Monday, February 15, 2010

Ευρωπαική Ενωση ευχή ή κατάρα;


Το 2009 ήταν σίγουρα μια χρονιά απομυθοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η είσοδος Ρουμανίας και Βουλγαρίας μετά απο πιέσεις της Αμερικής για να αποσυνδέσουν αυτές τις χώρες από την Ρωσική ομπρέλα δημιούργησε νέα Δεδομένα στην ευρωζώνη και ειδικά στη Κύπρο. Η Γερμανία και η Αγγλία επέβαλαν ειδικούς κανόνες και όρους επαόριστον στη διακίνηση και εγκατάσταση Ρουμάνων και Βούλγαρων ουσιαστικά αποτρέποντας την είσοδο σε αμόρφωτους και φτωχούς εργάτες.

Bulgarian and Romanian nationals

Most Bulgarian and Romanian nationals cannot start working in the UK without our permission. This page explains how they can apply for that permission.

Επιπλέον μέτρα έχουν παρθεί απο αυτές τις χώρες όχι όμως τόσο αυστηρά για Τσέχους, Εσθονούς ,Ούγγρος, Λετονούς, Λιθουανούς, Πολονούς, Σλοβάκους, και Σλοβένους.

Worker Registration Scheme

This page describes the Worker registration scheme for Czech, Estonian, Hungarian, Latvian, Lithuanian, Polish, Slovakian and Slovenian nationals, and explains how to register with us under the scheme when taking work in the UK.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για την Κύπρο αφού Εργατικά χέρια είναι πάντα χρήσιμα στην ανάπτυξη της οικονομίας, χωρίς όμως καμία δυνατότητα επιβολής στοιχειωδών μεταναστευτικών περιορισμών και σε περιόδους οικονομικής Κρίσης σίγουρα αυτό δεν είναι και ότι καλύτερο για μια οικονομία.

Δυνητικά φυσικά οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι θα κάνουν καλό στη Κύπρο όχι μόνο απο πλευράς οικονομικής και γονιδιακής αισθητικής αλλά και πολιτικής. Το Ρουμανο-Βουλγαρικό προηγούμενο μπορεί να χρησιμεύσει ως επιχείρημα στην επιβολή μελλοντικών περιορισμών διακίνησης σε Τούρκους Πολίτες σε περίπτωση ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη.

Ομως επι του παρόντος η Ευρώπη ..η καλύτερα η Γερμανία με τις χώρες του Μπενελουξ σφυρίζουν αδιάφορα στα μεταναστευτικά προβλήματα των υπολοίπων χωρών ''σαμποτάροντας'' στην ουσία τις υπόλοιπες οικονομίες.

Δεν είναι μόνο το θέμα των μεταναστών. Είναι και το Ευρώ.

Το πρόσφατο παράδειγμα της Ελλάδας μας δείχνει πως η Ευρωζώνη κρύβει εν δυνάμει καταστροφικές ανωμαλίες.

Η Eurostat φάνηκε ξεκάθαρα ανίκανη να εντοπίσει τα λανθασμένα στοιχεία μιας διεφθαρμένης Κυβέρνησης. Της Κυβέρνησης Καραμανλή- αφήνοντας μια ομάδα ανθρώπων να οδηγούν τον ελληνικό λαό και δη τους Νέους έλληνες 15-30 ετών σε μια εξευτελιστική μελλοντική κατάσταση αβεβαιότητας αφού βρέθηκαν ερίμην τους καταχρεωμένοι με το αστρονομικό ποσό των 294 δισεκατομμυρίων. (Ευρώ όχι δραχμών)

Αν μια μικρή Ελλάδα και ένας Καραμανλής με ένα τόσο βεβαρυμένο ιστορικό μπόρεσε να ξεγελάσει την Eurostat ποια η εγγύηση- ποια η απόδειξη, ότι οι υπόλοιπες μεγάλες χώρες δεν λένε ψέματα αυτή τη στιγμή επίσης; Πως μπορούμε να εμπιστευτούμε τους μηχανισμούς της Ευρώπης μετά απο αυτό;

Με την γέννηση του Ευρώ και την συνθήκη του Μαστριχ για κάποιους λόγους δεν δημιουργήθηκαν μηχανισμοί εξόδου απο μια τέτοια κρίση δημοσιονομικού ελλείμματος παρά μονάχα προληπτικοί μηχανισμοί στυλ επιτήρησης όταν το έλλειμμά ξεπερνούσε το 3.5 τη εκατό του ΑΕΠ. Εκ του αποτελέσματος η πρόληψη από μόνη της δεν είναι αρκετή, βρισκόμαστε σήμερα προ τετελεσμένων και η Ελλάδα - Οι έλληνες δεν έχουν κανένα μηχανισμό για να αντιμετωπίσουν το Χρέος. Αν η Ελλάδα είχε την Δραχμή τότε με πολλαπλές υποτιμήσεις θα μπορούσε το χρέος να ''φαγωθεί'' και οι υπόλοιπες χώρες να μην κινδυνεύσουν. Επιπλέον κανείς θα ισχυριζόταν πως η Ελλάδα δεν θα οδηγείτο ποτέ σε μια τέτοια κατάσταση καθότι οι πολιτικοί λογικά θα ήταν πιο προσεκτικοί, δεν θα μπορούσαν να δανειστούν στο όνομα του Λαού καθαρό χρήμα ούτε να τυπώσουν για να τα εκμεταλλεύονται καθότι με το που θα τύπωναν εκατό δραχμές με το που θα πήγαιναν στο σπίτι αυτές θα άξιζαν 60. Με το ευρώ δεν ίσχυε κάτι τέτοιο δανείζονταν ένα ευρώ και το έβαζαν στη τσέπη και με το που πήγαιναν σπίτι αυτά γίνονταν 1.05 ευρώ. Επιπλέον έχουμε σήμερα και τους Γερμανούς να λένε πως η Ελλάδα θα πρέπει να εκδιωχθεί απο το Ευρώ και να αφεθεί να πεθάνει με την μέθοδο του διπλού νομίσματος. Για να μην επηρεασθούν οι ίδιοι. Ξεχνώντας πως απο τυχών κατάρρευση της Ελλάδας θα επηρεαστούν και αυτοί καθότι 25% των ελληνικών ομολόγων τα κατέχουν οι Αγγλοι και 8% Οι Γερμανοί. Επιπλέον αρνούνται να προσφέρουν οποιαδήποτε μορφή βοήθειας ξελασπόματος στην Ελλάδα. Αρνούνται ακόμη και το κοινό Ευρωομόλογο και την ίδια ώρα άπαντες ξεπουλούν το Ελληνικό/ ακόμη και οι Ελληνικές Τράπεζες.

Η Γερμανία όλα αυτά τα χρόνια του Ευρώ δημιούργησε τεράστια πλεονάσματα- ανέκαθεν ήταν μια πλεονασματική χώρα. Πουλούσε τα γερμανικά της αυτοκίνητα/ τις ανεμογεννήτριες /τα φωτοβολταϊκά κατασκευάσματα κτλ. Οχι μόνο τα πουλούσε αλλά χρησιμοποιούσε και τους μηχανισμούς της Ευρώπης για να τα προωθήσει. Μέσω πχ κρατικών επιχορηγήσεων φορολογώντας λόγου χάριν λιγότερο τα προϊόντα που πληρούσαν ''τα Ευρωπαΐκά οικολογικά κριτήρια'' και κάτι τέτοιες αηδίες. Η ΕΕ δηλαδή με την μέθοδο του φόρου και το άλλοθι του περιβάλλοντος κατεύθυνε τις πωλήσεις στα Γερμανικά. Και όπου δεν έκανε το περιβάλλον έβρισκαν άλλα κόλπα Εμείς σήμερα λέμε πως χωρίς τους Ελληνες να αγοράσουν τα Μερσεντές εργοστάσια θα κλείσουν στη Γερμανία.. Οι Γερμανοί απλά αντιλέγουν πως θα βρουν άλλους πελάτες..

Δράματος συνέχεια; Η ευρωπαϊκή καταστροφή της Ελληνικής Γεωργικής βιομηχανίας. Μα πώς; Με τις επιχορηγήσεις φυσικά.

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες των κρατικών επιχορηγήσεων στους Γεωργούς και τους κτηνοτρόφους έχουν φτιαχτεί για να ενθαρρύνουν λαούς που δεν ασχολούνται με την Γεωργία και την Κτηνοτροφία να το πράξουν. Με λίγα λόγια για να ενθαρρύνουν τους Γερμανούς τους Βέλγους κτλ. Να ασχοληθούν με την Γεωργία και την Κτηνοτροφία αντί με άλλου είδους επαγγέλματα και να μην αναγκάζονται να βασίζονται στις εισαγωγές τόσο πολύ. Αυτοί οι κανόνες όμως για χώρες που ήδη είχαν ανεπτυγμένη γεωργία σήμαιναν καταστροφή. Οχι μόνο επειδή χάθηκαν αγορές αλλά και επειδή οι κρατικές επιχορηγήσεις και οι αποζημιώσεις πανε κόντρα στους νόμους της αγοράς και μάλιστα μιας τεράστιας και ζωτικής για το κράτος αγοράς απο την οποία έπαιρνε χρήματα αντι να δίνει - μετατρέποντας τους γεωργούς στην ουσία σε κρατικοδίαιτους δημόσιους υπάλληλους! Η ελληνική γεωργική βιομηχανία κοστολογείται σήμερα πως παράγει 8 δισεκατομμύρια το χρόνο αλλά αυτή τη στιγμή οι Αγρότες με μπλόκα στους δρόμους διεκδικούν (νόμιμα) αποζημιώσεις και επιχορηγήσεις 9 δισεκατομμυρίων!!!

Με απλά ελληνικά οι αγρότες πλέον φυτεύουν και περιμένουν να βρέξει χαλάζι ή να κάνει κρύο για να πιάσουν την αποζημίωση που ''δικαιούνται!''

Αυτό το φαινόμενο άρχισε να παρατηρείται και στην Κύπρο.

Επιπλέον οι λοιποί επιλεκτικοί νόμοι ''ελεύθερης αγοράς'' και υποχρεωτικής φορολογίας σε ορισμένα άλλα ζητήματα προσπαθούν στην ουσία να προστατεύσουν το οικονομικό status quo της Ευρώπης Πως; Για παράδειγμα αποτρέποντας την Κύπρο και άλλες χώρες απο το να αναδειχθούν και να είναι ο φορολογικός παράδεισος που ήταν στο παρελθόν προ της ένταξης για επιχειρήσεις. Η Ευρώπη απαιτεί απο το Κυπριακό κράτος να φορολογήσει τις ''οφσορ'' στις ίδιες τιμές με την Γερμανία ή να Αναγκάζει την Cyta να ανεβάσει τις τιμές της.... για να μην δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός! Αλλά την ίδια ώρα δεν επιτρέπει στο κράτος να ελέγξει τις τιμές των βασικών αγαθών εκτοξεύοντας την ακρίβεια στα ύψη. .

Ολοι αυτοί οι νόμοι λειτουργούν και ευνοούν την Γερμανία και τις λοιπές χώρες που έχουν μια εδραιωμένη τεράστια καπιταλιστική αγορά που λύνει απο μόνη της όλα τα προβλήματα μέσω ανταγωνισμού αλλά όχι χώρες σαν την Κύπρο και την Ελλάδα που λόγω τους μικρού τους μεγέθους χωρίς την κρατική παρέμβαση ευνοούν τα καρτέλ.

Σήμερα η Γερμανία σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όντας πλεονασματική χώρα που βασίζεται στις εξαγωγές τις πήρε την εγωιστική απόφαση να ''ρίξει'' και την τιμή του ευρώ στα επίπεδα της ''σωστής'' ισοτιμίας στερλίνας- δολαρίου- ευρώ για να ξεμπλοκάρουν τις αγορές και να γίνει πιο ανταγωνιστική. Σε αυτή τη διαδικασία κερδισμένη θα είναι και πάλι μόνο η Γερμανία και οι πλεονασματικές χώρες αφού θα πουλήσουν κάποια απο τα αποθέματα τους σε ευρώ σε χώρες που εκλιπαρούν για δανεισμό όπως πχ η Ελλάδα και η Πορτογαλία και θα τα ξαναγοράσουν μετά σε πιο χαμηλή τιμή και με τόκο. Χώρες σαν την Κύπρο και την Ελλάδα απλά θα βυθιστούν περισσότερο στη φούσκα του δημοσιονομικού ελλείμματος και Γερμανοί και Μπενελουξ θα βρεθούν με περισσότερα ευρώ στα χέρια τους. Συμβουλή για τον υπόλοιπο μήνα πουλήστε το ευρώ και επενδύστε στο δολάριο.


Προσωπικά πιστεύω πως η ζημιά στο ευρωπαϊκό όνειρο είναι μη αναστρέψιμη, οι λαοί της Ευρώπης θεωρούν πλέον πως η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι τίποτε άλλο απο το 4o Ραιχ καμουφλαρισμένο και η Γερμανία δεν δείχνει καμία διάθεση να βάλει το εθνικό της συμφέρον σε δεύτερη μοίρα και να δράσει για το συλλογικό καλό της ευρώπης αποδεικνύοντας το αντίθετο.

7 comments:

Παύλος said...

Το να ρίχνουμε το φταίξιμο στους ξένους και να βάζουμε και τη φωτογραφία με τις σβάστικες είναι κλασική ελληνική τέχνη...
Σε όλο το ποστ μια μόνο πρόταση για διεφθαρμένες κυβερνήσεις και ψεύτικα νούμερα δεν είναι αρκετή.
Στην τελική οι Γερμανοί και οι Άγγλοι καλά προστατεύουν τις οικονομίες τους ενώ οι δικοί μας μόνο τις δικές τους τσέπες.
Εδώ που τα λέμε οι Γερμανοί δεν το έκαναν και στα κρυφά, οι έλληνες που ήταν όταν στηνότανε αυτό το "τερατούργημα";

Παύλος said...

...Μήπως εσύ θα έβαζες το συμφέρον της δικής σου χώρας σε δεύτερη μοίρα για να διορθώσεις τις μαλακίες του Καραμανλή;

kyriakos said...

Ο καραμανλής και ο κάθε καραμανλής όμως είναι το παρόν ευρωπαϊκό σύστημα που εκμεταλλεύτηκαν για να κερδοσκοπήσουν, επομένως η προστασία της Eurostat δεν είναι αρκετή. Υπάρχει πρόβλημα. Σημερα η Ελλάδα αύριο ποιοι;
Εσύ ο Παύλος εγώ ο Κυριάκος δεν είμαστε ο Καραμανλής γιατί θα πρέπει να πληρώσουμε το τίμημα της ανικανότητας των ευρωπαϊκών θεσμών;
Και το ότι η Ευρωζώνη είναι ένας μηχανισμός φτιαγμένος να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας δεν έχει σημασία αν το λέω εγώ ή ο οποιοσδήποτε ή αν ακόμη δεν ισχύει, σημασία έχει πως αυτό πιστεύσει πλέον ο μέσος Ευρωπαίος και η Γερμανία δεν κάνει τίποτα για να πείσει προς το αντίθετο.
Επομένως που βαδίζει η Ευρώπη;

MARINOS said...

Φίλε πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου, αλλά επέτρεψε μου να σου πω πως μπορεί να είσαι επηρεασμένος από την βρετανική αντι-ευρωπαϊκή προπαγάνδα των αγγλικών εφημερίδων.

Μπορεί σε πολλά που λες να έχεις δίκαιο, αλλά αυτά περιγράφουν ένα κομμάτι του ζοφερού σήμερα και όχι την όλη εικόνα.

Παρα τα πολλά λάθη και τις αντιφάσεις που εκπέμπει, παρά την αμφισβήτηση των εσωτερικών οργάνων της , η ΕΕ παραμένει ένας ισχυρός οργανισμός που κυρίως θετικά μπορεί να δώσει στα μέλη της.

kyriakos said...

Μα οι Εγγλέζοι είναι χειρότεροι απο τους Γερμανούς Τουλάχιστο όμως αυτοί ήταν για μια φορά στην ιστορία τους εξαρχής ξεκάθαροι! Γιαυτό τα βάζω με την Γερμανία καθώς από αυτούς θα περίμενε κανείς κάτι καλύτερο για την Ευρωπαική ολοκλήρωση.

Ξέρετε στην Αμερική η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν ήταν πάντα κάτι το αυτονόητο, δημιουργήθηκε εκμεταλλευόμενη μια τεράστια οικονομική κρίση της τότε εποχής όταν οι άνθρωποι ζητούσαν βοήθεια και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε την δυνατότητα να τυπώνει χρήμα.

Ποιό το νόημα της Ευρώπης τότε; Απλά ενα καρτέλ Γερμανικών προϊόντων; Ενα ευκαιριακό κοντραμπάτο σε ένα πλοίο που στην πρώτη αναμπουμπούλα το εγκαταλείπουμε σαν ποντίκια να βουλιάξει;

Anef_Oriwn said...

Kyriakε,
Shερετώ ΣΕ!
Ενδιαφέρον το κείμενο ΣΟΥ [χτες το είδα και μόλις τώρα τα καταφέρνω να γράψω ένα σχόλιο]. Μέσα απ’ αυτό [το κείμενο ΣΟΥ], παρουσιάζεις [αν και ΔΕΝ εμβαθύνεις] κάποιες αδυσώπητες κι αναντίλεκτες [μεγάλες λέξεις] αλήθειες, εγγενείς του “αγγελικά πλασμένου” καπιταλιστικού κόσμου(!), ανεξαρτήτως αν τούτος [στην προκειμένη περίπτωση] είναι η “δημοκρατική” Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πολύ πιθανόν τα όσα [όχι πολλά] θα γράψω πιο κάτω, φανούν στα μάτια όσων τα διαβάσουν, ως δογματικά ή και ειπωμένα με γλώσσα ξύλινη τζι’ απελέκητη και παλαιοκομμουνιστική ...
Κι όμως, αγαπητέ Kyriakε, διαβάζοντας [ΕΓΩ] τα όσα [ΕΣΥ] έχεις γράψει [στο κείμενο ΣΟΥ] και περνώντας τα [ασυναίσθητα κι από κεκτημένη συνήθεια] μέσα από τα [αριστερά] φίλτρα του μυαλού μου, ΔΕΝ μπορώ να μην επισημάνω ότι ΟΛΑ τούτα που ΜΑΣ λες αντανακλούν τη διαχρονική φύση του καπιταλιστικού συστήματος – και τι κι αν συμβαίνουν στην ανεπτυγμένη Ευρώπη;
Απεικονίζουν και δείχνουν πασιφανώς,
i. τις ενδοκαπιταλιστικές αντιπαλότητες και τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα [οικονομικά και κατ’ επέκταση και πολιτικά] τόσο μεταξύ των διαφόρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και γενικότερα στον κόσμο,
ii. την ανισομερή οικονομική ανάπτυξη [μέσα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση], που δημιουργεί ως είναι φυσικό και κοινωνικοοικονομικές ανισότητες] μεταξύ του πλούσιου Βορρά [ππου χχου Γερμανία] και του φτωχότερου Νότου [Ελλάδα, Πορτογαλία, Νότια Ιταλία] και των νεοεισερχόμενων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης,
iii. η ανάπτυξη τέτοιων πολιτικών, από τες οικονομικά [και κατ’ επέκταση και πολιτικά] δυνατές χώρες, οι οποίες [πολιτικές] εξυπηρετούν πρώτα τες ίδιες [αν και ονομάζονται ευρωπαϊκές πολιτικές] ...
Όλ’ αυτά αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά το πρόσωπο και προσωπείο του καπιταλισμού! Γιατί ΜΑΣ παραξενεύει;

kyriakos said...

Φίλε Ανεφ, με όλο το σεβασμό αλλά πιστεύω πως καπιταλισμός δεν σημαίνει εξ ορισμού (i.) πολιτικές αψιμαχίες ίσα ίσα το οικονομικό συμφέρον υποχρεώνει χώρες που κατα τα άλλα δεν πάνε καλά να συμπράξουν συμφωνίες και να συνεργαστούν. Ούτε επίσης απο μόνος του επιβάλλει (ii.+iii) διατήρηση οικονομικού κατεστημένου (πλούσιου βορρά Φτωχού Νότου κτλ) Αν ζούσε ο Φριντμαν θα τράβαγε τα μαλλιά που δεν είχε σημερα διότι η ελεύθερη αγορά όχι μόνο προβλέπει την κατάρρευσή ακόμη και του μεγαλύτερου οργανισμού αλλά μάλιστα την επιβάλει κιόλας ως απαραίτητο στοιχείο της ύπαρξης πραγματικής ελευθερίας και δικαιοσύνης- όταν αυτός [ο οργανισμός] δεν προσφέρει πλέον καλές η χρήσιμες για τον άνθρωπο υπηρεσίες, Πως καταρρέει κάτι; Με την δική σου ψήφο! Την ψήφο του χρήματος που έχεις εσύ ως ελεύθερος πολίτης όταν μπορείς να αγοράσεις αυτό που κρίνεις ως χρήσιμο και σε σωστή τιμή. Η κοινωνία μας θα γινόταν πολύ καλύτερη και δικαιότερη αν υπήρχαν απλά ελεύθεροι άνθρωποι και ελεύθερη αγορά, όλα τα υπόλοιπα (Κράτη -κόμματα εθνικότητα οικονομικοί νόμοι-κανονισμοί θρησκεία κτλ) είναι απλά false institutes που ο μόνος λόγος ύπαρξης τους είναι για να εξυπηρετούν τις αδικίες που προανέφερες παραποιώντας και κατευθύνοντας την ψήφο σου. Και η ψήφος σου φίλε μου παραποιείται όχι μόνο μέσω της Φορολογίας αλλά ακόμα και οταν δανείζεται το κράτος- η ελλάδα η Κύπρος κτλ να ξέρεις ότι στην ουσία δανείζεται απο εσένα απο τα παιδιά σου, με την δικαιολογία πως κάνει πράξεις κοινής ωφέλειάς... (να δίνει λεφτά στις τράπεζες τα όπλα και τους ημετέρους) Επομένως ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος εδώ; η ελεύθερη αγορά; ή κάτι άλλο;
τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα και σχετικά..
Στην πραγματικότητα θα έλεγε κανείς πως αυτά που συντείνουν στη διατήρηση αυτών των αδικιών είναι όχι η ελεύθερη αγορά, αλλά οι οικονομικοί κανονισμοί - οι διάφοροι προστατευτικοί νόμοι που ορίζουν-χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται οι εκάστοτε πλούσιοι μέσω της κρατικής εξουσίας την οποία και ελέγχουν και θα ελέγχουν όσο υπάρχει αυτή η έννοια ΚΡΑΤΟΣ (στη προκείμενη περίπτωση οι Γερμανοί μέσω της ΕΕ) , με άλλα λόγια η ύπραξη των ιδίων των κρατών-θεσμών-συνόρων (Κύπρος-Ελλάδα-Γερμανία- ΕΕ -Αμερική) είναι τα πραγματικά εργαλεία των πλουσίων στη διατήρηση του πλούτου τους και των κοινωνικών αδικιών όχι απλά η ελεύθερη αγορά αφού μέσω της εξουσίας και τον διεφθαρμένων κομμάτων είναι που προωθούν τις ατζέντες τους για να ορίζουν την κατα τα άλλα ''ελεύθερη'' αγορά.