Sunday, January 31, 2010

Η Κύπρος δεν πάει καλά..


Υπάρχουν σημαντικότατα προβλήματα στην Κυπριακή οικονομία αλλά στην Τουριστική βιομηχανία κάποια πράγμτα έχουν φτάσει σε σημείο μηδέν.
Μέτρα πρέπει να παρθούν αύριο κιόλας, αλλιώς το μέλλον προβλέπεται εξαιρετικά δυσοίωνο.
Τα συμπεράσματα αυτά δεν έχουν δημιουργηθεί αυθαίρετα είναι προϊόν σφυγμομέτρησης από την συναναστροφή μου με ξένους, κατα κύριο λόγο Βρετανούς.
Συγκεκριμένα:
Με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων τουρίστες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και τα κατεχόμενα, η σύγκριση όπως αντιλαμβάνεστε ήταν αναπόφευκτη.

Προτερήματα ΤΚ 'πακέτου' έναντι του κυπριακού.

Α) Τα κατεχόμενα είναι δραματικά πιο φτηνά την ίδια ώρα που η ΕΚ πλευρά είναι πιο ακριβή απο το Λονδίνο!

Β) Προσφέρουν καλύτερο προϊόν με την έννοια του ότι είναι πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον της Κύπρου η κατάσταση εκεί και δεν έχει όλη αυτή την κιτς ανάπτυξη του ΝΟΤΟΥ. Η μη ανάπτυξη των τελευταίων 30 χρόνων δηλαδή έχει γοητεύσει τους Αγγλους που νοιώθουν σαν να ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο.

Γ) Οι ΕΚ είναι αγενείς και έχουν αναπτύξει νοοτροπία εκμετάλλευσης των τουριστών, πράγμα που δεν αρέσει.
χαρακτηριστικά κάποιοι ισχυρίζονται πως η Νότια κύπρος έχει καταντήσει σαν μια πρώην κομουνιστική χώρα με σκονισμένα κτήρια βρομιά και καραμουτσιασμένους ανθρώπους ''unwilling to serve other people''.Εδώ θα πρέπει να αναφέρω πως το πρόβλημα δεν είναι φυσικά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων διότι με την άρση της απομόνωσης το 2004 μετά το δημοψήφισμα υπάρχουν πλέον απευθείας φτηνές πτήσεις απο την Αγγλία στο Ercan (αεροδρόμιο Τύμπου).
Επιπλέον τα χαρακτηριστικά του ΤΚυπριακού πακέτου και τα προτερήματα έναντι του δικού μας τα έχουν και άλλες χώρες όπως πχ Τουρκία - Πολωνία - Ελλάδα - Αίγυπτος κτλ, κτλ.

Η Κύπρος έχει καταντήσει ένας ακριβώς προορισμός - ίσως ένας απο τους πιο ακριβούς στον κόσμο- με ένα ΚΑΚΟ και πεπαλαιωμένο προϊόν

Επομένως το πρόβλημα δεν είναι οι άλλοι αλλά εμείς.
Με την είσοδο μας στο ευρώ όλα στρογγυλοποιήθηκαν προς τα πάνω.
Με την είσοδο μας στην Ευρώπη επιπλέον άρθηκαν όλοι οι νόμοι που καθόριζαν τιμές βασικών προϊόντων κτλ.
Ως εκτούτου και λόγο της προηγουμένης απαγόρευσης, η αγορά λειτουργώντας ωσάν με σύνδρομο στέρησης ανέβασε αισθητά τις τιμές ''τώρα που βρήκε την ευκαιρία'' Η Κύπρος όντας μια μικρή αγορά δημιούργησε άμεσα δεκάδες καρτέλ και οι τιμές διατηρήθηκαν σε ψηλά επίπεδα, ειδικά στις τουριστικές περιοχές έχει ξεφύγει κάθε έλεγχος. Ενα μπουκάλι νερό 5 ευρώ και όταν κάποιος κάνει παράπονο η απάντηση είναι ''take it or leave it''. Θα πάρει χρόνο και θα χρειαστεί μεγάλη αλλαγή νοοτροπίας για να λειτουργήσει ο Νόμος της αγοράς και να επανέλθουν οι τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα και χωρίς ΣΟΚ η αλλαγή αυτή δεν βλέπω να έρχεται σύντομα, Ο μέσος Κύπριος έχει αναπτύξει μια νοοτροπία ΑΡΝΗΣΗΣ που τον εμποδίζει να δει τα πράγματα όπως έχουν, αγνοεί τα οδυνηρά προβλήματα και απλά εστιάζει κάπου πιο ευχάριστα. Το θέμα είναι όμως τώρα που μπορούμε να αποφύγουμε το μεγάλο ΣΟΚ διότι η ανάκαμψη μετά θα είναι πιο δύσκολη αφού δεν θα έχουμε ούτε τις αισθήσεις μας ούτε τα πόδια μας για ένα διάστημα μετά απο αυτό.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά Οι ΤΚ καλλιεργούν συστηματικά προπαγάνδα εστιάζοντας όχι στο δικό τους προϊόν αλλά σε εμάς , το πόσο άπληστοι είμαστε, πώς εκμεταλλευόμαστε τους ξένους κτλ. κτλ. Διαδίδουν παντού όπου σταθούν και όπου βρεθούν αρνητικά μηνύματά για την δική μας πλευρά.
Παραθέτω και μερικά links για να πάρετε μια γεύση:

http://www.news.cyprus-property-buyers.com/2009/10/18/financial-ruin-for-cyprus-is-just-a-rip-off-away/id=002541

Ένας Ρώσος ισχυρίζεται πως έμαθε λίγα ελληνικά και καταλαβαίνει πως οι ΕΚ δεν συμπαθούν τους ξένους τουρίστες και ειδικά τους Αγγλους.

http://www.news.cyprus-property-buyers.com/2009/11/13/twenty-year-wait-for-cyprus-title-deeds/id=002710

Μια ''δημοσκόπηση'' αποκαλύπτει πως οι ΕΚ δεν δίνουν εύκολα τίτλους ιδιοκτησίας και σε ορισμένες περιπτώσεις οι αγοραστές περίμεναν πάνω απο 20 χρόνια για να πάρουν Τίτλο!

Αυτά σαν μια γεύση.

Το τραγικό είναι πως όλα αυτά θα έχουν μια δόση αλήθειας και αυτό είναι που τα κάνει ακόμη πιο επικίνδυνα.


Τι πρέπει να Γίνει;

α) αλλαγή νοοτροπίας και συνειδητοποίηση της ιεραρχίας, ο πελάτης είναι εδώ για να εξυπηρετηθεί.

β) Το κράτος θα πρέπει να πάρει εξαίρεση απο την Ευρώπη και να επαναφέρει ανώτατες τιμές για βασικά αγαθά και να είναι αμείλικτο σε όσους παρανομούν.

γ) Οι κύπριοι θα πρέπει να επιλέγουν φτηνά και όχι ακριβά για να ρίξουν τις τιμές.

δ) ανανέωση ανάπτυξη καθαρισμός και συντήρηση του τουριστικού μας προϊόντος.

Αυτά για αρχή.

3 comments:

achilleas999 said...

re kyriako en esheis kanena email re koumpare gia epikinonia??

Anonymous said...

憂能傷身,保重哦! ....................................................

Anonymous said...

Τεράστια ζητήματα εδώ. Είμαι πολύ ικανοποιημένος to peer το άρθρο σας. Ευχαριστώ πολύ και είμαι κοιτάζοντας μπροστά για να σας αγγίξει. Θα έχετε την καλοσύνη πτώση μου ένα e-mail;