Saturday, January 9, 2010

Οι καλύτερες ταινίες του 2009 (σύμφωνα με το Eshie3i3i.blogspot.com)MOONΜια πανέξυπνη ταινία επιστημονικής φαντασίας, βρετανικής παραγωγής, που διαδραματίζεται στο.. Φεγγάρι με έντονα στοιχεία φιλοσοφίας.
Ο Σαμ είναι ένας εργάτης μιας πολυεθνικής εταιρίας που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη ''ήλιουμ3'' απο το φεγγάρι, το καύσιμο του μέλλοντος.
''Το τελευταίο που θα περίμενες να βρεις στο φεγγάρι είναι o εαυτός σου''


The Hurt locker


Η καλύτερη ταινία με θέμα τον πόλεμο του Ιρακ της χρονιάς. Δεν ''κηρύσσει'' ηθικά διδάγματα, δεν διαλέγει πλευρές, εστιάζει στην ιστορία ενός πυροτεχνουργού αναδεικνύοντας την αβάσταχτη τραγικότητα και ''μοναξιά'' του πολέμου, σκιαγραφώντας με τον πιο λιτό τρόπο την αποξένωση του στρατιώτη από την υπερκαταναλωτική αμερικάνικη κοινωνία της αφθονίας μετά από μια θητεία στην ''έρημο''. Η ταινία θυμίζει λίγο τo κλασσικό έργο του 1968 ''The swimmer'' με τον Burt Lancaster. Αν και φαινομενικά δεν υπάρχει σύνδεση στη θεματολογία υπάρχει ένας στενός δεσμός στο κλίμα της σταδιακής ''αποδόμησης'' των χαρακτήρων.Fantastic Mr Fox


Μια ταινία stop-motion animated του Wes Anderson. Εμπνευσμένη απο το ομώνυμο παραμύθι για παιδιά. Δυστυχώς αν και διανεμήθηκε απο την 20th Century Fox δεν τα πήγε τόσο καλά στα ταμεία ένεκα ίσως ελλείψει της νέας μόδας 3D. Aν και εξίσου καλό αν όχι και καλύτερο με το Coraline δεν είχε την ίδια τύχη στα ταμεία.

District-9Ακόμη μια ταινία επιστημονικής φαντασίας γυρισμένη στη Νότιο-Αφρική. Θεματολογικά η ιστορία είναι ένα ανάποδο AVATAR
Αν και φαινομενικά το θέμα της είναι οι εξωγήινοι, η πραγματική θεματολογία της ταινίας είναι το απαρτχάιντ, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Σε αντίθεση με το AVATAR ο πρωταγωνιστής δεν είναι ένας πεζοναύτης με καρδιά χρυσάφι που ερωτεύεται μια ινδιάνα εξωγήινα σε ένα χορεύοντας με τους λύκους στο διάστημα. Είναι ένας ρατσιστής. Ενα ξενοφοβικό κάθαρμα που μπαίνει άθελα του στα παπούτσια των εξωγήινων.
Αν και υστερεί απο πλευράς ανάπτυξης χαρακτήρων απο το AVATAR που είναι πιο ολοκληρωμένο σαν ταινία- είναι φυσικά πολύ μικρότερο σε διάρκεια- Υπερτερεί σε πολλούς άλλους τομείς. Στο τέλος της ημέρας είναι πιο ''ρεαλιστικό'' απο το ''Πεντακάθαρο'' crowdpleaser του Κάμερον. Δεν εξιδανικεύει καταστάσεις δεν έχει παιδικούς συμβολισμούς ούτε μπανάλ διαλόγους δεν αγιογραφεί τους καλούς εξωγήινους και δεν δαιμονοποιεί τους κακούς ανθρωπάκους καρτούν. (Που συμβολίζουν άγαρμπα τους αμερικάνους του Μπους). Το District-9 απλά καταγράφει μια κατάσταση σαν ένα υποθετικό ντοκιμαντέρ.
The ROADO Viggo Mortensen δίνει ακόμη ένα φανταστικό ρεσιτάλ ερμηνείας μετά το υπέροχο EasternPromises του Κρονεμπεργκ. Σε ένα μετα-αποκαλυπτικό τοπίο, σε απροσδιόριστο χρόνο στο μέλλον όπου ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει πλέον καταστραφεί.


Inglourious Basterds

Αν και προσωπικά δεν είμαι Φαν του Ταραντίνο εδώ οφείλω να ομολογήσω πως με εξέπληξε ευχάριστα. Το υπερβίαιο όπου χρειάζεται ρομαντικό, κυνικό, περιπαικτικό αριστούργημα του που ακούει στο όνομα Inglourious Basterds επιστρέφει στα λημέρια του Reservoir Dogs . Απο την πρώτη σκηνή ο εβραιοκυνηγός Christoph Waltz κλέβει την παράσταση και θέτει γερή υποψηφιότητα για τα όσκαρ και ο Ταραντίνο στο τέλος δεν διστάζει να παραποιήσει ακόμη και την ίδια την Ιστορία φτύνοντας στο πρόσωπο του θεατή.

Αν και πρόκειται ουσιαστικά για μια κωμωδία, στήνεται μπροστά στα μάτια μας ένα σασπένς που όμοιο του δεν έχουμε ξαναδεί. Αν αναμένετε ο Brad-pitt να σκάσει απο την πόρτα και να σώσει το κορίτσι, μάλλον θα απογοητευτείτε. Τι είναι το Inglourious Basterds; Είναι σαν να ξαπλώνεις πίσω, να χαλαρώνεις και να αφήνεις κάποιον που ξέρει τι κάνει να σε γαμήσει πνευματικά.


No comments: