Wednesday, January 21, 2009

Προς υπουργό παιδείας - εμπιστευτικό - For your eyes only

Καταρχάς θα ήθελα να σας συγχαρώ για το μέχρι τώρα έργο σας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα και για την στάση αρχής που τηρείτε σε θέματα όπως τα νέα βιβλία της ιστορίας και την ριζική αναδιοργάνωση της παιδείας. Νομίζω ότι τα πρόσφατα επεισόδια επιθέσεων ενάντιων ΤΚ δείχνουν πόσο αναγκαία είναι αυτή η ανανέωση που επιδιώκεται και πόσο πολύ αργήσαμε.
Συνεχίστε ακάθεκτος και εμείς θα είμαστε μαζί σας, δίπλα σας. Η ιστορία θα σας δικαιώσει.

Θέλω όμως να εκφράσω τον έντονο προβληματισμό μου σχετικά με το ενδεχόμενο τοποθέτησης της υπό ανέγερσης Σχολής Καλών Τεχνών Κύπρου στη ΠΑΦΟ. Ειλικρινά απορώ με πιο λογικό συνειρμό είναι ποτέ δυνατόν να έχουμε καταλήξει στη συγκεκριμένη επιλογή. Ελπίζω τα κριτήρια σας να είναι μονάχα το καλύτερο για τη σχολή και τους μελλοντικούς φοιτητές της και όχι η ικανοποίηση ψηφοφόρων, δημάρχων ή κομματικών στελεχών. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να ανάγουμε την παιδεία σε μικροκομματική επιχείρηση εσωτερικού τουρισμού.

Οι πρώτες ΚΡΑΤΙΚΕΣ σχολές καλών τεχνών πρέπει πάντα να ανοίγουν στην πρωτεύουσα. Σε καμία άλλη χώρα δεν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να ανοίγει η πρώτη σχολή καλών τεχνών στην επαρχία. Πρώτα άνοιξε η σχολή στην Αθήνα και μετά στη Φλώρινα . Πρώτα άνοιξαν οι σχολές του Λονδίνο και μετέπειτα αυτές του Wolverhampton. Οι σχολές καλών τεχνών πρέπει να βρίσκονται όσο πιο κοντά στα μουσεία, τις πινακοθήκες, τις Γκαλερί, Μέγαρα πολιτισμού ΚΤΛ και όχι στην επαρχεία κοντά στη φύση. Αν ο φοιτητής επιθυμήσει λουλουδάκια και δεντράκια τότε μπορεί να επισκεφτεί τους ‘’Σταθμούς’’ που μπορεί να ανοίξουν παράλληλα σε Πάφο και Λεμεσό. Για παράδειγμα η Καλών Τεχνών Αθήνας έχει δεκάδες σταθμούς στην επαρχία, κοντά στη φύση σε μέρη όπως η Μύκονος οι Δελφοί το Ηράκλειο η Ρόδος ΚΤΛ. Όπου οι φοιτητές μπορούν να πάνε να μείνουν και να εργαστούν όποτε αυτοί το επιθυμούν. Η βάση της σχολής όμως βρίσκεται πάντα στη πρωτεύουσα. Δεν ξέρω τι σχέση έχετε ο ίδιος με την μοντέρνα τέχνη αλλά καλώς ή κακώς έχει περάσει ανεπίστρεπτη η εποχή όπου οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν λουλουδάκια και δεντράκια.
Σήμερα ο ρόλος της τέχνης είναι πολυδιάστατος και η Πάφος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις .
Στις σημερινές απαιτήσεις μιας σχολής καλών τεχνών μπορεί να ανταποκριθεί μονάχα η πρωτεύουσα της Κύπρου η¨Λευκωσία η οποία και λόγο της ιδιότητας της ως η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα κόσμου η σχολή καλών τεχνών θα έχει μια απίστευτη δυναμική να παράξει ένα απίστευτα σημαντικό έργο που θα μπορέσει να συμβάλει με δικοινοτικά καλλιτεχνικά προγράμματα στην επίλυση του Κυπριακού και την προβολή του διεθνώς. Λαμπρό παράδειγμα είναι η Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου.

Αυτό που κάνει μια σχολή αξιόλογη δεν είναι μόνο οι εγκαταστάσεις της και το ανθρώπινο δυναμικό. Είναι κυρίως η γεωγραφική της τοποθεσία.
Ποτέ δεν θα είναι ή σχολή της Φλώρινας καλύτερη από αυτή της Αθήνας έστω και αν η πρώτη στεγάζεται σε ολοκαίνουρια κτίρια και η δεύτερη σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο. Το Slade για παράδειγμα στεγάζεται σε ένα παλιό μικρό τούβλινο κτίριο σε αντίθεση με τη σχολή στο Brighton που στεγάζεται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Παρόλα αυτά ούτε καν σύγκριση μπορεί να γίνει μεταξύ των δύο σχολών σε ποιοτικό επίπεδο. Οι σχολές που βρίσκονται στην επαρχία είναι καταδικασμένες εκ φύσεως σε ρόλο κομπάρσου και μάλιστα πολλές στο τέλος εξετάζουν το ενδεχόμενο μετακίνησης τους προς στο κέντρο (όπως πχ η σχολή του Middlesex) Όπως φυσικά θα ξέρετε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαμελίζονται Όχι μόνο για θέματα λειτουργίας και πρακτικής αλλά και για το λόγο ότι οι φοιτητές θα πρέπει να συναναστρέφονται και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Δηλαδή καλό θα ήταν ο φοιτητής της Φυσικής ή της Ιατρικής να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τον φοιτητή της Καλών τεχνών. Ο ένας θα παίρνει από τον άλλο και παράλληλα θα αλληλοχαλιναγωγούνται ο Μεν καλλιτέχνης δεν θα ξεφεύγει εύκολα από τον πραγματικό κόσμο και ο δε ψυχρός ορθολογιστής μαθηματικός θα αποκτήσει και λίγες ευαισθησίες.
Αν απομονώσεις τον ένα από τον άλλο τότε υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν κατακερματισμένα μονοδιάστατα αυτιστικά άτομα..

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνύπαρξης πολλών σχολών κάτω από την αιγίδα ενός ιδρύματος σε ένα στενό γεωγραφικό χώρο. Στο αριστοτέλειο πανεπιστήμιο υπάρχει και εικαστικό τμήμα.
Αρνητικό παράδειγμα προς αποφυγή θα πρέπει να είναι οι λοιπές σχολές που άνοιξαν σκόρπια και άναρχα σε όλα τα μέρη της Ελλάδος για διάφορους αλλότριους λόγους(Οικονομική αναβάθμιση, εικονική μείωση εναργείας, ικανοποίηση κοινοταρχών και ψηφοφόρων) Αυτές οι τουριστικές σχολές έδωσαν τη χαριστική βολή στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος. Σήμερα ίσως να μην υπάρχει γυρισμός.

Εξάλλου πόλεις σαν την Πάφο και την Λεμεσό δεν χρειάζονται αναβάθμιση. Έχουν λιμάνια, αεροδρόμια και χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο (ξένους και Κύπριους) δεν μπορεί να έχον ανάγκη τους 20-40 φοιτητές της καλών τεχνών. Να αναφέρω ότι έχουν και την οικοδομική βιομηχανία, γήπεδα Γκολφ, θέρετρα αναψυχής, μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ
Επιχειρήματα τύπου ‘’η Λευκωσία πήρε την ιατρική σχολή άρα η Πάφος πρέπει να πάρει την καλών τεχνών’’ δεν είναι βάσιμα. Η Πάφος και η Λεμεσός έχουν θάλασσα πράγμα που ποτέ δεν θα το αποκτήσει η Λευκωσία και μοιραία οι Λευκωσιάτες επισκέπτονται την Πάφο και την Λεμεσό κάθε χρόνο για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Αν στερήσουμε τα πανεπιστήμια από την Λευκωσία τότε ποιος ό λόγος για ένα Παφίτη ή τον οποιοδήποτε να έρθει στη Λευκωσία? Στο τέλος Θα πάμε όλοι να ζήσουμε στα παράλια. Η Λευκωσία είναι είδη αρκετά παραμελημένη τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζει έντονα στοιχεία παρακμής. Στην Πάφο και την Λεμεσό έγιναν πάρα πολλά κρατικά αναπτυξιακά έργα. Ενδεικτικά αναφέρω το Αεροδρόμιο, τις αερογέφυρες, το Τούνελ, την νέα μαρίνα Λεμεσού και Πάφου και τα παραλιακά τους μέτωπα τα οποία έχουν γίνει αγνώριστα. Μετέπειτα όταν ή αύξηση του πληθυσμού της Κύπρου και συγκεκριμένα της Πάφου το δικαιολογούν τότε και μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για Πανεπιστήμιο Πάφου και για όσες σχολές καλών τεχνών θέλουν. Η Λεμεσός θα πρέπει πρώτα να καταστήσει το ΤΕΠΑΚ αξιόμαχο και βιώσιμο και μετά να κινείται υπογείως και εκβιαστικά για να διεκδικήσει καινούργια σχολή.

Μην επιτρέψετε σε τρίτους να σας παρασύρουν σε μια τόσο λανθασμένη επιλογή.
Το δικό σας όνομα είναι αυτό που θα γραφτεί στην ιστορία για αυτή σας την απόφαση όχι το δικό τους. Εσείς θα είστε υπεύθυνος. Έγνοια σας πρέπει να είναι το καλύτερο για τους φοιτητές και την σχολή. Τίποτε άλλο.

9 comments:

rose said...

συμφωνω

kyriakos said...

pantws se kamia periptwsh den sygkrinw thn lemeso me thn pafo..

h lemesos einai mia poly wraia megalh polh poy kallista 8a mporoyse na filo3enisei mia kalwn texnwn sto mellon

h leykwsia omws einai h pio swsth epilogh.

den 8a eixa toso provlima an h lemesos filo3enoyse thn iatrikh sxolh aspoyme..

Λεμέσια said...

Είχα την εντύπωση, ότι η σχολή Καλών Τεχνών θα γινόταν στη Λεμεσό εξαιτίας του πολυτεχνείου ΤΕΠΑΚ (αν και η Λευκωσία έχει Αρχιτεκτονική Σχολή). Αγαπητέ Κυριάκο, οι συγκρίσεις σου με τη Γερμανία είναι λίγο ατυχείς. Η Γερμανία υπερηφανεύεται για την αποκέντρωση της. Δε θα συναντήσεις το υδροκέφαλο που χαρακτηρίζει την Ελλάδα. Αφενός, δε δικαιολογείται μία πρωτεύουσα να μην έχει Σχολή Καλών Τεχνών, αφετέρου όμως, οι πόλεις της Κύπρου δεν έχουν τόση μεγάλη (πληθυσμιακή) διαφορά μεταξύ τους. Η Λευκωσία για μένα ήταν πάντα μια πόλη όπως όλες τις άλλες. Κάποτε με ρώτησε ένας Ελλαδίτης αν είμαι πρωτευουσιάνα και του απάντησα ότι είμαι από την Κύπρο. Δε σκέφτηκα καν ότι αναφερόταν στη Λευκωσία...Νόμισα ότι εννοούσε την Αθήνα!

Όπως και να έχει, η ιδέα σου για δύο ή και τρεις σχολές δεν είναι άσχημη, φτάνει να εξυπηρετούνται οι φοιτητές και να λειτουργούν σωστά. Μετά, ανάλογα με το επίπεδο που θα πετύχει η κάθε σχολή, θ' αποκτήσει και το κύρος και τη φήμη που της αξίζει. Στη Γερμανία και τη Γαλλία απ' ότι γνωρίζω, αυτό ισχύει για όλες τις σχολές και οι καλύτερες δε βρίσκονται πάντα στο Παρίσι ή το Βερολίνο.

Eva Neocleous said...

Θεωρούσα ότι η Σχολή Καλών Τεχνών στην Πάφο θα συνέβαλλε τόσο στην αποκέντρωση, όσο και στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης. Τα επιχειρήματά σας, ωστόσο, είναι τεκμηριωμένα.Ίσως το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί.
Για μια χώρα τόσο μικρή -κι αυτή μοιρασμένη - οι αποστάσεις είναι ασήμαντες.
Ελπίζω να σας ακούσει ο Υπ. Παιδείας.

kyriakos said...

Λεμεσιά μου μην γίνεσαι συναισθηματική
Αν είχα να διαλέξω μεταξύ Παφου και Λεμεσού φυσικά και θα προτιμούσα την Λεμεσό.

Και γω μέχρι πρόσφατα ήξερα ότι θα ήταν στη Λεμεσό όμως απο ότι άκουσα τελικά

βρήκαν την ''ιδανική'' λύση για εκείνους:

Τη σχολή θα την πάρει στα χαρτιά το ΤΕΠΑΚ (και θα διαχειρίζεται τα κονδύλια και τις χορηγίες)

και οι Παφίτες θα στεγάσουν γεωγραφικά την σχολή σε ένα κτήριο της ΑΗΚ (και θα πιάνουν τα ενοίκια που τους φοιτητές)

έτσι όλοι είναι happy που θα τρώνε και θα σπάζουν..

Και το πιάτο γεμάτο γεμάτο και ο σκύλος χορτάτος..Εγώ Δεν έχω κάποιο συμφέρον απο αυτό απλά λέω την γνώμη μου. Εξάλλου δεν ζω στη Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια.. ούτε έχω σκοπό να γυρίσω any time soon φέτος ούτε καν για τα Χριστούγεννα δεν έχω έρθει.

Η Λεμεσός δεν έχει καμία διαφορά απο την Λευκωσία απο πλευράς κουλτούρας Παρόλα αυτά η Λευκωσία λόγο της κατοχής έχει αυτό το διαφορετικό που πιστεύω την κάνει(κατα την γνώμη μου) καταλληλότερη.


Τώρα για την σχολή καλών τεχνών του Βερολίνου εννοούσα τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η σχολή στην επανένωση της πάλε πότε μοιρασμένης πόλης.


Μην ξεχνάς ότι καθηγητές στη σχολή ήταν τότε ιερά τέρατα της σύγχρονης τέχνης όπως ο Georg Baselitz του οποίου η θεματολογία είχε πάντα να κάνει την τραγικότητα και το παράδοξο του πολέμου.

Η μεγάλη τέχνη ,έλεγε, είναι ακριβώς το αντίθετο του πολέμου ή μεγάλη τέχνη ενώνει τους ανθρώπους


http://www.uwlax.edu/URC/JUR-online/PDF/2005/gray.pdf

kyriakos said...

@Eva

Αλίμονο αν τελικά καταντήσουμε να ιδρύουμε πανεπιστήμια για οικονομική ανάπτυξη της επαρχίας

Αν ανάξουμε την κρατική παιδεία σε κερδοσκοπική επιχείρηση καλύτερα να το κλείσουμε το μαγαζί..

Αν χρειάζεται ανάπτυξη μια περιοχή κάνεις αναπτυξιακά έργα όχι πελλάρες..

Αν ο πληθυσμός το δικαιολογεί τότε μπορείς να ιδρύσεις και το σχετικό εκπαιδευτικό ίδρυμα..

Κάτι μου λέει όμως ότι οι πάφιτοι δεν κόποντε και ιδιαίτερα για την Τέχνη.. σε άλλους λογισμούς τρέχει το μυαλό τους..


@Λεμεσιά

Το περιστατικό που ανάφερες με τον Ελληνα που σε ερώτησε αν είσαι ''προτευουσιάνα'' ειναι χαρακτηριστικό..

Σε αντίθεση με όλες τις περισσότερες χώρες στην Ελλάδα υπήρχε μονόπλευρη ανάπτυξη και μέχρι πρόσφατα μοναχά 1 Πόλη υπήρχε: Η ΑΘΗΝΑ όλα τα άλλα ήταν μαϊντανός.. οι Ελληνες δύσκολα μπορούν να καταλάβουν ότι Λεμεσός και Λευκωσία είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα (αν εξαιρέσεις την θάλασσα και το λιμάνι)

Τώρα τελευταία άρχισε να αναπτύσσεται λίγο και η Θεσσαλονίκη.. Φτιάχνουν μετρό..Αλλά πολύ απέχει απο κάτι Γερμανίες ή Ισπανίες όπου όλες οι πόλεις έχουν ισάξια ανάπτυξη..

Στη Κύπρο λόγο του ότι είμαστε νησί η Ανάπτυξη γίνεται μοιραία ομοιόμορφα σε όλες τις πόλεις..

Λεμέσια said...

Κυριάκο,
αν γινόμουν συναισθηματική, θα επιχειρηματολογούσα αποκλειστικά υπέρ της Λεμεσού...Μάλλον πρέπει να ξαναδιαβάσεις αυτά που έγραψα πιο πάνω για δύο και τρεις σχολές και για το ότι δεν επιτρέπεται η πρωτεύουσα να μην έχει Σχολή Καλών Τεχνών.

Επ' ευκαιρίας, να αναφέρω και το παράδοξο της Ξενοδοχειακής Σχολής, η οποία βρίσκεται στη...Λευκωσία. Αυτή η σχολή θα έπρεπε λογικά να μεταφερθεί σε κάποια παραλιακή, τουριστική πόλη.

kyriakos said...

Exeis apolito dikaio kai nomizw einai kai kairos na metafer8ei se kainourgia ktiria h sygkekrimenh sxolh

Anonymous said...

diavasa osa grapsate kai efrixa giati pistevo merikoi apla theloun na paixoun tous exipnakides. arxika na sas ipenthimiso oti gia polla xronia protevousa tis kiprou itan i pafos kai oxi tixaia afou ta misa sxedon arxaiologika epitevgmata vriskontai ekei. defteron o monos logos pou egine protevousa i lefkosia einai i geografiki tis thesi pou vriskete sxedon se ises apostaseis apotis ipoloipes poleis tis kiprou mas kai oxi gt exi kati spoudaio na deixei extos apo tin perifimi makariou tis kai ti allo?? tin platia eleftherias? megaloi stathmoi gia mia sxoli kalon texnon. oso gia ti lemeso simfono oti para na vriskotan stin lefkosia tha itan protimotero ekei gt kai i lemesos exi polla pragmata na deixei. Telos ti ki an se alles xores oi sxoles kalon texnon vriskontai stin protevousa ? oi protevouses agapes mou ekei den einai i lefkosia mia poli toso mikri se sxesi me tin opoiadipote alli protevousa epomenos afto den einai epixireima..Kales texnes einai iremia, i armonia, i omorfia pou distixos den mporei na prosferei i lefkosia mesa stin frenovlavia tis. sas efxaristo