχυει για ολους) αλλα και σε ολοκληρη την εε και τις χωρες οι οποιες συμμετεχουν στο ΕΔΑΔ. Eν γελοιον να νομιζουμεν οτι το δικαστηριον εφκαλε τουτην την αποφαση γιατι ειχεν πολλες προσφυγες απο την κυπρο και για πολιτικους λογους. Εφκαλην την αποφαση διοτι ετσι πιστεφκει εν το σωστο και το δικαιον. Η αποφαση αυτη επηρεαζει ολες τις διεκδικησεις για παρομια θεματα και ξεκαθαριζει οτι τα πλασματα εν πανω που τα χαρκια τζαι τα χωραφκια.

Το εδαδ με τουτην την αποφαση του λαλει και στα κυπριακα δικαστηρια μεσα σε ποια πλαισια πρεπει να κινουντε οι αποφασεις τους οσον αφορα θεματα περιουσιας.

το θεμα με την αναγνωριση των εσσωτερικων ενδικων μεσων (IPC) εν παλιον. το εδαδ τα ειχε αποδεχθει και στο παρελθον παντοτε ομως σαν ενδικα μεσα της τουρκιας οπως και τωρα.

Aν ειχαμεν ενα δραμην νουν ηταν να υοθετησουμε την αποφαση και ο κηδεμονας θα επρεπεν να λειτουργησει με παρομοιο τροπο. Για σκοπους συντονισμου θα επρεπεν να ερτει σε επαφην με την επιτροπην. Εκτες εγραψα στου νικολα οτι για να μην τεθει θεμαν αναγνωρησης θα μπορουσε να γινει η επαφη μεσω ΗΕ. Σημερα εμετανωσα. Δεν πρεπει να γινει μεσω των ΗΕ. Απο την στιγμη που η επιτροπη αποζημειωσεων ειναι ενδικο μεσω της τουρκιας η επαφη πρεπει να γινει χωρις τα ΗΕ. Εν η τουρκια που θα "αναγκαστη" να συνεργαστει με την επιτροπη της ΚΔ αναγνωριζοντας την.

αν ειχα τ/κ περιουσιαν στην κατοχην μου παντως ηταν να απευθυνο αιτημα για να την αποκτησω στην βαση της αποφασης του εδαδ.

Αλλα εγω θελω λυσην τζαι ειμαι τζαι που αλλον ανεκδοτον:)

kyriakos said...

οκ τότε στην ουσία το εδάδ είπε στους ξένους και τους όραμς και τους ΤΚ: the after party is on baby!!

Anonymous said...

Οχι ακριβως. Εφκαλαν μιαν αποφασην που ισχυει για ολους. Υπαρχουν και τ/κ περιουσιες. Επισης εκαθορισεν πλαισια. Δεν ειπεν πιαστε τα ουλλα. Εβαλεν καποια κριτηρια, εμιλησεν για περιουσιες μεσα στις οποιες ζουν ανθρωποι κλπ. Επισης τα κριτηρια καθορισμου αποζημιωσεων πρεπει να ειναι τα ιδια και απο τις δυο πλευρες και τα ιδια για ολες τις περιπτωσεις. Επισης ειπεν οτι αν η αποφαση εν σου αρεσει παεις παρακατω. Το εδαδ ενα αποφασισει στο τελος. θωρεις εν αφηνουν τιποτε ξαπολιτον. Οι εξυπναδες εν παρπατουν ποιον κυριακο. Εδω ειναι ευρωπη. Aπολαυσε την διαδρομην τζαι αηστους να φωναζουν. Eν οπως το λουναπαρκ ουλλα τζαι τουτον γιατι ειμαστεν ενταγμενη στην ΕΕ κυπρος ουλλη που την μιαν ακραν ως την αλλην.

Ατε με το καλον να μας βαλουν υπο επιτηρηση τζαι την οικονομιαν περκει καμουμεν χαιριν τζαι παμεν παρακατω :)

Οπως ειπεν τζαι ενας συνετερος μου στο γραφειον σημερα "Γινετε να μας στειλουν εναν κυβερνητην που τες βρυξελες να πνασουμεν που τουτους ουλλους?"

kyriakos said...

Πλάκα πλάκα έδωσες μου ιδέα τωρα για το πως λύνεται το κυπριακό 2 παλιές..

σε επόμενο post..


όμως.. σοβαρά τωρα.. απο την στιγμή που μιλάει για όσους μένουν σε σπίτια.. εε.. οι ΟΡΑΜΣ τι είναι πίθηκοι; ...αν άυριο αγοράσουν άλλοι οραμς

αν μεθάυριο αγοράσουν άλλοι;

και σε 3 χρόνια άλλοι;

τι θα ισχύει; η απόφαση του ΔΕΚ ή του ΕΔΑΔ?

the after party is on πιλέ my friend..

Anonymous said...

Εχει κριτηρια κυριακο, βαρκε να κατσω να τα γραψω. Τα πραγαματα δεν ειναι ακριβως ετσι αλλα οσον περνα ο χρονος και δεν καμνουμεν τιποτε θα γινετε ακριβως ετσι οπως λαλεις. After party θα εχει σε θκυο τρια χρονια, με τον νουν που κουλιαντηριζουμεν.

Το κυπριακο ελυθηκεν που τες βρυξελες. Απολαυσε την καθε στιγμη της εφαρμογης της λυσης. Το ποιο ωραιον κομματιν ειναι οταν η λυση ξεγυμνωνει τους πολιτικους μας τζαι δειχνει ποσον ψευτες ειναι. Ξεκινουν να φωναζουν και να μουρμουρουν τζαι να επικαλουντεε διαφορα ασ φωναζουν οσον θελουν η κκελε τους εν μες την βουρκαν. Δες την αποφαση του ΕΔΑΔ η οποια εν χαρα θεου γεματη νουσιμαδαν τζαι δικαιοσυνη τζαι θετει τερμα στην κατσταση που επικρατουσε με τις περιουσιες και στις δυο πλευρες. Καποιους δεν αρεσεν (μαλιστα ο γεννικος εισαγγελεας εθικτηκεν γιατι το εδαδ εξετασεν την ουσια την υποθεσης τζαι εκαθορισεν τα κριτηρια εφκηκεν και ελαλεν διαφορες αρλουμπες) εννε τιποτε εννα τους περασει. Να δουμεν τι μλκς πεζουν μες το κηδεμονα τ/κ περιουσιων με τις τ/κ περιουσιες τζαι επαθαν αμοκ τουτοι ουλλοι διοτι η αποφαση ισχυει και για τις τ/κ περιουσιες που κρατουν ε/κ τζαι η χρηστες την δικαιουνται.

Επροσεξες οτι εμουλωσαν ουλλοι τζαι δεν το λαλουν του κοσμου?

kyriakos said...

δεν πειράζει τουλάχιστο βρέθηκε ο Τάσσος.