Monday, February 9, 2009

Ενα θαυμάσιο ιστορικό γεγονός..

Παρακολούθησα χθές το βράδυ ένα επεισόδιο από τα Ντοκιμαντέρ του ιστορικού Άνδρου Παυλίδη που παρουσιάζε την Ιστορία της Κύπρου ανά τους Αιώνες.
Στη βιβλιοθήκη μου έχω και το οκτάτομο Ιστορικό έργο του που εμπερικλείει και όλες τις επιστολές που γράφτηκαν ποτέ απο ξένους για την Κύπρο.
Αρα αφού αγόρασα το έργο του δεν μπορείτε να πείτε ότι είμαι αρνητικός εξ αρχής.

Σύμφωνα λοιπών με την κυπριακή εκκλησιαστική παράδοση, ύστερα από όραμα ο αρχιεπίσκοπος Σαλαμίνας - Κωνσταντίας Ανθέμιος (γύρω στο 488 μ.Χ.) σε μια κρίσιμη για την Κυπριακή Εκκλησία στιγμή, όταν η Εκκλησία της Αντιόχειας, δια του πατριάρχη της Πέτρου Γναφέως, ζητούσε τον έλεγχο της Κυπριακής, με τη δικαιολογία ότι η τελευταία είχε δεχτεί το χριστιανισμό από την Αντιόχεια, βρήκε λοιπών τον τάφο του αποστόλου Βαρνάβα, το λείψανό του καθώς και το Ευαγγέλιο. Ο αρχιεπίσκοπος Ανθέμιος μετέφερε το Ευαγγέλιο που βρήκε στον τάφο του Βαρνάβα στην Κωνσταντινούπολη και το έδειξε στον Αυτοκράτορα Ζήνωνα ‘αποδεικνύοντας’ πανηγυρικά την αποστολικότητα της Κυπριακής Εκκλησίας (που όπως λέει ο μύθος είχε ιδρυθεί από απόστολο, το Βαρνάβα). Ο Ζήνωνας έθαψε το παραμύθι και. Καθιερώθηκε έτσι οριστικά το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου από τον αυτοκράτορα Ζήνωνα (474-491 μ.Χ.), ενώ ο αρχιεπίσκοπος της Κύπρου πήρε και τα τρία γνωστά αυτοκρατορικά προνόμια που διατηρεί μέχρι σήμερα.:


Ως εδώ όλα καλά.. Το πρόβλημα είναι ότι παρουσίαζε αυτή τη λαϊκή εκκλησιαστική παράδοση ως Ιστορικό γεγονός!
Είναι προφανές ότι ένας σύγχρονος ιστορικός θα διευκρίνιζε ότι το πιθανότερο ο Ανθέμιος να σκαρφίστηκε και να ''σκηνοθέτησε'' το όλο τέχνασμα, μη έχοντας άλλη επιλογή σε εκείνο το κρίσιμο σημείο για την κυπριακή εκκλησία, Αφου αν Ω μη γένιτο δεν ''ανακάλυπτε’’ το ευαγγέλιο και το παρουσίαζε στο αυτοκράτορα Ζήνωνα ως θαύμα, ο πατριάρχης της Αντιόχειας θα προσάρτηζε και την Κύπρο στο πατριαρχείο του.


Υπάρχει κανένα Ιστορικό αποδεικτικό στοιχείο ότι το θαύμα όντος είχε γίνει? Έχει εξεταστεί το DNA του αποστόλου και είναι αυθεντικό? Εχει εξετασθεί η αυθεντικότητα του ευαγγελίου?Για να είμαι δίκαιος σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις στα βιβλία του ‘’διαχώριζε’’ κάπως τα ιστορικά δεδομένα από την παράδοση.

Το συγκεκριμένο περιστατικό όμως ούτε στο βιβλίο του το είχε διαχωρίσει.

Όπως επίσης και τον μύθο που τάχατες η Αγία Ελένη ήρθε στη κύπρο και βρήκε κουφάδες και έβαλε φωτιές με υπτάμενους σταυρούς του σταυροβουνίου ΚΤΛ

Μα είναι ποτέ δυνατόν τέτοιες πελλάρες να αναγράφονται στα κατά τα άλλα επιστημονικά βιβλία ως πραγματικά γεγονότα ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΑ?

ΕΛΕΩΣ

Είναι λες και τα ‘’ιστορικά’’ βιβλία της Κύπρου τα γράψαν παπάδες.!

Δυστυχώς παρόλο που υποτίθεται είμαστε πολιτισμένο και σύγχρονο κράτος (λέμε τώρα) εντούτοις αντιμετωπίζουμε ακόμα ζητήματα τα οποία άλλες χώρες έλυσαν πριν από 200 χρόνια!

3 comments:

MARINOS said...

Χμ...
Σίγουρα άλλο πράγμα η παράδοση και άλλο πράγμα η ιστορία.

Από την άλλη, όμως, φαντάζομαι ότι είναι ιστορικό το γεγονός ότι ο αυτοκράτορας έδωσε εκείνα τα προνόμια στην Εκκλησία της Κύπρου βασιζόμενος στο ευαγγέλιο που του παρουσίασαν και στο συμβάν που του περιέγραψαν οι απεσταλμένοι από την Κύπρο.

Το αν το ευαγγέλιο μπορεί να είναι πλαστό ή όχι δεν ακυρώνει την ιστορικότητα της απονομής των προνομίων..

Θα είχε ενδιαφέρον πάντως μια διερέυνηση του θέματος

ροουζ said...

και που να διαβασεις τι έγραψε για τον Μακαριο!!!!!!!!!!!!!

kyriakos said...

Δεν αmfisvitisa to oti o aftokratoras edose to aytokefalo (to opoio outos h allos argotera anagnoristike apo tous ypoloipous papades.. Alla den mporw na apodextw h episimh istoria na mila gia.,, 8ayma

8a mou pei fysika kapoios .. Edw paizete olokliro aftokefalo apo to 8ayma.,,

A kai kati allo. Pws ginete oi papades nakoptonte oloi gia thn enosh kai thn idia wra na8eloun to oikonomiko tous aftokefalo.. Moipws dioti onirevonte oti me thn dialysh twn politikwn kommatwn meta apo mia ypoti8emenh enosh 8a ginontan kai pali basiliades?