Saturday, February 6, 2010

Γιατί δεν ενοποιείται ο ενδιάμεσος χώρος;


Γιατι δεν συμπράττουν τα τρία μικρά σκληρά και αγωνιστικά κόμματα της Κύπρου να γίνουν ένας μεγάλος και τρανός ογκόλιθος αμετακίνητων θέσεων στο Κυπριακό;
Είναι αυτή η απανταχού εύλογη απορία μικρών και μεγάλων ψηφοφόρων των τριών αυτών κομμάτων και όχι μόνο.
Γιατί , σιορ δεν ενωνόμεθα αφού υπάρχει σύμπνοια απόψεων στο Κυπριακό; Στα άλλα ούτως η αλλιώς η οκκά εν τετρακόσια; Να γίνουμε ένα μεγάλο και τρανό Ευροδημοκρατικό εθνοσοσιαλιστικό κόμμα Κύπρου (ΕΥΡΟ.ΔΗ.ΕθΝΟ.ΚΟ)
Και να τους πατήσουμε ούλλους πας τη κελλέ!

Να μπορούμε να επιβάλλουμε τις καταπληκτικές μας ιδέες όπως: Αποχώρηση απο τις συνομιλίες - εκδίωξη Ντάουνερ ...και σύντομα όταν θα μπει η Τουρκία στην Ευρώπη με άλυτο το κυπριακό.. αποχώρηση απο την Ευρώπη;
εσσεται ήμαρ.. υπομονή..


Α) διότι μετά δεν θα μπορούν να λένε: ''Η άποψη των περισσοτέρων κομμάτων είναι πως πρέπει να γίνει αυτό και αυτό στο κυπριακό'', (3+1>2 ρε κουμπάρε)
θα πρέπει να λένε ''η άποψη του ΕΥΡΟ.ΔΗ.ΕΘΝΟ.ΚΟ είναι πως πρέπει να γίνει αυτό και αυτό''.. Πράγμα που θα τους καθιστά Και ποσοτικά και κατα εκατοστιαία αναλογία και όπως και να το δει κανείς αυτό που πραγματικά είναι: Μια μειοψηφία του 20% (να σπάσει η πέτρα). Σήμερα παρουσιάζονται ως η ''πλειοψηφία'' ενώ στη πραγματικότητα ακόμα και με τα πιο αισιόδοξα αθροιστικά ποσοτικά στοιχεία είναι μειοψηφία.


Β) Υπάρχει το ρίσκο απώλειάς ψήφων. Δεν υπάρχει εγγύηση πως όλοι όσοι ψήφιζαν ΕΔΕΚ θα ψηφίζουν και ΕΥΡΟ.ΔΗ.ΕΘΝΟ.ΚΟ με ένα μη ΕΔΕΚΙΤΗ πρόεδρο του Κόμματος και το αντίστροφο Ενας ΔΗΚΟικός δεν υπάρχει εγγύηση πως θα ψήφιζε το ΕΥΡΟ.ΔΗ.ΕΘΝΟ.ΚΟ με τον Ομήρου πρόεδρο.


Γ) Ποιος θα αναλάβει την Εξουσία; Εκ περιτροπής προεδρία; ομοσπονδία; άμεσο ψηφοδέλτιο; Πώς θα γίνει ο διαμοιρασμός; Θα είναι ένα κόμμα ή ένα ομοσπονδιακό κόμμα; θα έχει μία εκπροσώπηση ένα FIR; Δύο εσωτερικές ιθαγένειες; Cyprus problem all over again. Αν αναλογιστεί κανείς πως υποτίθεται τα 3 αυτά κόμματα θέλουν να ενωθούν αλλά δεν τα καταφέρνουν στη μοιρασιά, άραγε πως θα τα καταφέρουν ποτέ να λύσουν και το Κυπριακό;


Δ) Μετά στα κανάλια θα κάνουν δηλώσεις ως ένα κόμμα όπερ σημαίνει 1 φορά θα εμφανίζονται οι μουτσούνες τους στο γυαλί (και ποιες μουτσούνες απο όλες; Με τόσα αστέρια ποιος θα πρωτοβγεί;) και αυτό συνεπάγεται ως λιγότερος τηλεοπτικός χρόνος για τις ''hardcore'' θέσεις. Σήμερα σε ένα τυπικό τηλεοπτικό δελτίο έχουμε: Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε, Ο βουλευτής του ΔΗΚο υπογράμμισε και Ο ΓΓ του Ευρωκό επανέλαβε. Αν όλοι αυτοί γίνουν ένα τότε τηλεοπτικά θα μειωθούν απο 15 λεπτά προβολής σε 5 λεπτά, έναντι 10 λεπτών του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ.


Ε) Αλλά όχι έσχατος λόγος.. Τα τρία αυτά κόμματα έχουν δημιουργήσει μια ''οικογενειακή'' σχέση με τους ψηφοφόρους τους. Απευθύνονται σε αυτούς με τα μικρά τους ονόματα που λέει ο λόγος, τους γνωρίζουν έναν έναν προσωπικά και υπάρχει μια πιο intimate ανθρώπινη σχέση αλληλοεξυπηρέτησης. Η μετατροπή τους σε ένα ''μεγάλο'' ..μεγαλύτερο κοτέτσι συνεπάγεται και μπέρδεμα στην εξυπηρέτηση αυτών. Ποιου Γιος εν τούτος; Εν της δικής μας πτέρυγας; Εν δικός μας ο υπουργός; Σε ποιό υπουργείο θα πρέπει να απευθυνθώ; θα Παίρνουν υπουργεία; ή θα μένουν πάντα εκτός κυβέρνησης. Ως 3ο κατα σειρά κόμμα ποτέ δεν θα μπορέσουν να συναγωνίζονται στα ίσα τα δύο μεγάλα αναμεταξύ τους και θα χάσουν το ρόλο ρυθμιστή που έχουν σήμερα; Περιμένουν τουλάχιστο να αποδυναμώσουν το ΑΚΕΛ που είναι εύκολος στόχος τώρα που είναι στην εξουσία. Ουτως ώστε να ανεβάσουν τα ποσοστά τους και αθροιστικά να βγαίνουν 2ο τουλάχιστο κόμμα για να ''κλειδώσουν'' τους ψήφους. Προσπάθησαν ήδη μια φορά να το κάνουν αυτό εκμεταλλευόμενοι την δεξαμενή του ''ΟΧΙ'' . Δεν τους βγήκε φυσικά διότι τελικά ο κόσμος παρόλη την καθημερινή προπαγάνδα απο τα ΜΜΕ που ελέγχουν, κατάλαβε το παιχνίδι τους.

Μετά την ανεξαρτησία ηταν η περίοδος 60-71 που με αυτά τα καρκίνωματα, θα οδηγείτο ο τόπος στην καθυστέρηση και τις στρεβλώσεις, τις αναστατώσεις, στην απουσία ορθόδοξου πολιτικού βίου, τις προκλητικές και άνισες μεταχειρίσεις και βεβαίως τις διώξεις ΕΚ και ΤΚ. Ήταν η περίοδος που κάποιοι θεωρούσαν το κράτος ως κτήμα τους και τις θέσεις σε αυτό, πάνω-κάτω, ως κληροδότημα ή προίκα για την παρέα, την οικογένεια και τους φίλους τους. Για να μπεις στην Αστυνομία έπρεπε να περάσεις όχι απο εξετάσεις αλλά απο τον Ν.Κόσσιη. Για να μπεις στο Δημόσιο απο τον Βενιαμήν.. και ούτω καθεξής. Μετά την Τουρκική εισβολή η δικτατορική πτέρυγα που καταδυνάστευε την Κύπρο καταστρατηγώντας θεσμούς και δημοκρατικές αξίες μετεξελίχθηκε σε κόμματα. Το ΔΗΚΟ πλέον αλλά και η ΕΔΕΚ προσαρμόστηκαν τόσο πολύ στις ιδιαιτερότητες του μετα74 εκλογικού συστήματος της Κύπρου με αποτέλεσμα να μην αλλάξει σχεδόν τίποτε απο το status quo. Απόδειξη τούτου είναι το γεγονός πως παρόλο έχουν πολύ πιο χαμηλά ποσοστά απο τα δύο μεγάλα κόμματα εντούτοις έχουν εκλέξει τους περισσότερους πρόεδρους στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας παίζοντας το ρόλο του ''ρυθμιστή''.
Το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου, το Ακελ μόλις για πρώτη φορά κατάφερε να εκλέξει δικό του Πρόεδρο με τον Χριστόφια και το ΔΗΣΥ 1,5 με τον Κληρίδη.. σε συνεργασία πάντα με τους ρυθμιστές, όχι απο μόνοι τους. (so much for democracy)
Η αρπαγή της εξουσίας όλα αυτά τα χρόνια βοήθησε στη δημιουργία κατεστημένου. Ενός κατεστημένου που δεν θέλει να αλλάξει τίποτε, ούτε στον τρόπο εκλογής, ούτε στα κομματικά ποσοστά, πουθενά. Προφανώς ούτε και στο Κυπριακό. Διότι όπως και στη φύση τα ζώα που έχουν πολύ εξειδικευμένα χαρακτηριστικά προσαρμογής μια οποιαδήποτε αλλαγή έστω και μικρή στο φυσικό τους περιβάλλον μπορεί να τα εξουδετερώσει.

3 comments:

the Idiot Mouflon said...

Στο 'πα και στο ξαναλέω... ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ...

http://proedrikes.blogspot.com/2010/02/blog-post.html

Η ΑΦΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ !

kyriakos said...

Εσύ θέλεις να βγει ο Ερωτοκρίτου για να νομιμοποιηθεί το κάπνισμα και στα νοσοκομεία..

Ουστ!

the Idiot Mouflon said...

Σώπα όπου να'ναι θα σημάνουν οι καμπάνες...