Sunday, December 6, 2009

Βασανιστικό ερώτημα..
Η τουρκική κουζίνα είναι ίσως μια απο τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου.
Τουλάχιστο μέσα απο τα μάτια ενός πεντάστερου ξενοδοχείου.
Στο δρόμο μπορεί να πετύχει κανείς ότι ποθεί η ψυχή του, απο τσάι μέχρι και πίττα ζεστή με χαλλούμι..
Τα μύδια με λεμόνι είναι ίσως η αγαπημένη λιχουδιά των Τούρκων.
Υπάρχει τρομερό κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Κωνσταντινούπολη.
Τα ταξί είναι κυριολεκτικά τα μισά αυτοκίνητα της πόλης και πολλά απο αυτά πιθανότατα χωρίς άδεια. Το θετικό είναι πως μπορείς να παζαρέψεις την τελική τιμή πριν μπεις στο αμάξι λόγο των πολλών επιλογών. Άγριος ταξικαπιταλισμός.


Το μπλέ τζαμί λειτουργεί πλέον και αυτό ως τουριστική ατραξιόν..


Το εισιτήριο για την Αγία σοφία στοιχίζει 20 Τούρκικες λίρες, γύρω στα 10 ευρώ


Προσέξτε την τεχνοτροπία στο πρόσωπο αυτού του αγίου στο ψηφιδωτό της Αγίας Σοφίας.

και τώρα δείτε το πρόσωπο αυτής της αυτοκράτειρας με φωτοστέφανο δίπλα στο θεό.
Οπως μπορεί έκδηλα να διακρίνει και ένα απαίδευτο μάτι η τεχνική στα δύο πρόσωπα διαφέρει δραματικά.
Ο λόγος είναι απλός. Οι Αυτοκράτορες του Βυζαντίου έξυναν το πρόσωπο του προκατόχου τους και έβαζαν στη θέση του το δικό τους.


Ενα τυπικό μαγαζάκι kebab παρόμοιο με αυτά που συναντάμε στην Ελλάδα
Η διαφορά είναι πως στη Τουρκία δεν έχουν χοιρινό κρέας αλλά μπορείς να παραγγείλεις αρνί οφτό κλέφτικο fast-food.
Ενας Τούρκος μαγαζάτορας προσποιείται πως υφαίνει για να τραβήξει πελατεία
Γυναίκες ντυμένες με την παραδοσιακή μαντίλα ετοιμάζουν μπροστά στους πελάτες τις πίττες για λαχματζούρ σε πολυτελές εστιατόριο. Είναι απλά ένα θέατρο.

Στα μάτια του μέσου Κύπριου η πιο πάνω φωτογραφία φαντάζει ''τυπική'' τούρκικη φωτογραφία όμως στην πραγματικότητα είναι το ίδιο τυπική με μια φωτογραφία απο βρακάδες στη Κύπρο. Κυπρος το βασίλειο του χαλασμένου τηλέφωνου.

Πάνω ένα τυπικό τούρκικο Περίπτερο. Εκτός απο τσιγάρα προσφέρει και φρούτα.

Το βασανιστικό ερώτημα παραμένει αναπάντητο:
Οι Τούρκοι μοιάζουν σαν Ελληνες ή οι Ελληνες σαν Τούρκοι;Γιγαντοαφίσες του Κεμάλ. Πάνω χορεύει κάτω επιβλέπει την κολύμβηση νεαρών κοριτσιών.

Το Κεφάλαιο ΕFES beer. Μπύρα Έφεσος.
Η EFES είναι η πιο δημοφιλής μπύρα στη Τουρκία. Και να θες να αγοράσεις κάποια άλλη δεν μπορείς, δύσκολα βρίσκεις. Οι επιλογές σου είναι Efes, Efes dark με γεύση κανέλας, Efes caramel και EFES dark brown με γεύση .. καφέ..

Θα μιλήσω ξεκάθαρα. Η μία είναι χειρότερη απο την άλλη.
Η Efes dark μοιάζει με χαλασμένη κινέζική απομίμηση της Coca Cola ενώ η Efes caramel είναι ίσως η χειρότερη μπύρα που δοκίμασα ποτέ στη ζωή μου.
Η κλασσική Efes σε μπουκάλι και όχι draft είναι η μόνη που πίνεται κάπως καλύτερα.
Γενικά είναι γλυκιά μπύρα που ''πρέπει να πίνεται αργά'' και να θες όμως να την πιεις γρήγορα δεν μπορείς αφού μυρίζει σαν άπλυτα ποτήρια.
Σε κάποιους αρέσει πάρα πολύ, σε μένα καθόλου, είναι σαν να πίνεις κάτι άλλο όχι μπύρα.


Στην Τουρκία οι.. ''Τουρκικές τουαλέτες'' περιέχουν ένα μικρό μπιντέ ο οποίος πετά νερό στον κώλο σου. Στην αρχή νόμισα πως είναι πατέντα του πεντάστερου ξενοδοχείου όμως τελικά ο Μπιντές είναι πολύ διαδεδομένος στην Τουρκία. Τον βρίσκεις ακόμη και σε δημόσια αποχωρητήρια..
θα προτιμούσα να χέσω πάνω μου παρά να κάτσω σε αυτό το πράμα..
Τα κωλόχαρτα πάντως μαρτυρούν πως οι Τούρκοι δεν πολυσκοτίζονται..
Εκτός αν σφογγίζουν την πουλλού τους τόσο πολλά..
Δεν ξέρω πως είναι στην υπόλοιπη Τουρκία, ένα απο τα πρώτα πράγματα που θα κάμω μετά την λύση του Κυπριακού είναι να μπω σε ένα καράβι με ένα τροχόσπιτο ένα καλοκαίρι και να σαλπάρω απο το λιμάνι της Κερύνειας προς την καρδιά του μεγαθήριου, την Αγκυρα.

Μετά απο μια βδομάδα στη Πόλη ένα πράγμα είναι σίγουρο στο μυαλό μου. Η Τουρκία δεν είναι εύκολη υπόθεση να ερμηνευτεί να χαρακτηριστεί και να περιγραφεί..
Σε αντίθεση με τον μέσο κύπριο τουρίστα είχα την ευκαιρία και την υποχρέωση λόγο της φύσης του συνεδρίου να συναναστραφώ με πάρα πολλούς Τούρκους.
Ο μέσος Τούρκος δεν μιλάει αγγλικά, ούτε λέξη ούτε καν τους αριθμούς. Ζουνε κυριολεκτικά μέσα σε μία γυάλα. Πολλοί δεν ξέρουν καν τι είναι η εργκένεκον άλλοι λίγο πιο νέοι δεν ξέρουν ποιος είναι ο Ντεχτάζ και φυσικά ΟΛΟΙ τους δεν έχουν ιδέα τι ακριβώς παίζει στη Κύπρο.
Δεν ξέρουν δηλαδή πως ο στρατός εμποδίζει τους ΕΚ να εγκατασταθούν στις περιουσίες τους στο Βορρά και πως το 80% του εδάφους της ''ΤΔΒΚ'' ανήκει νομικά στους ΕΚ.

Με το που έπεφτε η μαγική ερώτηση: ''Where are you from'' ξεκλειδωνόταν πάντα μια μακροσκελή συζήτηση. Η απάντηση μου ήταν πάντα η ίδια, έλυσα το πρόβλημα του υπαρξιακού μου αυτοπροσδιορισμού χρόνια πριν στο Λονδίνο. ''I am from Cyprus!'' νέττο σκέττο.
''Really? Cyprus? Greek Part?''. Το κυπριακό δεν είναι πρωτεύων θέμα για μένα πλέον στη ζωή μου και όμως το συζήτησα πάρα πολλές φορές Η βασανιστική συντροφιά της EFES βοηθούσε να σπάσει ο πάγος. Περιττό να σας πω ότι το λύσαμε με σχετική ευκολία..
Είναι πιο εύκολο να εξηγήσεις στους Τουρκους τα πράγματα απο την δική μας πλευρά απο όσο νόμιζα. Χρησιμοποίησα την Τεχνική των Κούρδων. Οι Τούρκοι μισούν τους Κούρδους περισσότερο απο τους Ελληνες. Είναι σαν τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Οι Κούρδοι ζητούν ανεξαρτησία και αυτονομία (όπως τους ΤΚ) και μάλιστα κατέχουν ΝΟΜΙΜΑ το έδαφος που διεκδικούν Είναι η περιοχή πάνω απο την Κύπρο μέχρι την άλλη άκρη της Ανατολίας προς το Ιραν. Ειναι μια περιοχή που κατοικούν 12 εκατομμύρια Κούρδοι με ποσοστό 80%.
Αν παρομοιάσεις τους ΤΚ με τους Κούρδους και τους Τούρκους με τους ΕΚ οι Τούρκοι καταλαβαίνουν τι θέλεις να πεις..
Ενας Τούρκος στα 35 o Burak εξέφραζε το παράπονο του που μόλις τελείωσε την θητεία του και έμεινε πίσω με τις δουλειές του. 6 ολόκληρους μήνες!.. κατακρίβεια 5 μήνες και 16 μέρες.. Οταν του είπα πως έκανα 26 μήνες νόμιζε πως τον κοροϊδευα.. ''26 months? really? crazy!''
Ναι είμαστε μια τριτοκοσμική μπανανία αλλά τι να κάμεις.. ας όψεται. Που να του έλεγα ακόμα πως τους έκαμα στα 18 μου. Τελικά αν δεν βγεις έξω απο το ξερονήσι δεν μπορείς να καταλάβεις πως είναι πραγματικά ο κόσμος και πόσο πίσω απο αυτόν είμαστε.
Διάβαζα στον Φιλ. Πως οι Τούρκοι δεν έχουν πρόσβαση στο YouTube. Απέραντη μαλακία. Μπήκα στο you tube απο 3 διαφορετικά lap-top και ένα iphone. Αν δεν τύγχανε να ήμουν στην Τουρκία και να το ελέγξω απο πρώτο χέρι την ώρα που διάβαζα την είδηση στον ''Φ''. Δεν θα είχα άλλη επιλογή απο το να πιστέψω αυτά που γράφει η εφημερίδα μου, που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να με ενημερώνει.. αλλά τελικά χωρίς καμία ηθική ή νομική υποχρέωση να μου λέει την αλήθεια. Έλεος. Ετσι για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα το You tube δουλεύει στην Τουρκία. Ομως πόσο εύκολο είναι να χειραγωγήσεις ένα λαό ακόμη και μορφωμένο που δεν ξέρει καμία άλλη γλώσσα. Φανταστείτε να μπορούσατε να ελέγξετε τις εφημερίδες. Θα μπορούσατε να τον κάνετε να πιστέψει ακόμη πως η γη είναι επίπεδη!
Ο μέσος Τούρκος κρύβει τεράστιο αντιαμερικανισμό. Πιστεύει πως οι Αμερικάνοι κρύβονται πίσω απο τους αυτονομιστές κούρδους του PKK, αμερικάνοι πράκτορες απο την.. Φλόριντα απαρτίζουν το PKK.. (!!!) Το ίδιο και με την εργκένεκον, πιστεύουν πως κρύβονται Αμερικάνοι απο πίσω.
Στην Κωνσταντινούπολη δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες με μπούργκα, παρα μόνο σε κάτι βιτρίνες εστιατορίων για τουριστική ατραξιών, Στο λονδίνο βλέπω ακριβώς την ίδια ποσότητα, ίσως και περισσότερες γυναίκες με μπούργκα.
Πολλοί τούρκοι έχουν Email τύπου Τούρκος@instabul.com.tr Η πόλη τους τους δίνει email προφανώς για να τους ελέγχουν.. ή καλύτερα.. παρά να τους ελέγχουν οι Αμερικάνοι να αυτοελέγχονται μόνοι τους.
Υπάρχει έντονη παρουσία της αστυνομίας παντού σε όλα τα επίπεδα, ομως αυτό συμβαίνει και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ τους και η Κύπρος. Αν η Κύπρος είναι αστυνομοκρατούμενη κοινωνία τότε και η Τουρκία είναι το ίδιο.
Μπροστά στην Ελλάδα φυσικά όλες οι χώρες είναι αστυνομοκρατούμενες.
Σε κεντρικές πλατείες, όπως και στο Λονδίνο απαγορεύεται η δημόσια κατανάλωση αλκοόλ.
Στην Κωνσταντινούπολη και φαντάζομαι και στην υπόλοιπη Τουρκία δεν βλέπεις λαθρομετανάστες. Ούτε για δείγμα. Δεν βλέπεις Μαύρους δεν βλέπεις Κινέζους.
Προφανώς διότι απλά τους μαζεύουν, τους βάζουν σε ένα πλοίο και τους στέλνουν απέναντι..

Το πραγματικά τρομακτικό στη Τουρκία είναι η Κεμαλολατρία.
Δεν μπορείς να σταθείς γεωγραφικά σε ένα οποιοδήποτε μέρος και να μην δεις ένα άγαλμα του Κεμαλ μια φωτογραφία του ή έστω μια Τούρκικη σημαία. Ο Κεμαλ είναι η Τουρκία.
Η Σημαία των Τούρκων όταν βρίσκεται δίπλα απο άλλες σημαίες πχ της ΕΕ βρίσκεται πάντα πιο ψηλά απο τις υπόλοιπες.. Και οι Ευρωπαίοι τα βάζουν με τον Χριστόφια που παρομοίασε την Τουρκία με την Ναζιστική γερμανία. Αλήθεια τι άλλο μπορεί να συμβολίζει αυτό το χούι των Tούρκων;


Ενα άλλο επίσης πολύ σημαντικό στη Τουρκία είναι το γεγονός πως παρόλο τον Αντιαμερικανισμό παίζονται τρομακτικές αμερικάνικες μπίζνες.
Μια απλοϊκή προσέγγιση είναι να λέμε πως οι Αμερικάνοι στηρίζουν την Τουρκία. Η πραγματικότητα είναι πως η Τουρκία απλά αγοράζει απο την Αμερική παίζοντας το παιχνίδι των συμφερόντων του Καπιταλισμού όπως πρέπει.
Βλέπεις παντού ψηλά κτίρια αμερικάνικου στυλ και τεχνογνωσίας.
Η Γέφυρα του Βοσπόρου που κτίστηκε το 1970 είναι ξεκάθαρα κατασκευασμένη απο Αμερικανική εταιρία.
Παντού υπάρχουν Αμερικανικά ''προϊόντα'' Μέχρι και τα φώτα τροχαίας στους δρόμους είναι Αμερικάνικης προέλευσης. Αν βάλει κανείς και τα εξοπλιστικά προγράμματα του στρατού, η Τουρκία είναι ίσως απο τους καλύτερους Πελάτες της Αμερικής, μια προέκταση της αμερικανικής αγοράς 85 εκατομμυρίων κατοίκων.


Ούτε εγώ γουστάρω να το ακούω όμως αυτή είναι η πραγματικότητα.


4 comments:

Anonymous said...

Etsi opos to periegrapses eftihos pou imaste stin kipro.
Alla peripou ego iksera ta touta horis na eho pai apo diafores afigisis allon.Genikos en m enidaferoun ta mnimia kai t aksiotheata alla i koultoura mias horas.Kai otan leo koultoura profanos i hores pou thelo na episkefto vriskonte eks anatolas(Japania kirios).
Tora gia to erotima.O Tourkos miazi ston ellina i o ellinas ston tourko i apantisi en apli.O kipreos miazi ston tourko kai o Tourkos ston Kipreo.An dis tou kalamaraes en pio antihtohromoi kai prosomiazoun me ditikoevropeo se antithesi m emas pou prosomiazoume me katiko othomanikis horas

kyriakos said...

εννοείς ευτυχώς που είμαστε στο κυπριστάν..

Όσο αφορά το ερώτημα..

Ευτυχώς δεν είναι τα προσωπικά πιστεύω και οι εθνικές ιδεολογίες που καθορίζουν το χρώμα του δέρματος των ανθρώπινων ζώων αλλά ο ήλιος...

Για τα σκατά που βρίσκονται στους εγκεφάλους τους δυστυχώς ο ήλιος δεν μπορεί να κάμει τίποτε..

Λεμέσια said...

Δεν έχω ποτέ ιδιαίτερο πρόβλημα επικοινωνίας, όταν συναντώ Τούρκους. Αντιδρούν λίγο με αμηχανία στην αρχή, όταν δηλώσω Κύπρια, αλλά μετά (όταν αντιληφθούν, ότι δεν επιτρέπω στην πολιτική να μου καθορίζει με ποιους θα συναναστρέφομαι...), συζητάμε κανονικά. Συνήθως, οι γνώσεις τους για το κυπριακό είναι όντως ελάχιστες.

Η Κωνσταντινούπολη φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα...Δυστυχώς, δεν έχω πάει ακόμη...

kyriakos said...

Λεμεσιά μου αν εννοείς τους ΤΚ ναι μια χαρά συνεννοούμαι μαζί τους.. ξέρουν αρκετά καλά αγγλικά, όμως τουλάχιστο οι Τούρκοι της Κωνσταντινούπολης δεν ξέρουν την τύφλα τους. Οταν θα πάς θα με θυμηθείς.