Friday, March 26, 2010

Anti Counterfeiting Trade Agreement


Φανταστείτε πως έχετε αγοράσει ένα μήλο από ένα μηλέμπορα. το έχετε στην κατοχή σας - είναι δικό σας. Αρα θεωρητικά μπορείτε να το κάνετε ότι θέλετε, μπορείτε να το φάτε, μπορείτε να το πετάξετε, μπορείτε να το κόψετε στη μέση και να το μοιραστείτε με κάποιον άλλον. Πόσο παράλογο θα ήταν αν σας έλεγαν πως μπορείτε να το φάτε μπορείτε να το πετάξετε αλλά ΟΧΙ δεν μπορείτε να το μοιραστείτε με κανέναν διότι ο άλλος δεν πλήρωσε για το μήλο; ... ωραία φίλε θα απαντήσετε θα του το πουλήσω με ένα φιλί ... ΟΧΙ ούτε αυτό μπορείτε να το κάνετε, αυτό είναι ακόμη χειρότερο διότι βγάζεις κέρδος ένα φιλί απο κάτι που δεν έχεις παράξει εσύ ο ίδιος. Οποιος θέλει να φάει μήλο θα πρέπει να πληρώσει ΕΜΕΝΑ.. τον μηλέμπορα.

-Anti Counterfeiting Trade Agreement-

το ποιο πάνω φρούτο (..όχι το μήλο..) σε συντομία ονομάζετε ΑCTA είναι το τελευταίο νομοσχέδιο που προωθεί το αμερικανικό κογκρέσο ..όχι μόνο στην Αμερική αλλά και σε τρίτες χώρες: Ευρώπη Ιαπωνία Καναδά Κίνα Ινδία κτλ κτλ..

Συνήθως όταν είναι να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο οι άνθρωποι-ο Λαός είθισται να πληροφορείται περι τίνος πρόκειται.

Ψηφίζουμε τον νόμο τάδε για τον τάδε λόγο κτλ κτλ..

Στη προκείμενη περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο, Το τελευταίο νομοσχέδιο της ACTA (το οποίο δεν έχει ακόμη ψηφιστεί) προωθείται κάτω από άκρα μυστικότητα. Είναι το .. απόρρητο νομοσχέδιο! ..Ομως για κακή τους τύχη διέρρευσε στο διαδίκτυο:

Τι λέει το νέο νομοσχέδιο;

μεταξύ άλλων..

Οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν αν θέλουν να ερευνήσουν τους σκληρούς σου δίσκους - τον ηλεκτρονικό σου υπολογιστή σε κάθε αεροδρόμιο ή οποιοδήποτε άλλο Boarding control.
Αν στη συσκευή σας βρεθούν αρχεία τα οποία εμπίπτουν στην πνευματική ιδιοκτησία κάποιου θα πρέπει να >αποδείξετε< πως αγοράσατε αυτό το αρχείο. Θα πρέπει να αποδείξετε δηλαδή την αθωότητά σας.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όμως (ως έχει) -ευτυχώς- εγείρει αντιδράσεις μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση καθότι κρίνεται απο κάποιους αντισυνταγματικό και μη σύμφωνο με το Ευρωπαϊκό διεθνές δίκαιο, έτσι βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπο ''διαπραγμάτευση'' /// πάντα κάτω απο μια "άκρα μυστικότητα.."


Ας επιστρέψουμε όμως πάλι στα μήλα, Κάποιοι θα ισχυριστούν πως τα μήλα δεν είναι το ίδιο με τα αρχεία που εμπίπτουν σε πνευματική ιδιοκτησία και η σύγκρισης μου είναι ατυχής

Ασφαλώς και δεν είναι σωστό κάποιος να βγάζει κέρδος απο τους κόπους κάποιων άλλων.

Αλλά για σταθείτε μια στιγμή.. αυτό δεν γίνεται συνέχεια γύρω μας; ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ; Ενας ζωγράφος για παράδειγμα κάνει έκθεση σε μια Gallery και δίνει το 70% του κέρδους του στον ιδιοκτήτη της Gallery ή αν δεν πουλήσει καθόλου έργα - πληρώνει 1000-2000 ευρώ μόνο και μόνο για το ενοίκιο του χώρου. Ενας συγγραφέας που γράφει ένα βιβλίο;- το ίδιο!- πρέπει να πληρώσει για να διανεμηθεί. Ενας τραγουδιστής που πουλάει ένα δίσκο δεν παίρνει 100% των κερδών εκτός και αν έχει την δική του δισκογραφική εταιρία και την δική του εταιρία διανομής, αν δεν την έχει τότε τα κέρδη του θα κυμανθούν αναλόγως του συμβολαίου του. Αν είναι ας πούμε ο MJ θα πάρει (λέμε τώρα) 50% Αν είναι οποιοσδήποτε άλλος καλλιτέχνης.. μακάρι να πάρει 5%. Με λίγα λόγια καθημερινά γύρω μας κάποιοι βγάζουν κέρδος απο τους κόπους κάποιων άλλων. Είναι ηθικό; ασφαλώς και ΟΧΙ. Γιατί όμως είναι λιγότερο ηθικό για κάποιον μαύρο να πουλάει Cd στο Μοναστηράκι;;
ΕΞΑΛΛΟΥ ο.. ''μαύρος πειρατής'' Για να τυπώσει ένα CD πλήρωσε τον Καλλιτέχνη και τους παραγωγούς - πλήρωσε επιπλέον και τις εταιρίες που παράγουν τα άδεια cd πλήρωσε και τις εταιρίες που παράγουν υπολογιστές για να κάψει το CD του, Μετά χαλάει και μελάνι για να τυπώσει εξώφυλλο και εν τέλει βγαίνει στους δρόμους και περπατάει χιλιόμετρα για να πουλάει αυτό το Cd 4-5 ευρώ σε μια τιμή δηλαδή πολύ πιο χαμηλή απο αυτή που τα πουλάνε οι εταιρίες παραγωγής - και προσέξτε - Στην περίπτωση του Μαύρου του στοίχισε περισσότερο να παράξει το CD μαιμού απο ότι στις δισκογραφικές, Το Cd - DVD - BLUE - RAY -WINDOWS που πουλάνε οι δισκογραφικές ως πραγματική αξία στοιχίζει λιγότερο να παραχθεί απο ότι στην περίπτωση του Μαυρου διότι αυτοί αγοράζουν ΜΑΖΙΚΑ τα άδεια CD ή ακόμη τα παράγουν και οι ίδιοι. Επομένως το Cd - DVD - BLUE RAY -WINDOWS που αγοράζεις 12- 25- 70 -200 ευρώ δεν στοιχίζει στην πραγματικότητα περισσότερο απο 0.69 cent για να παραχθεί.
Επιπλέον αυτοί που διανέμουν ''νόμιμα'' δεν είναι δυνατον να φτάσουν το κοινό που φτάνει η ''πειρατεία'' - ένας μαύρος δηλαδή που περπατάει μέσα στη ζέστη και αλωνίζει τις καφετέριες μοιραία θα φτάσει σε περισσότερους ανθρώπους απο ένα ακίνητο δισκοπωλείο. Και το ψηφιακό αρχείο στο ίντερνετ μοιραία θα φτάσει σε περισσότερα μέρη απο ότι το ''πραγματικό προϊόν'' θα ήταν αδύνατον δηλαδή για ένα Αφρικανό ή κύπριο αν δεν μοιράζονταν ένας Αμερικανός να ακούσει τον τελευταίο δίσκο των Gnarls Barkley ή να δει το Hurt Locker πριν πάρει Οσκαρ ή οτιδήποτε άλλο που δεν παίρνει wider release - και το αντίστροφο ένας Αμερικάνος δεν πρόκειται να δει μια Κυπριακή Ταινία αν δεν την μοιραστεί μαζί του ένας Κυπραίος διότι πολύ απλά οι Δισκογραφικές και οι εταιρίες διανομής -Φασιστικά- επιλέγουν να διανέμουν ότι θέλουν. Μήπως λοιπόν το παρόν σύστημα διανομής κοινωνικού πλούτου Τέχνης και Κουλτούρας είναι παρωχημένο και διεφθαρμένο; Εξάλλου οι Αρχαίοι Έλληνες δεν έκοβαν εισιτήριο στα θεατρά τους Ούτε οι Φιλόσοφοι διεκδικούσαν ''πνευματικά δικαιώματα'' Αντί λοιπόν οι ιδιοκτήτες των δισκογραφικών και των δισκοπολίων να πάρουν τους ''μαύρους πειρατές'' στη δουλεψή τους και να τους προμηθεύσουν με ''νόμιμο'' υλικό και τους έδιναν και ένα μισθό με προμήθεια για κάθε Cd -DVD που θα πουλάνε και εί δυνατον να έριχναν τις τιμές τους σε καλύτερα επίπεδα για να φτάσουν μεγαλύτερο πλήθος, επέλεξαν να κηρύξουν τους μικροπρομηθευτές παράνομους - να τους πολεμήσουν- και να απαιτούν φασιστικά απο τον καταναλωτή να σηκωθεί απο τον καναπέ του στη καφετέρια και να πάει μέχρι το κωλομαγαζί τους να μπει μέσα και να αγοράσει απο αυτούς που έχουν μονοπώλιο και πουλούν ΟΛΑ τα Cd -DVD κτλ ανεξαρτήτως ποιότητας και περιεχομένου στην ίδια τιμή.

12 ευρώ για CD

25 για DVD

70-80 για BlueRay

200-300 για λογισμικά

Στο internet όμως δεν συμβαίνει αυτο το πράγμα, οι άνθρωποι που μοιράζονται αρχεία εδώ δεν βγάζουν κέρδος απο αυτή τους την πράξη. Τα αρχεία διανέμονται
-Δωρεάν-

επομένως δεν εμπίπτει στην κατηγορία του ''Μαύρου πειρατή''


Εδώ μιλάμε για ΔΩΡΕΑΝ διανομή- Πως μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον που μοιράζεται κάτι το οποίο αγόρασε με κάποιους άλλους ΔΩΡΕΑΝ?

Εκεί ακριβώς κολλούσε το ζήτημα και εκεί υπήρχε το παραθυράκι στο διαδίκτυο

Κάποιοι καλλιτέχνες - ακόμη και πρωτοκλασάτοι ΠΧ Radiohead επιλέγουν να διανέμουν δωρεάν την μουσική τους στο Διαδίκτυο και αφήνουν στον χρήστη την επιλογή αν θέλει να πληρώσει για το προϊόν που αγόρασε.


Η έννοια "Δωρεάν" εξάλλου δεν είναι καινούρια στην αγορά..

όλοι έχουμε δει στο σουπερμάρκετ 2+1 δωρεάν προϊόντα - δωρεάν δείγμα σαμπουάν - δωρεάν κουλούρι στο φούρνο.. Η αγορά ενσωμάτωσε την έννοια του δωρεάν στο marketing για να αυξήσει τα κέρδη της. Το Ραδιόφωνο για παράδειγμα σου έδινε την ευκαιρία να ακούσεις - να δοκιμάσεις δηλαδή το προϊόν και αν σου κάνει να το αγοράσεις,


Το Ραδιόφωνο όμως δεν προωθεί όλους τους Καλλιτέχνες και όλους τους Δίσκους, σε αντίθεση με το internet προωθεί μονάχα -φασιστικά- συγκεκριμένους.

Η δική μου άποψη είναι πως:

Το Ίντερνετ ελευθέρωσε τους ανθρώπους απο τους πάσης φύσεως φασίστες του Κόσμου
έδωσε την ευκαιρία σε ανθρώπους χωρίς εισόδημά να αποκτήσουν ψυχαγωγία γνώση και πολλά άλλα πράγματα δωρεάν ή σε καλύτερη τιμή - έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους άλλους να γίνουν εκατομμυριούχοι δημιουργώντας δωρεάν υπηρεσίες όπως το u-tube - google - facebook wikipedia - LinuX- και άλλα πολλά δωρεάν προϊόντα.

Η κοινωνία του Ίντερνετ δείχνει τον δρόμο στο μέλλον αποκαλύπτοντας την θετική πλευρά της παγκοσμιοποίησης χωρίς ΝΟΜΟΥΣ χωρίς ΑΡΧΕΣ χωρίς ΑΦΕΝΤΕΣ χωρίς ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ χωρίς ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ χωρίς ΠΑΤΡΙΔΕΣ χωρίς τίποτε μονάχα με απόλυτη ελευθερία! Άνθρωποι πλέον οικειοθελώς άρχισαν ξανά να δημιουργούν και να παράγουν πράγματα που τα μοιράζονται απλόχερα με τον κόσμο ΔΩΡΕΆΝ απλά για προσωπική ευχαρίστηση. Κοινότητες αυτοοργανώνονται για το κοινό καλό, ενίοτε και όπου χρειάζεται χρησιμοποιούν και το χρήμα - διότι όταν λέμε ελευθερία ... εννοούμε ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Το Ιντερνετ δημιούργησε την FreeEconomy.
Κάτι που για το οποίο ίσως μίλησε και ο Κάρολος Μαρξ 200 χρόνια πριν στο Κομουνιστικό μανιφέστο σε διάφορα μέρη του βιβλίου αλλά κυρίως στο κεφάλαιο 1- 3 ..
Για την δυναμική δηλαδή της Γνώσης και το πως αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετατραπεί σε τεχνολογία που θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να ξεφύγει απο τα δεινά της.

Πόσο διαφορετικά είναι τελικά τα μήλα απο τα ψηφιακά αρχεία;
Φανταστείτε αύριο - να φτάσει η χρονική στιγμή - που να υπάρχει η τεχνολογία να παραχθούν άφθονα μήλα για όλους και να ρθεί ο μηλοπωλητής με σκοπό να την καταστρέψει διότι δεν θα μπορεί πλέον να βγάζει κέρδος..

5 comments:

Bananistanos said...

Αν ο μηλοπωλητής δεν βγάζει κέρδος, γιατί να παράγει μήλα;

kyriakos said...

άσχετο τούτο.. λέμε τώρα αν βρεθεί ποτέ ένας τρόπος να παράγονται άφθονα μήλα για όλους.

είναι σωστό να ρθεί ο μηλοπώλης να απαγορεύσει την παραγωγή τους για να πουλάει;


δεν μιλώ για κομουνιστικές πελλάρες δαμέ φίλε μιλώ για τις απαγορεύσεις διακίνησης αρχείων (κοινωνικού πλούτου δηλαδή) στο ίντερνετ.. υποχρεώνοντας καταναγκαστική αγορά.

the Idiot Mouflon said...

Μην φυτέψεις μηλιές στην αστική σου κατοικία. Παραβιάζεις τους κανόνες της αστικής μας πολεοδομίας και διαταράσεις το ντόπιο, αστικό περιβάλλον.

Μην κόψεις άγρια μήλα κάπου σε ένα βουνό. Βλάπτεις το περιβάλλον, δεν θες να συμπεριφερθείς οικολογικά;

Μην ψαρέψεις μήλα με το καλάμι σου. Μόνο από την μηλοψαραγορά να παίρνεις.

Ελεύθερη αγορά... μα εντελώς ελεύθερη σου λέω.

kyriakos said...

χε... όντως απο τώρα γίνεται αυτό..
:)

osr said...

οπππ κυριάκο
καλά το πας συνέχισε ;)